Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Η Βουλγαρία «επιστρέφει» σχεδόν 200.000 νάρκες στην Ελλάδα


Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε ότι «επιστρέφουν εκεί που
ανήκουν» - Η διορία του 2008, ο διεθνής διαγωνισμός και η έκρηξη στο εργοστάσιο
Μία διορία που εξέπνευσε για την Ελλάδα, ένα σοβαρό ατύχημα σε εργοστάσιο στη Βουλγαρία και στη μέση σχεδόν 200.000 νάρκες, τις οποίες ο ελληνικός στρατός και το υπουργείο Άμυνας, καλούνται να βρουν τρόπο προκειμένου να δρομολογήσουν την καταστροφή τους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «επιστρέφονται» στην Ελλάδα περίπου 190.500 νάρκες, τις οποίες είχε αναλάβει την ευθύνη του αφοπλισμού και της καταστροφής τους. Αυτό δεν κατέστη δυνατό μετά από μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή.

Το θέμα με την απενεργοποίηση και καταστροφή των ναρκών συντηρείται εδώ και πολλές δεκαετίες. Η Ελλάδα, βάσει των διεθνών αποφάσεων, είχε αναλάβει τη δέσμευση να καταστρέψει περίπου 1,5 εκατ. νάρκες μέχρι τις 31 Μαρτίου 2008. Η Αθήνα -όπως συνηθίζει άλλωστε- δεν κατάφερε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί. Στην ίδια κατηγορία εντάχθηκαν τόσο η άλλοτε Γιουγκοσλαβία, όσο και Αλβανία, οι κυβερνήσεις των οποίων επίσης έστειλαν τις ενεργές νάρκες που διέθεταν στο οπλοστάσιό τους στη Βουλγαρία.
Η ανάγκη αφοπλισμού ενός τόσο μεγάλου αριθμού ναρκών, προκάλεσε τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού, τον οποίο κέρδισε η Βουλγαρία, με την εμπλοκή της εταιρείας Videx AD. Οι νάρκες από την Ελλάδα, την άλλοτε Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία, μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο Midzhur Ammo. Στις 1 Οκτωβρίου 2014, σημειώθηκε μία μεγάλη έκρηξη στις εγκαταστάσεις, με συνέπεια το εργοστάσιο να καταστραφεί ολοσχερώς.

Από τότε και για τέσσερα χρόνια, οι κυβερνήσεις αναζητούσαν λύση στο πρόβλημα. Την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι οι περίπου 200.000 νάρκες που «ανήκουν» στην Ελλάδα, θα επιστραφούν στις ελληνικές αρχές.
Τον Μάρτιο του 2008, η Ελλάδα είχε καταστρέψει πάνω από 800.000 νάρκες. Είχαν απομείνει ωστόσο, άλλες 650.000 νάρκες, οι οποίες και μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία για απενεργοποίηση και καταστροφή. Η έκρηξη στο εργοστάσιο τον Οκτώβριο του 2014, άφησε ένα «υπόλοιπο» 190.500 ελληνικών ναρκών, τις οποίες, πλέον, αναλαμβάνει να καταστρέψει το ελληνικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου