Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες στην Μύκονο

Πολίτες βλέπουν τις περιουσίες τους χαρακτηρισμένες ως δάση - Η απάντηση του Δήμου
Αλαλούμ έχει προκαλέσει η ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών στην Μύκονο με αρκετούς νησιώτες να βλέπουν τις περιουσίες τους να εμφανίζονται ως δάση και να επιρρίπτουν τις ευθύνες στον Δήμαρχο Κώστα Κουκά.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι και το υπουργείο Περιβάλλοντος απαντώντας στις διαμαρτυρίες των Μυκονιατών αποκάλεσε ότι ο κ. Κουκάς ουδέποτε απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες τα απαραίτητα στοιχεία που του είχαν ζητηθεί ήδη από το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Ανω Μεράς Μυκόνου όπου δεκάδες ιδιωτικά ακίνητα εμφανίζονται στους νέους δασικούς χάρτες ως χορτολιβαδικές ή δασικές εκτάσεις.

Πάντως, οι δασικοί χάρτες δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα μόνο στην Μύκονο αλλά σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου με αποτέλεσμα  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για την διόρθωση των σφαλμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ στην Αθήνα με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, των βουλευτών και των δήμαρχων Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φάμελλος απαντώντας στις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστήριξε ότι  ορισμένοι Δήμοι «δεν δικαιούνται να ομιλούν» εξηγώντας πως ουδέποτε έστειλαν τα απαραίτητα έγγραφα για την κατάρτιση των χαρτών αν και τους είχε αποσταλεί σχετικό αίτημα πριν από σχεδόν 2 χρόνια. Μεταξύ των Δήμων που κατηγόρησε ο κ. Φάμελλος ήταν και η Μύκονος με τον κ. Κουκά να αποφεύγει οποιαδήποτε αντίδραση.

Τι απαντά ο Δήμος

Το πρόβλημα βρίσκει την αφετηρία του στην παρ. 1 του άρθρου 5 του Π .Δ 32/2016 και μάλιστα στην έκφραση «μη ξυλώδης», με την οποία κάθε χορτολιβαδική έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική και σύμφωνα με το άρθρο 62 του ν. 998/1979 περνά στην κυριότητα του δημοσίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βασικός υπεύθυνος του προβλήματος είναι το αρμόδιο Υπουργείο.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά και από επαφές που είχε με τους κατά τόπους δημάρχους  απαίτησε από την πρώτη στιγμή να γίνουν τροποποιήσεις τροποποιήσεις στη δασική νομοθεσία, ώστε να μη χαθούν οι περιουσίες χιλιάδων πολιτών.

Η πρώτη  αντίδραση από πλευράς Υπουργείου ήταν σχετικά αρνητική.
Συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις περί της δήμευσης περιουσιών που θα επιφέρουν στα νησιά οι δασικοί χάρτες, “Κινδυνολογικές μεγαλοστομίες”, τις οποίες απέδωσε στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ Ρόδου στις 10 Ιανουαρίου 2019 όταν ρωτήθηκε επί του θέματος δήλωσε πως “οι δασικοί χάρτες επιλύουν προβλήματα, δεν προκαλούν» προσθέτοντας ότι “η κατάρτισή τους προστατεύει τις περιουσίες των πολιτών, που επί χρόνια αδικούνταν επειδή δεν υπήρχαν”. «Απαιτείται επαρκής και σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος και όχι πανικός και κινδυνολογία. Δημιουργείται μια καταστροφολογική ένταση χωρίς λόγο» είπε ο Υπουργός, προτείνοντας να πέσουν οι τόνοι.

Σε συνεδρίαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου παρουσία του κ Φαμελου, ο Υπουργός άλλαξε γραμμή και  αναγνώρισε ουσιαστικά την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου νόμου, ώστε να μην απαξιώνεται ούτε να δεσμεύεται η ιδιωτική περιουσία. Βεβαίως κατηγόρησε το Δήμο ότι δεν είχε αποστείλει τα σχετικά έγγραφα για τις περιοχές εντός οικισμού και εντός σχεδίου νόμου.

Η αλήθεια όμως είναι ότι μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου απαντώντας στο υπ. αριθμ. 7644/1652- 12-06-2017 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την οριοθέτηση οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους τότε υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες, απεστάλλεισαν  σε ψηφιακή μορφή, ήδη από 24/07/2017, όλοι οι οικισμοί της νήσου Μυκόνου, όπως και είχε ζητηθεί.Και ότι στη Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς δεν υφίστανται οικιστικές πυκνώσεις κατά την έννοια του νόμου 3889/2010 άρθρο 23 παρ. 4 του ΦΕΚ 94Α/2016 που να επηρεάζουν την κατάρτιση των δασικών χαρτών στην περιοχή.

Δυστυχώς το πρόβλημα δημιουργείται από την υπάρχουσα νομοθεσία   κατά κύριο λόγο  στην την Άνω Μερά, εκτός του οικισμού, με τον χαρακτηρισμό αγροτικών ιδιόκτητων εκτάσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται αρχικά ως χορτολιβαδικές..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου