Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Ρώσοι επιστήμονες κατασκεύασαν συσκευή που παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα


Επιστήμονες του κρατικού πανεπιστημίου ερευνών της ρωσικής πόλης Σαμάρα, κατασκεύασαν μια νέα συσκευή, η οποία μπορεί να παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα της ερήμου.
Η συσκευή λειτουργεί με βάση την αρχή της υγροποίησης. Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υγρασία και όταν ψύχεται, η υγρασία υγροποιείται με αποτέλεσμα να παράγεται καθαρό αποσταγμένο νερό. Η βασική διαφορά μεταξύ της συσκευής του πανεπιστημίου της Σαμάρα από άλλες ανάλογες συσκευές βρίσκεται στο ότι η συσκευή αυτή αξιοποιεί τις στροβιλοειδείς ροές.

«Η ιδέα να παίρνεις νερό από τον αέρα δεν είναι καινούργια. Σε σημειώσεις που κρατούσαν Άραβες περιηγητές, υπάρχουν αναφορές που λένε, ότι κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούσαν τα καραβάνια στον Μεγάλο Δρόμο του μεταξιού, υπήρχαν πηγάδια με νερό, η κατασκευή των οποίων ήταν τέτοια που δημιουργούσε στο εσωτερικό τους πτώση θερμοκρασίας, η οποία με της σειρά της προκαλούσε στροβιλοειδείς ροές. Χάρη σ’ αυτές τις ροές, ο πυρακτωμένος αέρας της ερήμου μετατρέπονταν σε κρύο νερό», λέει ο καθηγητής της έδρας θερμοτεχνικής και θερμικών κινητήρων του πανεπιστημίου της Σαμάρα Βλαντίμιρ Μπιριούκ, ο οποίος είναι ένας από τους κατασκευαστές της συσκευής.

Η λήψη νερού με τη συσκευή συντελείται με την αξιοποίηση του ανέμου, ο οποίος διερχόμενος μέσω της συσκευής, μετατρέπεται σε στροβιλοειδή ροή και ψύχεται έως «το σημείο υγροποίησης». Ως αποτέλεσμα της απότομης πτώσης των θερμοκρασιών που υπάρχουν στα υδρόφοβα τοιχώματα της συσκευής διαμορφώνεται ένα συμπύκνωμα, η υγρασία ρέει και συσσωρεύεται στο τμήμα του υδροσυλλέκτη, ενώ ο αποξηραμένος αέρας κατευθύνεται προς τα άνω και διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα, παράγοντας παράλληλα ηλεκτρική ενέργεια η οποία θέτει σε λειτουργία την αντλία, που παρέχει νερό στους καταναλωτές.

Μέσα σε διάστημα ενός εικοσιτετραώρου η «Στροβιλοειδής πηγή» παράγει περίπου 0,8 κυβικά μέτρα καθαρού κρύου νερού. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, ενώ το ύψος όλης της εγκατάστασης μπορεί να φθάσει τα 10 μέτρα και η διάμετρός της τα 2 μέτρα.

Η «Στροβιλοειδής πηγή», όπως επισημαίνει το πανεπιστήμιο της Σαμάρα στην ανακοίνωση του, δεν απαιτεί πρόσθετες δαπάνες και είναι μια καθόλα οικολογική συσκευή.

Στην ανακοίνωση πάντως του πανεπιστημίου της Σαμάρα αναφέρεται ότι «οι μηχανικοί του πανεπιστημίου της Σαμάρα κατοχύρωσαν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία πνευματικών δικαιωμάτων την άδεια ευρεσιτεχνίας για την ενεργειακά αυτόνομη συσκευή που φέρει την ονομασία «Στροβιλοειδής πηγή», η οποία μπορεί να παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα της ατμόσφαιρας κάνοντας χρήση της ενέργειας του ανέμου».

2 σχόλια:

  1. Βλακείες, η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού είναι η καλύτερη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΛΑΚΑ ΗΛΙΘΙΕ ΧΩΡΙΑΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΥΔΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.
    ΒΛΑΚΑ ΗΛΙΘΙΕ Η ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕΝ ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΑΠΕΙΡΑ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΤΗΣΗΣ.
    Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΤΡΈΛΑΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΑΣ.
    ΤΩΡΑ ΡΗΜΑΞΑΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΝΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΞΑΝΕΓΙΝΑΝ ΕΡΗΜΟΣ.
    ΠΟΛΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΡΗΜΑΞΟΥΝ.
    ΑΝΤΕ ΜΑΚΑΚΑ ΒΛΑΚΑ ΧΩΡΙΑΤΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΜΑΘΕΣ ΝΑ ΜΕΤΡΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΧΙΛΙΑ ΚΑΙ ΥΕΛΕΙΩΣΕ Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου