Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Κακοκαιρία: Πλημμύρες, κατολισθήσεις βράχων και κλειστοί δρόμοι

Μεγάλες είναι οι καταστροφές από την κακοκαιρία, που χτύπησε όλη τη χώρα – Πλημμύρισε
το Ζευγολατιό, καταστράφηκε δρόμος στη Βόρεια Κυνουρία, προβλήματα στο οδικό δίκτυο στην Αιτωλοακαρνανία – Βράχος 25 τόνων κατέστρεψε κουζίνα σπιτιού στα Σφακιά


Ενώπιον εικόνων καταστροφής βρέθηκαν κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ήδη από το βράδυ της Τρίτης.

Πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν στο Ζευγολατιό, όπου σύμφωνα με το kalimera-arkadia.gr, που δημοσιεύει και τις σχετικές φωτογραφίες της Ελένης Καλογεροπούλου, οι μεγάλες ποσότητες νερού είχαν ως αποτέλεσμα να δοκιμάσει εκ νεόυ τους κατοίκους.















Διαλύθηκε ο δρόμος «Καστρί-Άγιος Πέτρος» στην Κυνουρία

Προβλήματα υπάρχουν και σε τμήμα του δρόμου «Καστρί - Άγιος Πέτρος», κοντά στο χωριό του Αγίου Πέτρου, στη Βόρεια Κυνουρία, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες της Μαρίας Κυρίτση που δημοσιεύει το kalimera-arkadia.gr.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και τα αυτοκίνητα κινούνται από το δρόμο του Άστρους. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολή για τους ηλικιωμένους και κατοίκους με προβλήματα υγείας.







Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει στην Πελοπόννησο

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Αστυνομίας, οι δρόμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα, είναι οι εξής:

ΑΡΚΑΔΙΑ

ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ


Ε.Ο. Αγ. Πέτρου – Καστρίου, θέση ‘’Φλωρεντία’’, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
Ε.Ο. Μεγαλόπολης – Φαλαίσιας, από το 17ο χλμ λόγω καθίζησης.
Επ. Ο. Μεγαλόπολης – Ίσαρη, από την 21,4 έως 22,2 χλμ. Η κυκλοφορία διεξάγεται από την Επ. Ο. Διαβολιτσίου – Δασοχωρίου, μέσω περιφέρειας Μεσσηνίας.
Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργου, από 72ο χλμ. Η κυκλοφορία διεξάγεται από Επ.Ο. Καρκαλούς - Δημητσάνας-Ζάτουνας-Μελισσόπετρας-Ράπτη-Παλουμπά-Λουτρά-Λιοδωρα-Κοκλαμά και αντίστροφα από Πύργο για Τρίπολη.
Ε.Ο. Λεωνίδιου – Κοσμά από την 29ο έως το 31ο χλμ. λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
Ανώνυμες δημοτικές οδούς στην Τ.Κ. Ραψομματίου του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος και ρηγμάτων τοίχων στην συμβολή των ανωτέρω οδών.
Ανώνυμη δημοτική οδός στη θέση «Σπάρτα» ή «Κάναλος» της Τ.Κ. Πετρίνας του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας , λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
ΜΕ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Επ. Ο. Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας – Βυτίνας (Επαρχιακό – Δασικό δίκτυο του ορεινού όγκου Μαινάλου).

Ε.Ο. Βυτίνας – Αλωνίσταινας.


ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Ε.Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 24ο – 24,1 χλμ, λόγω καθίζησης οδοστρώματος.


ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Επ.Ο. Ξυλοκάστρου – Τρικάλων από το 9ο χλμ λόγω συγκέντρωσης χωμάτινων όγκων.


ΛΑΚΩΝΙΑ

ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Λόγω αυξημένης ροής υδάτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο κάτωθι οδικό δίκτυο :

Επ.Ο Απιδέας - Αγίου Δημητρίου Ευρώτα Λακωνίας από το 1ο χλμ έως το 1,3ο χλμ.


ΑΧΑΪΑ

ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Τ.Κ. Περιστέρας – Χ.Κ.


ΗΛΕΙΑ

ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ


Οικισμός Μύλοι Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.
Επ.Ο. Κρεσταίνων - Ανδρίτσαινας, στο 40ο χλμ (οικισμός μύλοι Ανδριτσαίνας) λόγω κατολισθήσεων
Επ. Ο. Λατζοϊου – Νεράιδας, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, από την γέφυρα του οικισμού Γραμματικού Δ.Δ. Λαντζοϊου.
Επ. Ο. Χελιδονίου – Κρυονερίου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Παραποτάμια Οδός από το ύψος της Παπαδούς έως την γέφυρα στα Άσπρα Σπίτια .
Επ. Ο. Αλφειούσας προς Μακρίσσια, θέση «Λίμνες», λόγω πτώσης βράχων & χωμάτινων όγκων.

Βράχος 25 τόνων στα Ασκύφου Σφακίων

Την ίδια ώρα, σοβαρές ήταν οι ζημιές που προκάλεσε ένας βράχος 25 τόνων που έπεσε χθες το βράδυ στα Ασκύφου, στην Κρήτη, όπου κατά τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Ο βράχος, όπως αναφέρουν τα haniotika-nea.gr, διέλυσε ολοκληρωτικά την κουζίνα μιας οικίας. Επίσης προκάλεσε ζημιές σε κλιμακοστάσιο διπλανής κατοικίας.

Το περιστατικό έγινε στις 7.30 χθες το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Σφακίων, Γιάννη Ζεργό, η ηλικιωμένη γυναίκα μαγείρευε στην κουζίνα και πήγε να σηκώσει το τηλέφωνο όταν έπεσε ο βράχος.

Από την πτώση του βράχου ξεριζώθηκαν επίσης 30 δέντρα ενώ τη φορά του σταμάτησε ένα μεγάλο κυπαρίσσι! Ο βράχος παρέσυρε τα πάντα σε μια απόσταση 250 μέτρων μέχρι να σταματήσει στα σπίτια.

Στο σημείο βρίσκονται αυτήν την ώρα μηχανικοί της περιφερειακής ενότητας Χανίων και προσωπικό του δήμου Σαρωνικού και η Πυροσβεστική. Ο δήμος Σφακίων πρόκειται να καλέσει γεωλόγους του ΙΓΜΕ για να κάνουν ελέγχους στη περιοχή.





Ζημιές και προβλήματα στο οδικό δίκτυο στην Αιτωλοακαρνανία

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Αιτωλοακαρνανία, που τις τελευταίες ημέρες δέχεται συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το agriniopress.gr

Η αντιπεριφέρεια σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «συνεργεία της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, παρά τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες, βρίσκονται συνεχώς στα σημεία του οδικού δικτύου του νομού στα οποία επισημαίνονται προβλήματα και τα οποία δυσχεραίνουν την κυκλοφορία. Με συνεχείς διορθωτικές παρεμβάσεις, κατά περίπτωση, προβαίνουν στις απαραίτητες επιδιορθώσεις ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες από τα εν λόγω καιρικά φαινόμενα».

Τέτοιες παρεμβάσεις, όπως επούλωση λάκκων, απομάκρυνση φερτών υλικών, άρση καταπτώσεων κ.α., είτε έχουν πραγματοποιηθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετά κομμάτια του οδικού δικτύου και συγκεκριμένα: στην Επαρχιακή Οδό Λεσίνι – Πεντάλοφο, στην Επαρχιακή Οδό Αγρίνιο – Αγγελόκαστρο, στην Επαρχιακή Οδό Αετός – Κατούνα, στην Επαρχιακή οδός Θέρμο – Ναύπακτος, στην Επαρχιακή οδός Καστράκι – Χαλκιόπουλο, στην Επαρχιακή οδό Πιτσινέϊκα – Ριγάνι και όπου αλλού κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση των συνεργείων των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Πράλληλα, συνεχής είναι η προσπάθεια για την διατήρηση της ομαλής κυκλοφορίας στην Επαρχιακή Οδό Λαμπίρι – Όρια Νομού, όπου επιχειρείται διαρκής καθαρισμός του οδοστρώματος από φερτά υλικά και καταπτώσεις. Στο εν λόγω σημείο, όπου σημειώνονται και χιονοπτώσεις, επιχειρεί μηχάνημα συνεχώς της Π.Ε. Αιτωλ/νίας και ειδικό όχημα (αλατιέρα) ώστε να διατηρείται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της διαδρομής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου