Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ο άνθρωπος που έζησε 18 χρόνια σε ένα αεροδρόμιο


Ο Sir, Alfred Mehran, που ήταν πρόσφυγας από το Ιράν, έζησε 18 ολόκληρα χρόνια στον χώρο των αναχωρήσεων του κεντρικού αεροδρομίου της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς τα έγγραφα του χάθηκαν και καμία χώρα δεν τον δεχόταν.
Μάλιστα, η απίστευτη ιστορία του έγινε κινηματογραφική επιτυχία με σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και πρωταγωνιστή τον Τομ Χάνκς.
Βέβαια, η ιστορία της ταινίας δεν έχει καμία σχέση με την ταραγμένη ζωή του Ιρανού Μεχράν Καρίμ Νασερί (Mehran Karimi Nasseri) ή Sir Alfred, όπως θέλει να τον αποκαλούν.



Η ιστορία
Ο Nasseri είχε φύγει από το Ιράν τον Σεπτέμβριο του 1973 για σπουδές στην Αγγλία και μετά από τρία χρόνια επέστρεψε στο Ιράν.
Όπως ισχυρίσθηκε, το 1977 απελάθηκε από την πατρίδα του για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες εναντίον του Σάχη και μετά από μακρά μάχη με αιτήσεις σε αρκετές χώρες, του απονεμήθηκε καθεστώς πρόσφυγα από τον Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.



Έχοντας υποστηρίξει ότι ένας γονέας του ήταν Βρετανός (η μητέρα του ήταν νοσοκόμα από τη Σκωτία), αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά το 1988 ενώ κατευθυνόταν με πλοίο στην Αγγλία, χάθηκαν τα έγγραφα που αποδείκνυαν τους ισχυρισμούς του, καθώς όπως είπε κάποιοι του έκλεψαν τον χαρτοφύλακα του.
Πήγε στις Βρυξέλλες για να αποκτήσει νέο διαβατήριο, αλλά χωρίς να τα καταφέρει. Παρόλα αυτά επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για το Λονδίνο, αλλά δεν του επέτρεψαν την είσοδο και τον επιβίβασαν στο πρώτο αεροπλάνο για το Παρίσι.
Εκεί, αρχικά συνελήφθη από τους Γάλλους, αλλά στη συνέχεια απελευθερώθηκε καθώς η είσοδός του στο αεροδρόμιο ήταν νόμιμη. Αλλά επειδή δεν υπήρχε χώρα να τον δεχτεί, ξεκίνησε η παραμονή του στον «Τερματικό 1».
Επί χρόνια ο Nasseri έκανε προσπάθειες μέσω δικηγόρων να αποκτήσει διαβατήριο και μάλιστα βρετανικό.
Το 2003, η εταιρεία παραγωγής DreamWorks του Σπίλμπεργκ του έδωσε 250.000 δολάρια ΗΠΑ για τα δικαιώματα της ιστορίας του, αλλά τελικά χρησιμοποίησε μόνο το στοιχείο ότι έμενε στο Terminal για την επιτυχημένη ταινία του.


Η παραμονή του Nasseri στο αεροδρόμιο έληξε τον Ιούλιο του 2006, όταν αρρώστησε και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
Προς τα τέλη Ιανουαρίου 2007 πήρε εξιτήριο και αρχικά έμεινε σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο με μέριμνα του Ερυθρού Σταυρού και στη συνέχεια σε κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου