Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Σε μερικές μέρες θα ζούμε το sci-fi μέλλον του... Blade Runner!

Πού έπεσε μέσα και πού όχι στις προβλέψεις της η εμβληματική ταινία του 1982

Όταν ο Ρίντλεϊ Σκοτ γύριζε τo εμβληματικό του φιλμ «Blade Runner» το 1982, προφανώς έβλεπε το μακρινό 2019 ως την ιδανική εποχή για να φιλοξενήσει το δυστοπικό μέλλον που σκιαγραφεί η πλοκή της.

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, όμως το έτος στο οποίο γενετικά προηγμένες ρέπλικες θα κυκλοφορούσαν - υποτίθεται - ανάμεσά μας, χωρίς να μπορεί κανείς να τις ξεχωρίσει, είναι εδώ.

Και για όσους από εμάς θυμούνται πόσο μακριά φάνταζε αυτή η εποχή, βλέποντας την ταινία στο κινηματογράφο, η συνειδητοποίηση αυτή προκαλεί από σοκ μέχρι... απελπισία για το πώς πέρασαν τα χρόνια.

Παρόλο που αναμφίβολα η ταινία αποτελεί ένα αριστούργημα για τους λάτρεις των sci-fi ταινιών, και υπόδειγμα του νεο-νουάρ κινηματογράφου, έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε κατά πόσον είχε προβλέψει σωστά πώς θα εξελισσόταν η ανθρωπότητα τα τελευταία 36 χρόνια. Οι ψηφιακές διαφημιστικές πινακίδες, οι συσκευές που ελέγχονται με φωνητικές εντολές και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που πηγάζουν από την ανθρώπινη απερισκεψία είναι τρία από τα πράγματα στα οποία το φιλμ του Σκοτ πέτυχε... διάνα.

Ποιες άλλες προβλέψεις όμως του Blade Runner έχουν εκπληρωθεί;

Ιπτάμενα Οχήματα

Δυστυχώς, η πιο συνηθισμένη πρόβλεψη των sci-fi ταινιών δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί, παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία των drone έχει φέρει λίγο πιο κοντά αυτό το όνειρο. Στο αυθεντικό Blade Runner του 1982, οι αστυνομικοί περιπολούσαν το ρημαγμένο Λος Άντζελες με ιπτάμενα περιπολικά που ονομάζονταν Spinners. Το σύγχρονο τοπίο της πόλης απέχει σίγουρα πολύ από αυτήν την εικόνα, κάτι που μάλλον είναι περισσότερο θετικό παρά αρνητικό.



Μόδα

Ο τρόπος που ντύνονται οι ήρωες της ταινίας του Σκοτ (είτε είναι ρέπλικες είτε είναι άνθρωποι) διαφέρει αρκετά από τη σημερινή μόδα. Στην πλειοψηφία τους τα σύνομα που βλέπουμε στην ταινία είναι εμπνευμένα από την πανκ σκηνή των 80s, φυσικά με μία φουτουριστική χροιά. Πάντως, μπορεί η συγκεκριμένη μόδα να επανέλθει μέσα στους επόμενους μήνες, οπότε είναι μάλλον νωρίς να κρίνουμε ως fail αυτήν την πρόβλεψη.

Εξάλλου, τα γυαλιά του Δρ. Ταϊρέλ θα θεωρούνταν σήμερα αρκετά τρέντι, αφού πλέον φοριούνται όλο και μεγαλύτεροι σκελετοί, και το geek chic είναι ό,τι πιο hot.

Το ίδιο ισχύει και για την τεράστια γούνα που φορούσε η Rachel.



Τηλεόραση

Οι τηλεοράσεις μας έχουν εξελιχθεί πολύ περισσότερο απ' ό,τι ειχε προβλέψει η ταινία. Έχουν πελώριες οθόνες, συνδέονται με το Netflix, παίζουν ραδιόφωνο, χρησιμοποιούνται για να παίζεις παιχνίδα, να σερφάρεις στο διαδίκτιο κ.λπ.

Οι μίζερες τετράγωνες τηλεορασούλες του Blade Runner τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είχαν καμία θέση στο μέλλον.

Ανθρωποειδή

Ας παραδεχτούμε το προφανές: Ενώ η κοινωνία του Blade Runner είχε καταφέρει μέχρι το 2019 να δημιουργήσει ανθρωποειδή που δεν ξεχωρίζουν από τους ανθρώπους, εμείς το μόνο που έχουμε να επιδείξουμε σε αυτόν τον τομέα είναι η... Alexa. Άντε και μερικά sex robots, που δείχνουν να έχουν ολοένα και περισσότερη πέραση.

Η σύγκριση σίγουρα δεν μας τιμά σε αυτόν τον τομέα, παρά το γεγονός ότι και τα παραπάνω δύο επιτεύγματα δεν είναι ευκαταφρόνητα.



Εποίκιση άλλων πλανητών

Αν και το ενδεχόμενο να καταφέρει κάποτε η ανθρωπότητα να εποικίσει τον Άρη εξετάζεται από τους επιστήμονες, το σίγουρο είναι πως για πολλά χρόνια ακόμα θα είμαστε καθηλωμένοι στη Γη. Στην ταινία του Σκοτ, ο πλανήτης μας έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, εξαιτίας του πολέμου και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Αυτά τα προβλήματα σίγουρα υπάρχουν και σήμερα, πιθανώς πιο κρίσιμα από ποτέ άλλοτε, ωστόσο εμείς θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε αφού η απόδραση... is simply not an option.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου