Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Δρομοκαϊτειο: Κοριοί και ψώρα απειλούν ασθενείς και προσωπικό


Περιστατικά μολυσματικών δερματολογικών ασθενειών και επιδρομές κοριών καταγγέλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Δρομοκαϊτειο

Μάχη με τους... κοριούς και την ψώρα, μεταξύ άλλων, δίνουν ασθενείς και προσωπικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαϊτειο» το τελευταίο διάστημα.

Μετά την εισαγωγή ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση στο ψυχιατρείο λόγω έλλειψης ειδικών δημόσιων δομών, τα οποία μάλιστα παραμένουν σε καθήλωση, με δέσιμο, όλο το 24ωρο, που είχε αναδειχθεί από καταγγελίες της Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ), τη σκυτάλη παίρνει το Σωματείο Εργαζομένων του ψυχιατρικού νοσοκομείου καταγγέλλοντας περιστατικά μολυσματικών δερματολογικών ασθενειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα νοσηλείας και υπηρεσιών ψυχικής υγείας που παρέχεται.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου, την οποία κοινοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), «πέραν των πολλών περιστατικών με ψώρα, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο, τις προηγούμενες ημέρες αντιμετωπίστηκαν περιστατικά με κρούσματα από τσιμπήματα κοριών νοσηλευομένων ασθενών». Μάλιστα, οι συνθήκες ήταν τέτοιες που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νοσηλευτικό τμήμα να αναστείλει για λίγες ημέρες τη λειτουργία του!

Νοσηλεύονται αυτιστικοί καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους

Την ίδια ώρα, ασθενείς με βαριάς μορφής αυτισμό εισήχθησαν για νοσηλεία στο «Δρομοκαΐτειο» και στο γειτονικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, «Δαφνί», κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως ο αυτισμός δεν είναι ψυχικό νόσημα, αλλά αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία απαιτεί τελείως διαφορετική διαχείριση και αντιμετώπιση από αυτή των ψυχικών νοσημάτων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εισαχθεί στο «Δρομοκαϊτειο» με εισαγγελική εντολή ασθενείς με βαριά μορφή αυτισμού και νοητική στέρηση και μάλιστα από ειδικούς Ξενώνες ΜΚΟ χρηματοδοτούμενους από το κράτος και κοινοτικά κονδύλια. Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, τονίζοντας με νόημα ότι «η πολιτεία φρόντισε κι έκλεισε τα τελευταία χρόνια όλες τις Δημόσιες Ειδικές Δομές για τη φιλοξενία τέτοιων περιστατικών».

Ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος αλλά διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή και χαρακτηρίζεται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, υπενθυμίζουν στους αρμόδιους οι εργαζόμενοι του «Δρομοκαϊτειου» και υπογραμμίζουν πως «το ψυχιατρείο είναι χώρος μη κατάλληλος αλλά και επικίνδυνος, για τους πάσχοντες με αυτισμό, αφού αυτοί νοσηλεύονται σε κλινικές οξέων περιστατικών μαζί με 30 ασθενείς που εμφανίζουν ενεργό ψυχιατρική συμπτωματολογία και περιθάλπονται από ελάχιστο προσωπικό».

Το αποτέλεσμα είναι τα άτομα με αυτισμό να είναι σχεδόν όλο το 24ωρο καθηλωμένα στα κρεβάτια με ιατρική εντολή διότι αν λυθούν κινδυνεύει η ζωή τους.

Αυξάνονται οι νοσηλείες άστεγων και μεταναστών από τα hot spots

Κι ενώ οι ελλείψεις «που διαπιστώνονται για μια ακόμη φορά στις δημόσιες υποδομές φιλοξενίας, φροντίδας και νοσηλείας θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών υπηρεσιών υγείας και του ελληνικού πληθυσμού» συνεχώς εντείνονται, αλλάζουν δραματικά τα χαρακτηριστικά των νοσηλευομένων στο ψυχιατρείο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η έκρηξη του μεταναστευτικού κύματος στη χώρα και οι άθλιες συνθήκες στα Κέντρα Φιλοξενίας, έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται περιστατικά ψυχιατρικά που αφορούν μετανάστες όλο και συχνότερα. «Το 20% των εισαγωγών, περίπου πέντε ασθενείς κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία, είναι πρόσφυγες και μετανάστες από hot spot» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Επίσης στο ίδιο ποσοστό εισάγονται άστεγοι και γενικώς άτομα με ψυχικές παθήσεις χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον και κατοικία.

Παναγιώτα Καρλατήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου