Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Σουηδία: Ασιάτες σχεδίαζαν μεγάλη τρομοκρατική επίθεση


Ποινική δίωξη σε τρεις άντρες - Συγκέντρωναν υλικά για χημική επίθεση και βομβιστική ενέργεια
Τρεις άνδρες με καταγωγή από την κεντρική Ασία διώκονται ποινικά στη Σουηδία, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική ενέργεια, όπως ανέφεραν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι σουηδικές αρχές υποψιάζονται ότι οι τρεις άνδρες συγκέντρωσαν "μεγάλη ποσότητα χημικών προϊόντων καθώς και υλικά για να σκοτώσουν και να τραυματίσουν". "Αν είχε πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική επίθεση, θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τη Σουηδία", υπογράμμισε η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της.

Οι τρεις άνδρες, μαζί με άλλα τρία πρόσωπα, κατηγορούνται επίσης για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς πιστεύεται ότι έστελναν χρήματα στο εξωτερικό για να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ύποπτοι είναι ηλικίας από 30 έως 46 ετών και κατάγονται από το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Nyheter. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες. Η δίκη τους πρόκειται να ξεκινήσει στις 7 Ιανουαρίου.

Ο ένας από τους κατηγορουμένους έχει αφεθεί ελεύθερος ενώ οι υπόλοιποι πέντε παραμένουν προφυλακισμένοι από τον περασμένο Απρίλιο, μετά τη σύλληψή τους στο Στρέμσουντ, 600 χιλιόμετρα βορείως της Στοκχόλμης. Γείτονές τους που μίλησαν στην εφημερίδα Dagens Nyheter είπαν ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής είδαν αστυνομικούς να βγάζουν περίπου 15 πλαστικά δοχεία από μια αποθήκη ενός ακατοίκητου σπιτιού.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον ο ένας από τους υπόπτους ήταν σε επαφή με τον Ραχμάτ Ακίλοφ, έναν Ουζμπέκο που είχε ζητήσει άσυλο στη Σουηδία και σκότωσε πέντε πεζούς τον Απρίλιο του 2017 στη Στοκχόλμη, παρασέρνοντάς τους με ένα φορτηγό που είχε κλέψει. Ο Ακίλοφ καταδικάστηκε φέτος τον Ιούνιο σε ισόβια κάθειρξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου