Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι-Μπουρνούς, άλλα λέγατε, άλλα κάνατε, με επιπολαιότητα


ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι: Εμείς είμαστε περήφανοι για την προεκλογική μας θέση. Εσείς κ. Μπουρνούς, άλλα λέγατε, άλλα κάνατε, όλα όμως με επιπολαιότητα.
Κύριε Δήμαρχε, πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς ίχνος τροπής για τα ψέματα που λέτε, αναφερθήκατε στο ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Κατηγορήσατε τον επικεφαλής της παράταξής μας, καθηγητή κ. Ανδρέα Βασιλόπουλο ότι ήταν «απέναντι», ενώ εσείς ανέκαθεν υποστηρίζατε τη λύση αυτή του ΚΕΛ στη περιοχή μας. Επειδή όμως τα ψέματα, ειδικά από το στόμα του Δημάρχου, δεν εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον, καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά σας αυτή και να παραθέτουμε το προεκλογικό έντυπο που είχαμε κυκλοφορήσει με όλα όσα υποστηρίζαμε, αλλά και video με όσα εσείς υποστηρίζατε. Οι πολίτες ας κρίνουν.


Α) Πριν τις εκλογές του 2014

Τόσο ως υποψήφιος κ. Μπουρνούς, όσο και μετά τη συνεργασία σας με τον κ. Πιστικίδη, η λύση που προτείνατε ήταν η σύνδεση με την Ψυτάλλεια. Συμμετείχατε σε συγκεντρώσεις κατοίκων κατά του ΚΕΛ, κάνατε δηλώσεις on camera, το γράφατε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα. Δεν θέλατε να δυσαρεστήσετε, δεν σας πείραζε όμως να εξαπατήσετε. Η παράταξη της οποίας σήμερα ηγείστε, έλεγε ότι το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί 3βάθμιες εγκαταστάσεις, έλεγε η σύνδεση με την Ψυτάλλεια είναι οικονομικά και τεχνικά συμφερότερη, έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει υπογειοποιημένο, έλεγε όλα τα αντίθετα από όσα σήμερα γίνονται και πρέπει να απολογηθείτε δημόσια για αυτό. Τότε λέγατε: «Είμαστε αντίθετοι στη χωροθέτηση στο Πλατύ Χωράφι, όχι γιατί δεν θέλουμε βιολογικό, γιατί και υπάρχει άλλη προοπτική - και όχι μόνο της Ψυτάλλειας - αλλά γιατί για τη συγκεκριμένη περιοχή θέλουμε μια άλλου είδους ανάπτυξη...»

Αντιθέτως, η παράταξή μας ήταν η μοναδική που τόλμησε να πάρει το κόστος της προεκλογικής εξαγγελίας για ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Όχι γιατί θέλαμε να δυσαρεστήσουμε τον κόσμο που διαφωνούσε, αλλά γιατί θέλαμε να είμαστε ειλικρινείς. Αναφέραμε που πρέπει να γίνει το ΚΕΛ, πως πρέπει να γίνει για να είναι ασφαλές για την περιοχή, πώς πρέπει να δρομολογηθεί η λειτουργία του, από πού θα χρηματοδοτηθεί και τι προδιαγραφές θα έχει. Τότε λέγαμε: «Προτείνουμε, αντί να φωνάζουμε να μην γίνει κάτι στην περιοχή μας, να φωνάξουμε όλοι μαζί για να γίνει κάτι όπως το θέλουμε. Έχουμε μελετήσει τη λύση, είναι εφαρμόσιμη, θα λύσει το θέμα της αποχέτευσης, θα αναβαθμίσει μία ανεκμετάλλευτη περιοχή δίνοντας της αξία και θα δώσει οριστικό τέλος στον κίνδυνο των προστίμων.»

Β) Μετά τις εκλογές του 2014

Φροντίσατε να καθυστερήσετε τις καταστάσεις τόσο πολύ, ώστε να αναγκαστείτε και εσείς και το δημοτικό συμβούλιο να λάβετε αποφάσεις κάτω από την πίεση του χρόνου. Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια απραξίας, όπου σας ζητούσαμε επίμονα να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, μέχρι τελικά να κάνατε στροφή 180 μοιρών και να εισηγηθείτε την κατασκευή του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι τον Απρίλιο του 2016. Βέβαια επικαλούμενοι την πίεση του χρόνου, φροντίσατε να μην έχουμε ούτε μελέτη της ΕΥΔΑΠ για το πώς προβλέπεται να γίνει το έργο του ΚΕΛ, ούτε απάντηση από το Πολυτεχνείο και την καθηγήτρια κα Λοϊζίδου, όπου ως Δήμος είχαμε αναθέσει να γνωμοδοτήσει. Πιέσατε να λάβουμε μία τόσο σοβαρή απόφαση παραθέτοντας μόνον τις προφορικές εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ) Ζητήσαμε την προμελέτη της ΕΥΔΑΠ για να ξέρουμε τι ΚΕΛ θα γίνει στην περιοχή μας

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Νο11 στις 15/04/2016, όπου εσείς λέγατε να γίνει το ΚΕΛ, αλλά δεν είχαμε καμία διασφάλιση για το πώς θα γίνει και πώς θα λειτουργεί, ο επικεφαλής της παράταξής μας κ. Βασιλόπουλος προσπαθούσε να προλάβει το λάθος (που τελικά έγινε) και να προασπίσει τα συμφέροντα της περιοχής μας. Ήθελε να γίνει το ΚΕΛ, αλλά με σαφείς προδιαγραφές.

Σας θυμίζουμε τη δευτερολογία του κ. Βασιλόπουλου για το θέμα: «Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ως καλύτερη απόφαση να αναβάλλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο για 15-20 μέρες, να έχουμε την προμελέτη της ΕΥΔΑΠ που όντως εκπονείται και θα εκπονηθεί δυστυχώς εκ των υστέρων της απόφασης και των αποφάσεων μας. Να έχει προλάβει, αν όντως προχωράει η μελέτη της κυρίας Λοϊζίδου, διότι έχω χάσει τα ίχνη της, μία απάντηση και να έχουμε και γραπτές δεσμεύσεις από τους αρμόδιους φορείς. Οπότε θεωρώ φρονιμότερο να πάρουμε μία απόφαση αναβολής για λίγες μέρες, για τους συγκεκριμένους λόγους, που δε νομίζω ότι θα μας βλάψε σε τίποτα από πλευράς εξελίξεων. Εάν κάποιος νομίζει ότι θα μας βλάψει, να μου το τεκμηριώσει. Εγώ δεν βλέπω ότι θα βλαφτούμε, να αναβάλλουμε για 20 μέρες αυτό το θέμα. Να έχουμε στοιχεία και να αποφασίσουμε σωστά και ήρεμα. Το λέω και από τεχνοκρατικής πλευράς, ότι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε χωρίς στοιχεία, αλλά και από ουσιαστικής πλευράς, ότι ο Δήμος Σπάτων και εμείς, θα μπορέσουμε πολύ καλύτερα να αποφασίσουμε όταν θα έχουμε αυτά τα στοιχεία. Ευχαριστώ.»

Και τελικά το σκεπτικό της ψήφου του, με ξεκάθαρη απάντηση εντός μικροφώνου: «Ψηφίζω κατά. Εγώ θεωρώ, ότι δεν έχουμε επαρκή στοιχεία και θα πρέπει να έρθει αργότερα. Είμαι κατά.»

Δ) Τελικά προχωρά το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι «περίπου» σωστά.

- Οφείλετε κύριε Δήμαρχε να εξηγήσετε στους Πολίτες ότι το ΚΕΛ, όπως δρομολογήσατε να το υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ άνευ όρων από τον Δήμο, θα λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες ως τριτοβάθμιας επεξεργασίας και κατά τους χειμερινούς μήνες με χαμηλότερες προδιαγραφές.
- Οφείλετε να εξηγήσετε γιατί δεν ασκήσαμε ως Δήμος πίεση να συμμετέχουμε με σαφή δικαιώματα έλεγχου για την ορθή κατασκευή και λειτουργία του ΚΕΛ.
- Οφείλετε να εξηγήσετε ότι εσείς τρέξατε να γνωμοδοτήσετε, ενώ ο Δήμαρχος Σπάτων που καθυστέρησε, πέτυχε να μετατοπίσει τον αγωγό εκροής βορειότερα προς τη Ραφήνα.
- Οφείλετε επίσης να εξηγήσετε ότι η ΕΥΔΑΠ θα μπορεί να «χρεώσει» στους πολίτες όποια τέλη σύνδεσης στο δίκτυο αποφασίσει, χωρίς έλεγχο από τον Δήμο (αφού η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητες) και ότι μάλιστα ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να επιβάλει πρόστιμα σε όποιους πολίτες αρνηθούν τη σύνδεση στο δίκτυο.

Γιατί αυτή η αδιαφορία; Επειδή θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει η επόμενη δημοτική αρχή και όχι εσείς; Σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει επιτέλους να μπείτε στο ρόλο του Δημάρχου της πόλης, για όσο διάστημα παραμείνετε ακόμα Δήμαρχος.


ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γραφείο επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου