Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

«Ελ Τσάπο»: Στη φυλακή που δεν απέδρασε κανείς

Η έκδοση του «βαρώνου της κοκαΐνης» στις ΗΠΑ, η καταδίκη του για δέκα κακουργήματα και το «Alcatraz of the Rockies», η φυλακή από την οποία δεν έχει αποδράσει κανείς
Για «άδικη απόφαση», που στηρίχθηκε σε «πολλά λάθη» και «ανισόρροπους μάρτυρες», μίλησε ο πανίσχυρος δικηγόρος του «βαρώνου της κοκαΐνης», Ελ Τσάπο, ο οποίος εκδόθηκε από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και καταδικάστηκε και για τις 10 κατηγορίες που τον βάραιναν.

Ο Τζεφ Λίχτμαν, την επομένη της δίκης του Χοακίν Γκούζμαν, εμφανίστηκε σε εκπομπές του CNN και του CBS, τονίζοντας ότι το κατηγορητήριο εις βάρος του πελάτη του, στηρίχθηκε σε σωρεία λανθασμένων πληροφοριών και σε αστήρικτες δηλώσεις μαρτύρων. Ανάμεσα στις πολλές κατηγορίες που είχαν συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο εις βάρος του «βαρώνου», ήταν η διακίνηση ναρκωτικών, η χρήση όπλων, το ξέπλυμα χρήματος και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

«Ο πελάτης μου έχει την αίσθηση ότι είχε καταδικαστεί πριν αφιχθεί στις ΗΠΑ. Πιστεύει ότι ήταν ένα προβλεπόμενο αποτέλεσμα στη δίκη και ότι ήταν μία υπόθεση που δεν είχε καμία τύχη να την κερδίσει», δήλωσε ο Λίχτμαν.

Να σημειώσουμε ότι η δικηγορική ομάδα που υπερασπίστηκε τον Ελ Τσάπο, αποδέχθηκε την κατηγορία περί διακίνησης ναρκωτικών, όμως δεν αποδέχθηκε ποτέ τον ορισμό του πελάτη τους, ως τον «βασιλιά του καρτέλ Σιναλόα».

«Υπάρχει ένας τύπος στο Μεξικό που καθοδηγεί εδώ και δεκαετίες το καρτέλ Σιναλόα και εδώ και 50 χρόνια, δεν έχει συλληφθεί«, τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζεφ Λίχτμαν.



Ένοχος και για τις δέκα κατηγορίες

Ένοχος κρίθηκε μετά από τρίμηνη δικαστική διαδικασία ο διάσημος βαρώνος της κοκαΐνης Ελ Τσάπο, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Πλέον, ο βαρώνος της κοκαΐνης, που είναι γνωστός για τις τακτικές του, τη βιαιότητα με την οποία ασκούσε την εγκληματική του δράση αλλά και τις μεθόδους με τις οποίες ξέφευγε από τις αστυνομικές αρχές, αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Μετά από δεκαετίες που διέφευγε από την αστυνομία, ο Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα που του αποδίδονται. Κατά την ακροαματική διαδικασία, έγινε γνωστός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το καρτέλ ναρκωτικών, οι μέθοδοι με τις οποίες διοχέτευε ναρκωτικά στις ΗΠΑ και ο διεφθαρμένος και αιμοσταγής τρόπος δράσης του στο Μεξικό.

Η ετυμηγορία των δικαστών έθεσε τέλος στην εγκληματική δράση του Ελ Τσάπο, που έγινε θρύλος στην πατρίδα του, καθώς πολλοί τον θεώρησαν έναν λαϊκό ήρωα, γνωστό για τις τακτικές του, τη βιαιότητα κατά των ανταγωνιστών του και την διαρκή ικανότητά του να δραπετεύει από τις αρχές του Μεξικό.

Η ετυμηγορία βγήκε μετά από έξι ημέρες συνεδρίασης των ενόρκων. Ο 61χρονος βαρώνος ναρκωτικών αναμένεται ότι θα οδηγηθεί για το υπόλοιπο της ζωής του σε μία αμερικανική φυλακή υψηλής ασφάλειας, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν δραπέτευσή του, καθώς στο παρελθόν έχει δύο φορές δραπετεύσει από υψηλής ασφαλείας φυλακές στο Μεξικό.

Ο Ελ Τσάπο κατηγορήθηκε για διακίνηση τόνων κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ. Οι αρχές τον συνέλαβαν τον Ιανουάριο του 2016 και τον παρέδωσαν στις ΗΠΑ έναν χρόνο αργότερα.

Πάνω από 50 μάρτυρες κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της δίκης, εκ των οποίων οι 14 ήταν πρώην συνεργάτες του Ελ Τσάπο, που συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις αμερικανικές αρχές, ενώ στο παρελθόν έχουν δηλώσει ένοχοι. Οι συγκεκριμένοι έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο το καρτέλ ναρκωτικών δρούσε και τον ρόλο του Γκαζμάν, ενώ περιέγραψαν τον πλούσιο τρόπο ζωής του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο φρόντιζε να εξουδετερώσει τους εχθρούς του.

Στη φυλακή που δεν απέδρασε κανείς ο Ελ Τσάπο

Στη φυλακή ADX Supermax Florence, την φυλακή από την οποία δεν έχει αποδράσει κανείς στις ΗΠΑ, αναμένεται να οδηγηθεί ο Ελ Τσάπο, ο διαβόητος έμπορος ναρκωτικών Χοακίν Γκουζμάν, μετά την καταδίκη του από το δικαστήριο, με την οριστική απόφαση επί της ποινής να αναμένεται στις 25 Ιουνίου.

Η ADX Florence βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή σε απόσταση 185χλμ. από την πόλη του Ντένβερ με πολλούς να την αποκαλούν «Alcatraz of the Rockies».

Στη φυλακή αυτή κρατούνται, ήδη, ορισμένοι από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες των ΗΠΑ όπως ο βομβιστής του μαραθωνίου της Βοστώνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο Unabomber Τεντ Καζίνσκι και ένας από τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου, Ζακαρίας Μουσάουι.

Η ADX Supermax άνοιξε τις πύλες της το 1994 και έκτοτε κανείς δεν έχει καταφέρει να δραπευτεύσει από εκεί. Όπως λένε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι το ιδανικό περιβάλλον για τον Γκουζμάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποδράσει δύο φορές από φυλακές στο Μεξικό -την πρώτη μέσα σε καλάθι για τα άπλυτα και τη δεύτερη μέσω ενός τούνελ με μια μοτοσικλέτα.

Το εν λόγω σοφρωνιστικό κατάστημα περιβάλλεται από έναν φράχτη με συρματόπλεγμα ύψους 4 μέτρων, που διαθέτει αισθητήρες λέιζερ και πίεσης. Για τη φύλαξή του φροντίζουν ένοπλοι φύλακες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ενώ υπάρχουν και 12 πύργοι επανδρωμένοι από ελεύθερους σκοπευτές.

Με τα λεφτά του «βαρώνου» το «Τείχος του Μεξικού»

Ο Χοακίν Γκουσμάν “Ελ Τσάπο” βρέθηκε ένοχος για 10 κατηγορίες. Μεταξύ αυτών και για την συμμετοχή του σε συνεχή εγκληματική δραστηριότητα.

Ως αρχηγός του βίαιου καρτέλ ναρκωτικών Sinaloa, είναι αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας φυλάκισης.

Παράλληλα, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κινούνται προς την δικαστική κατεύθυνση της κατάσχεσης της περιουσίας που απέκτησε ο Γκουσμάν από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.

Η οικονομική αξία της περιουσίας αυτής εκτιμάται στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταδίδει το CNN.

Μετά την χθεσινή καταδίκη του Γκουσμάν, ο Τεντ Κρούζ επανέλαβε το αίτημά του για την διάθεση των χρημάτων από την κατάσχεση της περιουσίας του Γκουσμάν για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Οι εισαγγελικές αρχές στις ΗΠΑ επιζητούν 14 δισεκατομμύρια δολάρια από κέρδη παράνομου εμπορίου ναρκωτικών, αλλά κι άλλα περιουσιακά στοιχεία του Ελ Τσάπο τα οποία θα πρέπει να διατεθούν για την χρηματοδότηση του τείχους μας (#SecureTheBorder),” έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής από το Τέξας.

“Είναι ώρα να περάσω το νόμο μου για τον Ελ Τσάπο. Παροτρύνω τους συναδέλφους μου στην Γερουσία να αναλάβουν άμεσα δράση γι’ αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο.

Ο Κρουζ εισήγαγε αρχικά το νομοσχέδιο (Ensuing Lawful Collection of Hidden Assets to Provide Order Act) τον Απρίλιο του 2017.

Το νομοσχέδιο αυτό, προβλέπει την συγκέντρωση όλων “των κερδών που προέρχονται από τη παράνομη κι εγκληματική δραστηριότητα υπό την αρχηγία του Χοακίν Γκουσμάν” για την υλοποίηση μέτρων συνοριακής ασφάλειας, στα οποία μπορεί να συμπεριληφθεί ένα τείχος. Στο μέτρο αυτό συμπεριλαμβάνονται τα ποσά που θα κατασχεθούν από τον Γκουσμάν στην υπόθεση αυτή, αλλά και σε μελλοντικές υποθέσεις, με την συμμετοχή των πρώην συνεργατών του. Ο Κρουζ επανεισήγαγε το νομοσχέδιο αυτό, τον προηγούμενο μήνα.

“Με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από τον Ελ Τσάπο, αλλά κι άλλους εγκληματικούς βαρόνους ναρκωτικών, μπορούμε να αντισταθμίσουμε το οικονομικό κόστος για την ασφάλεια των συνόρων μας και να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο στην υλοποίηση των υποσχέσεων, που έχουμε δώσει στον αμερικανικό λαό,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρουζ σε ανακοίνωσή του, την περίοδο εκείνη.

Η εκ νέου εισαγωγή του νομοσχεδίου και η κλιμάκωση της πολιτικής πίεσης που ασκεί ο Κρουζ στους συναδέλφους του γερουσιαστές για την ψήφισή του, καταγράφονται καθώς το Κογκρέσο αναμένεται να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός δικομματικού νομοσχεδίου δαπανών, μετά από την συμφωνία μιας κοινής ομάδας διαπραγματευτών από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς που είναι μέλη στην Γερουσία, αλλά και στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το αναφερόμενο νομοσχέδιο πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ μέχρι τις 23:59 πριν από τα μεσάνυχτα μεθαύριο το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον), ενώ περιλαμβάνει την διάθεση κονδυλίων 1,375 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατασκευή συνοριακού τείχους, μήκους 88,5 χιλιομέτρων στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Το ποσό αυτό που προτείνεται από την δικομματική συμφωνία είναι κατά πολύ μικρότερο από το συνολικό ποσό της δαπάνης κατασκευής των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ζητήσει ο πρόεδρος Τραμπ.

Η κατασκευή του συνοριακού τείχους ήταν μια από τις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Τραμπ το 2016, μαζί με την πολιτική του θέση, για την κάλυψη της οικονομικής δαπάνης από το Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η κατασκευή του συνοριακού τείχους ασφάλειας είναι απαραίτητη για την πρόληψη της παράνομης εισόδου εγκληματιών στις ΗΠΑ, μέσω της νότιας συνοριακής γραμμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου