Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Η κακοκαιρία δείχνει τα «δόντια» της: Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι έως 9 Μποφόρ

 Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η ΕΜΥ - Προβλήματα προκάλεσαν οι βροχές
και τα χιόνια σε πολλές περιοχές - Συναγερμός για τη στάθμη του Έβρου, ξεχείλισε ο Αλφειός - Χιονοστιβάδα στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων - Δέκα ημέρες στον πάγο η Φλώρινα - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού


Προβλήματα έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη και το Σάββατο κακοκαιρία που έπληξε το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και τις έντονες βροχοπτώσεις.

Επίσης, από την ΕΜΥ, εκδόθηκε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων στο οποίο αναφέρεται ότι οι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα 9 μποφόρ.




Ειδικότερα, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 7 ή 8 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος, οι άνεμοι πνέουν δυτικοί – βορειοδυτικοί με ισχύ από 7 έως και 9 μποφόρ. Την ίδια στιγμή, στο δυτικό Κρητικό Πέλαγος οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικά στα 7 με 8 μποφόρ.

Στο βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν επίσης βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 7 ή 8 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα επικρατούν άνεμοι εντάσεως 8 ή 9 μποφόρ, οι οποίοι στη συνέχεια θα μετατραπούν σε βοριάδες εντάσεων 8 μποφόρ.



Παράλληλα, στη θάλασσα των Κυθήρων θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 ή 8 μποφόρ, στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στο Ικάριο, στο νότιο Ευβοϊκό και στο Στενό του Καφηρέα θα επικρατούν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 7 ή 8 μποφόρ.

Δείτε πού έπεσε η περισσότερη βροχή το Σάββατο:



Διακοπές κυκλοφορίας λόγω χονιού

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις, ενώ σε άλλες ο χιονιάς έχει επιστρέψει από τα ξημερώματα.

Λόγω της κακοκαιρίας σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ έχει σημάνει συναγερμός και για πλημμύρες στον Αλφειό και τον Έβρο.



Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, το μεσημέρι διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Τα ορεινά του Νομού Τρικάλων έχουν τεθεί εκ νέου σε επιφυλακή από την Περιφερειακή Ενότητα, η οποία συνδράμει με 55 μηχανήματα, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό, ενώ τα μηχανήματα ρίχνουν αλάτι για την αντιμετώπιση του παγετού.

Ακόμη, με προβλήματα διεξάγεται και η κυκλοφορία των οχημάτων από το 124ο έως το 195ο χλμ της Κορίνθου-Καλαμάτας στο ρεύμα προς Καλαμάτα λόγω ισχυρής χιονόπτωσης στο ύψος του αυτοκινητόδρομου.

Ανά διαστήματα ο δρόμος δίδεται στην κυκλοφορία αλλά μόνο με χρήση αλυσίδων, ενώ καλό θα είναι όσοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα το ταξίδι τους να περιμένουν, αφού στο δρόμο υπάρχουν δεκάδες αυτοκίνητα ακινητοποιημένα.




Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε Μάνη και Καλαμάτα

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση δημιούργησε η κακοκαιρία που ξέσπασε στη Μεσσηνία. Από το βράδυ της Παρασκευής, αρκετά χωριά της Μάνης αλλά και μεμονωμένα σπίτια δεν έχουν ρεύμα, λόγω βλαβών στο δίκτυο.

Σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr, τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν βλάβες στους μετασχηματιστές. Για το πρόβλημα στη Μάνη - το οποίο δείχνει να αποκαταστάθηκε - έγιναν πρώτα χειρισμοί από το Σταθμό της Καλαμάτας, ενώ το συνεργείο της ΔΕΗ προσπαθούσε να επαναφέρει το ρεύμα, το συντομότερο δυνατόν.

Ανατράπηκε εκχιονιστικό έξω από τη Σαμαρίνα

Εκχιονιστικό μηχάνημα που επιχειρούσε στο δρόμο προς τη Σαμαρίνα ανετράπη το μεσημέρι του Σαββάτου.
Δέκα μέρες υπό το μηδέν το θερμόμετρο στη Φλώρινα

Δέκα συνεχόμενες ημέρες με ολικό παγετό, δηλαδή με θερμοκρασία υπό του μηδενός καθ' όλο το 24ωρο, συμπλήρωσε η Φλώρινα το Σάββατο, σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo στην πόλη.

Από τις 3 έως τις 12 Ιανουαρίου τόσο οι ελάχιστες όσο και οι μέγιστες θερμοκρασίες στη Φλώρινα ήσαν κάτω από το μηδέν.

Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο η υψηλότερη θερμοκρασία (μείον 0,3 βαθμοί Κελσίου) καταγράφηκε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, ενώ η χαμηλότερη στις 8 Ιανουαρίου (μείον 18,8 βαθμοί).

Χιονοστιβάδα στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Χιονοστιβάδα έπληξε το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, καταστρέφοντας πυλώνα του αναβατήρα «Στύγα» και οδηγώντας στο κλείσιμό του για τις επόμενες ημέρες για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το χιονοδρομικό κέντρο «κατά την σημερινή, προβλεπόμενη διαδικασία κατάρριψης χιονοστιβάδων που δημιουργήθηκαν από τις συνεχείς, εκτεταμένες και ακραίες χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, συνολικού ύψους 2,5 μέτρων, αποκολλήθηκαν τεράστιοι όγκοι χιονιού, σε μεγάλη έκταση, από την πλευρά της "Νεραιδόραχης" -" Στύγας"».

Αυτοί οι όγκοι χιονιού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «κατέστρεψαν έναν πυλώνα του αναβατήρα "Στύγα", με συνέπεια ο αναβατήρας αυτός, τουλάχιστον προσωρινά, να τεθεί, εκτός λειτουργίας».

Ως εκ τούτου, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, «για λόγους ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων, των χιονοδρόμων και των επισκεπτών, μέχρι να καταρριφθούν όλες οι χιονοστιβάδες, σε όλες τις πλευρές του βουνού, το χιονοδρομικό κέντρο θα παραμείνει κλειστό για τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του trikalavoice.gr δεν υπάρχει κανείς τραυματίας, ενώ το ατύχημα αποδίδεται στον ισχυρό παγετό, καθώς επικρατούν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 80 εκατοστά.




Πλημμύρισε ο Αλφειός – Καταστράφηκαν καλλιέργειες

Μεγάλη καταστροφή σε αγροικίες και καλλιέργειες έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στον ποταμό Αλφειό. Αν και η στάθμη υποχώρησε κατά περίπου 30 εκατοστά στη διάρκεια της νύχτας, ο κίνδυνος είναι αυξημένος, λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το ilialive.gr, οι βροχές δείχνουν ότι θα σταματήσουν το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο ο κίνδυνος ανόδου θα είναι υψηλός έως την Κυριακή το βράδυ.

Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι, ιδιαίτερα στην περιοχή των Μακρισίων, όπου έσπασε το ανάχωμα, κάτι που είχε γίνει το 2003. Αν και οι υπηρεσίες του δήμου Ανδρίτσινας – Κρεστένων μαζί με τους αρμόδιους της Π.Ε. Ηλείας και εργολάβο επιχείρησαν παρεμβάσεις, δεν κατάφεραν να περιορίσουν το πρόβλημα.

Ως εκ τούτου, η διαρροή νερού προς την περιοχή «Ποτόκια» που έχει πλημμυρίσει και η στάθμη του νερού, ανέβηκε αισθητά, καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών και αγροικιών.
Κάτοικοι της περιοχής και καλλιεργητές αναφέρουν ότι η ζημιές είναι τεράστιες, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες.



Κατολίσθηση στο Μέγα Σπήλαιο Αχαΐας

Κατολίσθηση σε επαρχιακό δρόμο κοντά στο Μέγα Σπήλαιο, σημειώθηκε σήμερα λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερχόμενοι οδηγοί τόνισαν ότι λίγα λεπτά πριν είχαν περάσει από το σημείο και δεν μπορούν να φανταστούν, τι μπορεί να είχε γίνει, αν βρίσκονταν εκείνο το λεπτό στο σημείο της κατολίσθησης.

Συναγερμός για την άνοδο της στάθμης στον Έβρο

Μεγάλες ποσότητες νερών έρχονται από τα Ύψαλα στον Έβρο, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει επικίνδυνα η στάθμη στο Πέταλο.

Όπως αναφέρει το alexpoli.gr, η η στάθμη του πρωί του Σαββάτου βρίσκεται στα 4.30 μέτρα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Φερών, σε περιοχή πίσω από τη Γεμιστή έχουν ήδη σημειωθεί πλημμύρες καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί τα αναχώματα.

Ο κ. Γκότσης ανέφερ ότι υπάρχουν 800 κυβικά το δευτερόλεπτο από τα Ύψαλα, ενώ στην περιοχή των Κήπων χιονίζει.



Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές αναμένονται στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο έως το απόγευμα. Από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά ηπειρωτικά, στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου θα είναι σχετικά αυξημένες

Οι άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, από το πρωί θα εξασθενήσουν και σταδιακά έως το απόγευμα θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, όμως προς το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια, όμως από το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια, από το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 και στα δυτικά του νομού 2 έως 4 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ στα ανατολικά του νομού θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς.

Τη Δευτέρα στα βορειοανατολικά αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς ισχυρές κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια αναμένεται να πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 Μποφόρ και στα νότια 6 τοπικά 7 που το βράδυ στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου