Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Σκόπια: Με σφραγίδα «Βόρεια Μακεδονία» τα διαβατήρια


Ως “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” ξεκίνησαν να σφραγίζονται τα διαβατήρια πολιτών της γειτονικής χώρας, στα επίσημα σημεία εισόδου και εξόδου,
σύμφωνα με όσα απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκειται για υλοποίηση μέρους των υποχρεώσεων που έχει ανακοινώσει η Διυπουργική Ομάδας Εργασίας στα Σκόπια, για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της συμφωνίας με την Ελλάδα. Το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Ομάδας, υποχρεούται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης κατά τη μεταβατική περίοδο έως και την έκδοση των νέων ταξιδιωτικών εγγράφων, που θα αναφέρουν τη χώρα ως “Βόρεια Μακεδονία".

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η έκδοση των νέων διαβατηρίων θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2019 και έως τότε το υπουργείο Εσωτερικών θα σφραγίζει κατά την είσοδο ή έξοδο στα συνοριακά σημεία τα υπάρχοντα διαβατήρια, με την ένδειξη πως “τα συγκεκριμένα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Τα παλαιά ταξιδιωτικά έγγραφα παραμένουν σε ισχύ μέχρι την εκπνοή της τεχνικής προθεσμίας που καθορίζεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι πενταετής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης, στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας κατά την αλλαγή του διαβατηρίου, θα λάβει το καινούργιο, με προσωπική ωστόσο οικονομική επιβάρυνση.



Παναγιώτης Σαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου