Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Παρασκηνιακά παιχνίδια για αναβολή της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου


Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα εκλεγεί αύριο στο Φανάρι - Παιχνίδι καθυστερήσεων με ιδιοτελείς στόχους επιδιώκουν «εγκατεστημένα συστήματα» στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής - Ισχυρές αντιδράσεις στην ομογένεια
Παιχνίδι καθυστερήσεων με ιδιοτελείς σκοπούς στήνεται γύρω από την αυριανή εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όπως έγραφε ήδη από χθες το protothema.gr η πρώτη απόπειρα έγινε με το αίτημα του παραιτηθέντος Αρχιεπισκόπου Δημητρίου να τεθεί σε ισχύ η παραίτησή του από την 1η Ιουνίου.

Σήμερα, και με πρόσχημα την έλλειψη επαρκούς χρόνου για τη διατύπωση γνώμης ως προς το πρόσωπο του διαδόχου του κ.Δημητρίου η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με ψήφισμά της ζητά αναβολή της εκλογής για διάστημα τεσσάρων έως πέντε εβδομάδων. Παράλληλα, τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ζητούν να εξεταστεί κατάλογος με πέντε υποψηφίους από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Αμερικής για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής.

Με αυτό το παιχνίδι των καθυστερήσεων, όπως επισημαίνεται από εκκλησιαστικές πηγές, συστήματα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής επιδιώκουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να επιβάλλουν τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μη γίνει η εκλογή- που ωστόσο θα γίνει, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί επισήμως από το Πατριαρχείο. Άλλωστε, επισημαίνεται ότι η διατύπωση γνώμης από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Αμερικής και από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα του Πατριαρχείου και ούτε είχε ζητηθεί ή εκφρασθεί στην εκλογή Δημητρίου ή και του προκατόχου του Σπυρίδωνος. Συνεπώς η προαιρετική της έκφραση δεν μπορεί επ ' ουδενί να αποτελέσει λόγο αναβολής της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου. Αντιθέτως, το αίτημα αναβολής δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και παράλληλα αποτελεί θεσμική απρέπεια προς την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στόχος των καθυστερήσεων, όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές που έχουν άριστη γνώση των πραγμάτων, είναι να ελεγχθεί η κομβική για τα συμφέροντα του Πατριαρχείου, και της Εκκλησίας συνολικά, εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, ενώ παράλληλα επιχειρείται το ροκάνισμα και η σπίλωση άξιων υποψηφίων τους οποίους όμως τα εγκατεστημένα «συστήματα» στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν ελέγχουν με στόχο να προωθήσουν "βολικά" πρόσωπα σε αυτά τα συστήματα και μόνον. Υπενθυμίζεται ότι η παραίτηση του κ.Δημητρίου ήταν συνάρτηση των σκανδάλων κακοδιαχείρισης στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με τα πρόσωπα που μετέχουν σ' αυτά τα «συστήματα» να έχουν την κυρίαρχη ευθύνη σε βάρος της Εκκλησίας και της ομογένειας: Μαύρη τρύπα 8,5 εκατ. δολλαρίων στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής, δάνειο με υποθήκη τα κεντρικά της γραφεία, διπλασιασμός του κονδυλίου για την ανακατασκευή του Αγίου Νικολάου και τελικά καταγγελία της σύμβασης, απόλυση του ενός τρίτου του προσωπικού, δαπάνες "κάτω από το τραπέζι". «Στόχος είναι να εξασφαλίσουν τις συνθήκες ώστε να συνεχίσουν να κινούν παρασκηνιακά τα νήματα, να αρχιεπισκοπεύουν και να πατριαρχεύουν», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Το παρασκηνιακό παιχνίδι για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής έχει προκαλέσει αναταραχή και έντονες αντιδράσεις στην Ομογένεια, με κορυφαίους παράγοντες, να επισημαίνουν ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά και να συσπειρώσει την Ομογένεια υπηρετώντας τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της πατρίδας με βολικούς και άβουλους μπροστινούς που φροντίζουν, εν είδει του ανταλλάγματος της αρχιεπισκοπείας, να εξασφαλιζουν προνόμια και ισχύ σε εγγάμους αρχιεπισκοπευόντες ή πατριαρχεύοντες ευεργέτες και προστάτες τους».

Όπως σημειώνουν κορυφαίοι ομογενείς, «αυτός θα είναι ο δρόμος προς τον όλεθρο και την καταστροφή της Εκκλησίας μας στην Αμερική. Ουδείς πρόκειται να ανεχθεί την ασέβεια προς το πρόσωπο του πνευματικού πατέρα μας, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τις αδιανόητες απρέπειες σε βάρος της Μητέρας Εκκλησίας από αυτούς που απεργάζονται τέτοια επικίνδυνα και σκοτεινά σχέδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου