Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Μάζεψαν 114.000€ για τον μποξέρ των Κίτρινων Γιλέκων που γρονθοκόπησε αστυνομικούς

Πάνω από 100.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας για τον πρώην μποξέρ, μέλος των Κίτρινων Γιλέκων που έριξε μπουνιές σε αστυνομικούς – Οργή για τη συγκέντρωση χρημάτων εκφράζουν μέλη της κυβέρνησης
Το ποσό των 114.000 ευρώ συγκεντρώθηκε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας για τον Κριστόφ Ντετινγκέ, πρώην πρωταθλητή πυγμαχίας και μέλος των Κίτρινων Γιλέκων, που απεικονίζεται σε βίντεο να ρίχνει γροθιές σε αστυνομικούς.

Η συγκέντρωση του ποσού για τον 37χρονο πρώην πυγμάχο προκάλεσε την έντονη οργή στελεχών της κυβέρνησης.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα Leetch, που συγκέντρωσε το ποσό, έκλεισε τη σελίδα, μετά την έκφραση οργής πολιτικών προσώπων. Πάντως διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια προορίζονταν μόνο για την κάλυψη νομικών εξόδων του Κριστόφ Ντετινγκέ.

Ο πρώην πυγμάχος παραδόθηκε στην αστυνομία μετά από σύγκρουση με αξιωματικούς σε γέφυρα στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής συγκέντρωσης. Η κυβέρνηση ανέφερε τα όσα συνέβησαν ως βίαιες διαδηλώσεις κατά του Εμανουέλ Μακρόν.

«Διαδηλώνω για τους συνταξιούχους, για τα παιδιά μου, για τις ανύπαντρες γυναίκες»

Ο 37χρονος, Γάλλος πρωταθλητής το 2007 και το 2008, που αποσύρθηκε από το άθλημα το 2013, δήλωσε σε βίντεο ότι είχε μπουχτίσει μαζί με τη γυναίκα του με τα δακρυγόνα που έπεσαν το Σάββατο, κατά την 8η συγκέντρωση των Κίτρινων Γιλέκων. «Αντέδρασα άσχημα. Ναι, αντέδρασα άσχημα», ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι ήταν μπροστά στην «καταστολή» της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές.

Παράλληλα, ο Κριστόφ Ντετινγκέ αναφέρθηκε και στους λόγους που έγινε μέλος των Κίτρινων Γιλέκων.

«Διαδηλώνω για όλους τους συνταξιούχους, για το μέλλον των παιδιών μου, για τις ανύπαντρες γυναίκες, για όλα όσα αγωνιζόμαστε. Είμαι Κίτρινο Γιλέκο. Έχω την οργή των ανθρώπων μέσα μου... Είναι πάντα οι αδύναμοι που πληρώνουν», ανέφερε.

Ωστόσο, η συγκέντρωση δωρεών διαδικτυακά προκάλεσε οργή στους υπουργούς. Η Μαρλέν Σιαπά, υφυπουργός Ισότητας υποστήριξε ότι η συμβολή σε έρανο για να στηριχθεί κάποιος που έχει χτυπήσει αξιωματικό ισοδυναμεί με συνέργεια στις σοβαρές πράξεις βίας.

Για ακατανόητη ενέργεια έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας, Μουριέλ Πενικό, σημειώνοντας στην τηλεόραση του Cnews ότι αυτοί που προσέφεραν χρήματα είναι σαν να λένε στους νέους ότι η βία είναι η απάντηση.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από αστυνομικές ενώσεις που υποστηρίζουν ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων νομιμοποίησε τη βία κατά της αστυνομίας.

Πάντως, βουλευτής της Λεπέν υποστήριξε ότι οι δωρεές είναι βαρόμετρο του μίσους κατά της κυβέρνησης, αν και διευκρίνισε ότι καταδικάζει τις πράξεις βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου