Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Cosco: Δρομολογεί ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών και προκαλεί αντιδράσεις

Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας της «HELLENIC PORT COMMUNITY SYSTEM»,
δρομολογεί η Cosco με στόχο τη σύνδεση πολλαπλών μηχανογραφικών συστημάτων από πολλούς οργανισμούς που απαρτίζουν τη λιμενική κοινότητα ή άλλων Οργανισμών (Τελωνεία, Σιδηρόδρομοι, Αεροδρόμια κλπ) ώστε η πληροφορία να οργανώνεται και να μοιράζεται μεταξύ τους.

Η πλατφόρμα επιτρέπει ευφυή και ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ανταγωνιστική θέση της λιμενικής κοινότητας συνολικά.

Ενδεικτικά οφέλη είναι:

-Αναβαθμισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους συναλλασσόμενους,

-Αναβάθμιση του κύρους του Πειραιά έναντι άλλων ανταγωνιστικών λιμένων

-Αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες με ελαχιστοποίηση λαθών και μικρό χρόνο διεκπεραίωσης

-Αναβάθμιση ποιότητας των δεδομένων και άμεση διαχείριση και ανταλλαγή με συναλλασσόμενους

-Κατάθεση μία φορά των δεδομένων και επαναξιοποίηση από όλους τους φορείς

-Αμεσότερος και ευκολότερος εντοπισμός και επίλυση προβλημάτων

-Μείωση της πολυπλοκότητας των διαδικασιών και συναλλαγών

-Μείωση της ανάγκης μετακίνησης των συναλλασσόμενων, λιγότερος χαμένος χρόνος, λιγότερα καύσιμα και καυσαέρια και αύξηση της παραγωγικότητας

Πρόθεση είναι να μπουν όλα τα λιμάνια και τα τελωνεία της Ελλάδας στην πλατφόρμα αυτή όπως προέκυψε από την παρουσίαση του σχεδίου στους ενδιαφερόμενους.

Στελέχη της αγοράς κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για το σχέδιο αυτό:

- Το σύστημα λειτουργεί ως «ντόμινο»! Εφόσον μπουν οι ναυτιλιακές θα συμπαρασύρουν τους διαμεταφορείς και αυτοί τους τελωνειακούς αντιπροσώπους κ.λπ. Εφόσον, δηλαδή o πελάτης - συνεργάτης είναι ενταγμένος στο σύστημα αναγκαστικά θα συμμετέχεις και εσύ.

- Ενώ διασφαλίζεται η πληροφόρηση μεταξύ των συναλλασσόμενων, δεν απορρέει από πουθενά πως ο διαχειριστής του συστήματος «administrator» δε θα εκμεταλλεύεται μελλοντικά τη βάση δεδομένων (στοιχεία συναλλαγών), λαμβάνοντας υπόψιν ότι η θυγατρική του είναι ο διαχειριστής του Λιμένα. ( GDPR κλπ)

- Η αμοιβή για την παροχή των υπηρεσιών αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεν καθορίστηκε. Εκτιμώ ότι αρχικά θα είναι κάποιο μικρό ποσό 200 - 300 ετησίως ως πόλος έλξης όμως με την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος θα αυξηθεί ραγδαία και δε θα μπορείς πλέον να αποσυρθείς, καθόσον θα υπάρχουν οργανωτικές επιπτώσεις.

- Σίγουρα μια τέτοια εφαρμογή διευκολύνει μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες με συχνές συναλλαγές και αναβαθμίζει το λιμάνι του Πειραιά. Εξοικονομείς μόνο το χρόνο του εξωτερικού υπαλλήλου, όμως αυξάνεις το χρόνο του εσωτερικού υπαλλήλου που απαιτείται για την παρακολούθηση και αποστολή - λήψη μηνυμάτων και κυρίως δεν είσαι πλέον ο αποκλειστικός διαχειριστής των συναλλαγών σου, καθόσον τις μοιράζεσαι με το διαχειριστή του συστήματος (ιδιωτική εταιρεία και όχι κρατική), με θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν ως διαμεταφορείς/logistics κλπ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου