Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Αντίστροφη μέτρηση για τον 36ο Μαραθώνιο της Αθήνας την Κυριακή - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


Πάνω από 50.000 δρομείς από 105 χώρες θα πλημμυρίσουν το λεκανοπέδιο, σε έναν μαραθώνιο που συμβολίζει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης
Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την έναρξη του αυθεντικού 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.

Πάνω από 50.000 δρομείς από 105 χώρες θα πλημμυρίσουν το λεκανοπέδιο, σε έναν μαραθώνιο που συμβολίζει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

Πέραν της κλασικής διαδρομής των 42 χιλιομέτρων, περιλαμβάνονται διαδρομές 5 και 10 χιλιομέτρων, αλλά και αγώνες για παιδιά και Άτομα με ειδικές Ανάγκες.

Tην εκκίνηση του αγώνα δρόμου των 10 χιλιομέτρων θα δώσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στις 8:30, από τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο Σύνταγμα.

Η εκκίνηση του αγώνα δρόμου των 5 χιλιομέτρων θα δοθεί στις 7:45 στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, στο Σύνταγμα, και θα ακολουθηθεί η διαδρομή: Λ. Βασ. Αμαλίας - Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) - Ρήγα Φεραίου - Ακαδημίας - Λ. Βασ. Σοφίας - αναστροφή Λ. Βασ. Σοφίας (ΝΙΜΙΤΣ) - Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρ. Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο αγώνας των 10 χιλιομέτρων θα διεξαχθεί κατά μήκος της διαδρομής Λ. Βασ. Αμαλίας - Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) - Χαρ. Τρικούπη - Ακαδημίας - Λ. Βασ. Σοφίας - Φειδιππίδου - Λ. Μεσογείων - αναστροφή Λ. Μεσογείων (πρώην Σχολές Αξιωματικών ΕΛΑΣ) - Λ. Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φειδιππίδου - Λ. Μεσογείων - Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρ. Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η εκκίνηση του αγώνα δρόμου SPECIAL OLYMPICS HELLAS (1.200 μ.), θα δοθεί στις 8:50 από τη Λεωφόρο Βασ, Σοφίας στο Σύνταγμα και θα ακολουθηθεί η διαδρομή Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρ. Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η εκκίνηση του αγώνα παίδων (1.200 μ.) θα δοθεί στις 10:25 από τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο Σύνταγμα και θα ακολουθηθεί η διαδρομή Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρ. Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Aπό το βράδυ του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων ως εξής: Στη Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και του Πύργου Αθηνών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από τις 7:00 έως τις 17:30.

Στη Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μιχαλακοπούλου και της Λ. Κηφισίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από τις 7:00 έως τις 17:30.

Στη Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κηφισίας και Βασ. Κωνσταντίνου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από τις 7:00 έως τις 17:30.

Στη Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ιλισίων και της Λ. Μεσογείων, από τις 7:00 έως τις 17:30.

Στη Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από τις 5:00 έως τις 17:30.

Στη Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10/11/2018 έως τις 19:00 την Κυριακή 11/11/2018.

Στη Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Καλλιρόης και της Λ. Βασ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα, από τις 5:00 έως τις 7:00.

Ρεκόρ συμμετοχής

Με νέο ρεκόρ συμμετοχών θα διεξαχθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας και οι παράλληλοι αγώνες, φέρνοντας την πρωτεύουσα στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος. Με τη συμμετοχή 55.000 δρομέων, φέτος έχει στόχο να τιμήσει και να μεταδώσει τις αξίες του δρομικού κινήματος, αλλά και να στείλει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς οι 18.750 μαραθωνοδρόμοι θα περάσουν από τις περιοχές που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου.

Η διοργάνωση που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, θα υποδεχθεί και φέτος δρομείς από 105 χώρες, οι οποίοι θα τρέξουν στην αυθεντική διαδρομή με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, στους αγώνες των 5 χλμ και 10 χλμ, και στους αγώνες για παιδιά και Special Olympics.

Για δεύτερη φορά φέτος δυναμικό «παρών» θα δώσουν οι κορυφαίοι δρομείς - δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες - που συμμετείχαν σε καθέναν από τους αγώνες Run Greece σε Ηράκλειο, Γιάννενα, Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ρόδο και Πάτρα.
Ο αγώνας με τη σημερινή του μορφή στην κλασική διαδρομή και με διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ, ξεκίνησε το 1983 με νικητές στους άνδρες τον Θεοφάνη Τσιμιγκάτο και στις γυναίκες την Μεταξία Μπερτζελέα.

Παράλληλα στην αυθεντική διαδρομή διεξάγεται και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου, όπου τα μεγάλα ονόματα είναι ο Νίκος Πολιάς στους άνδρες και η Γεωργία Αμπατζίδου στις γυναίκες, οι οποίοι έχουν από επτά νίκες, αλλά πλέον έχουν αποσυρθεί.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας, την παραμονή του αγώνα, στον Τύμβο του Μαραθώνα, αποτελεί τον πυρήνα της τελετής έναρξης του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας. Σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η AIMS (Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμων) το βράδυ της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα τιμηθούν οι κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι για το 2018. Παράλληλα τις ημέρες του 36ου Μαραθωνίου, θα φιλοξενηθεί και το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων και Αγώνων Δρόμου.

Οι νικητές του 2017

Το 2017 ο τίτλος ήταν κενυατική υπόθεση, καθώς στις πρώτες τρεις θέσεις της ιστορικής διαδρομής, τερμάτισαν ισάριθμοι εκπρόσωποι της αφρικανικής χώρας. Πρώτος έκοψε το νήμα ο Σάμουελ Καλαλέι σε 2:12.17. Τον ακολούθησαν οι Μίλτον Ρότιτς και Τζόναθαν Γιέγκο Κίπτου.

Στις γυναίκες κυριάρχησε η Πεντάτου Μπουτάνε από την Αιθιοπία, καθώς κάλυψε τα 42.195 σε δύο ώρες 34 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε η Αλις Τζεπκεμπόϊ Κιμπόρ από την Κένυα και στην τρίτη, η συμπατριώτισσα της, Νάνσι Αρουσέϊ, η νικήτρια του αγώνα του 2016.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου πρώτευσε ο Κώστας Γκελαούζος, ακολουθούμενος από τον Χριστόφορο Μερούση, που ήταν ο νικητής στις προηγούμενες τέσσερις διοργανώσεις και τον Παναγιώτη Καραϊσκο. Οι τρεις Έλληνες κατετάγησαν στην 8η, 9η και 10η θέση του διεθνούς Μαραθωνίου.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα των γυναικών πρώτευσε για τρίτη συνεχή χρονιά η Ράνια Ρεμπούλη, καθώς τερμάτισε σε 2:49.06 (4η στη γενική κατάταξη), μπροστά από την Γλυκερία Τζιατζιά, στην πρώτη της συμμετοχή σε Μαραθώνιο και την έμπειρη Φωτεινή Δαγκλή Παγκότο.

Ο Χρήστος Καλλίας ήταν ο νικητής στα 10 χλμ με 30:50 που είναι νέο ρεκόρ διαδρομής και στις γυναίκες, πρώτευσε η Ελευθερία Πετρουλάκη.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου, Ρόουζ Τσελίμο από το Μπαχρέιν (με κενυατική καταγωγή), ήταν η νικήτρια στα 5 χλμ γυναικών με 16:40, με δεύτερη την Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου και τρίτη την Ανθή Κυριακοπούλου. Στους άνδρες, νικητής ήταν ο Γιώργος Τάσσης με 14:51, ενώ ακολούθησαν οι Μάρκος Γκούρλιας και Γιώργος Μίνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου