Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ «γονάτισαν» τα νοικοκυριά και δεν μπορούν να πληρώσουν


Πολύ δύσκολα μένουν συνεπή τα νοικοκυριά στις φορολογικές τους υποχρεώσεις - Το «παλεύουν» οι επιχειρήσεις - Το 25% του ΕΝΦΙΑ «φορτώνεται» στα ληξιπρόθεσμα των 185 δισ. ευρώ
Αποδίδουν καρπούς οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στην αγορά για τη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ. Με βάση τα στοιχεία εισπράξεων για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η ΑΑΔΕ πέτυχε να πληρώνεται εμπρόθεσμα ο ΦΠΑ σε ποσοστό 83,77%. Δηλαδή, μόλις κάτι λιγότερο από δύο στα δέκα ευρώ του ΦΠΑ, δεν καταβάλλονται εντός της διορίας πληρωμής.

Και γενικότερα, πάντως, οι επιχειρήσεις «πληρώνουν αμέσως» τους φόρους τους. Καθώς η εφορία πιέζει, πολλές προτιμούν να πληρώσουν στην ώρα του το Δημόσιο, έστω και αν καθυστερούν να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους.

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων πληρώνεται εμπροθέσμως σε ποσοστό 89,26%! Δηλαδή, εννέα στα δέκα ευρώ φόρου εισοδήματος πληρώνονται εγκαίρως, για να μην μπλέξουν οι επιχειρήσεις με κατασχέσεις και μπλοκάρισμα λογαριασμών.

Αντιθέτως, τα ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν στην ώρα τους, τους τρέχοντες φόρους. Ένα στα τρία ευρώ από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων πληρώνονται εκπρόθεσμα, αφού βγουν ληξιπρόθεσμα -ή και καθόλου! Ο φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων εμφανίζει την χαμηλότερη εισπραξιμότητα, με μόλις 68,89%.

Ακόμα και ο ΕΝΦΙΑ, όμως, που στα πρώτα χρόνια εμφάνιζε την μεγαλύτερη εισπραξιμότητα (της τάξεως του 80%) πλέον δύσκολα πληρώνεται. Στο ίδιο δεκάμηνο ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων εμφανίζει ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών 74,18%. Δηλαδή, ένα στα τέσσερα ευρώ προστίθεται στα απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη των 103 δισ. ευρώ (ή 185 δισ. με τις προσαυξήσεις) των ιδιωτών προς το Δημόσιο.

Κωστής Πλάντζος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου