Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Πικρός «εμφύλιος» στα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη


Η άγρια διαμάχη των αδελφών της οικογένειας για το ποιος δικαιούται να χρησιμοποιεί το όνομα της φίρμας, σχεδόν έναν αιώνα μετά την ίδρυση του πρώτου ζαχαροπλαστείου στη Μικρά Ασία, που εξελίχθηκε στο brand με τα διάσημα μιλφέιγ

Λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ιστορική στιγμή που ο αείμνηστος Γρηγόρης Κωνσταντινίδης άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο του στη Νίγδη της Μικράς Ασίας, κληροδοτώντας την τέχνη στους γιους του οι οποίοι οδήγησαν το ομώνυμο brand ανάμεσα στα πιο δυνατά του κλάδου, τα εγγόνια του βρίσκονται ως πρωταγωνιστές σε μια μεγάλη ενδοοικογενειακή διαμάχη χωρίς ίχνος γλύκας...

Επικρατώντας επάξια στον ανταγωνισμό του μιλφέιγ και προβάλλοντας γλυκιά αντίσταση στην πικρή οικονομική κρίση με κέρδη και επιτυχίες παρά τη γενικότερη ύφεση, οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών ζαχαροπλαστείων «Κωνσταντινίδης» καλούνται σήμερα να λύσουν τις δικές τους οικογενειακές διαφορές. Αφορμή για την πικρή αυτή εξέλιξη είναι η μετάβαση του Θεόδωρου Κωνσταντινίδη στην Αθήνα, ενός εκ των αδελφών και μετόχων της οικογενειακής επιχείρησης, ο οποίος διατηρεί τρία καταστήματα στον Βόλο.

Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης αποφάσισε να μεταφέρει το ένα ζαχαροπλαστείο (εκείνο της οδού Πολυμέρη) στη Νέα Ιωνία Αττικής, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του έτερου αδελφού Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με δώδεκα καταστήματα. 

Ετσι ανέκυψε ένα πρόβλημα σχετικά με την επωνυμία «Κωνσταντινίδης» καθώς δεν είναι σαφές πώς και ποια μέλη της οικογένειας μπορούν να τη χρησιμοποιούν στα καταστήματά τους καθώς και σε ποιες πόλεις έχουν το δικαίωμα να το πράττουν.

Ο εμφύλιος φούντωσε μετά και τη δριμεία ανακοίνωση από την πλευρά του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, στην οποία ενημερώνει τους πελάτες ότι το κατάστημα της Νέας Ιωνίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αλυσίδα καταστημάτων της γνωστής εταιρείας.

Ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» δηλώνει αντίθετος με τη θέση και τη στάση του αδελφού του: «Είμαι γιος της οικογένειας του Λάζαρου Κωνσταντινίδη που εικονίζεται στη φωτογραφία. Από το 1983 είμαι διαχειριστής επτά καταστημάτων στη Λάρισα και από το 2007 δύο καταστημάτων στον Βόλο ενώ πρόσφατα ανοίξαμε και ένα στη λεωφόρο Κύμης. Στη Λάρισα είμαστε συνέταιροι όλα τα αδέλφια, πέντε αγόρια και ένα κορίτσι - ο ένας έγινε ιερομόναχος και όλοι οι υπόλοιποι ασχοληθήκαμε με τη ζαχαροπλαστική. 
Συνδιαχειριστής μου στη Λάρισα είναι ο αδελφός μας ο Στέλιος, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος στην εταιρεία της Αθήνας. Ολα κυλούσαν καλά. 

Εχουμε κατατεθειμένο ένα σήμα, αυτό που γνωρίζει ο κόσμος με την ασπρόμαυρη φωτογραφία του πατέρα μας, το οποίο και χρησιμοποιούσαμε όλοι. Κάποια καταστήματα έχουν διαφορετικό ΑΦΜ, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα έχουν άλλον ΑΦΜ, αλλά το σήμα είναι το ίδιο.

Τον περασμένο Ιούνιο, όταν άνοιξα το μαγαζί στην Αθήνα, ο αδελφός μου ο Γρηγόρης ενοχλήθηκε πολύ και επειδή δεν μπορούσε να διεκδικήσει κάτι δικαστικά ξεκίνησε να βγάζει ανακοινώσεις αναφορικά με την ποιότητα των προϊόντων του δικού μου καταστήματος. Αυτό είναι σκληρό και ίσως χρειαστεί να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη γι’ αυτή τη συμπεριφορά του».

Ο ίδιος δεν διστάζει να μιλήσει και για την προσωπική σχέση με τον αδελφό του κατακρίνοντας μάλιστα τη στάση που κρατούσε κατά καιρούς απέναντι στην οικογένεια: «Τις σχέσεις μας όλα αυτά τα χρόνια θα τις χαρακτήριζα “κυμαινόμενες’’, υπό την έννοια ότι άλλοτε ήταν καλές και άλλοτε όχι. Θα πω μόνο ότι απέλυε ακόμα και τα αδέλφια του ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για τον γιο μου. Οτι δήθεν του έμαθε ζαχαροπλαστική ενώ ο γιος μου πήγε και σπούδασε στην Ιταλία. Είναι νεωτεριστής, του έφτιαξε και τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης και του ανανέωσε όλη την γκάμα. Και στο τέλος τον έδιωξε!».

Στην εν λόγω διαμάχη η απέναντι πλευρά απάντησε μέσω νομικών συμβούλων τονίζοντας ότι αναγκάστηκαν με λύπη τους να κινηθούν δικαστικά, καθώς το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο έχει δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της αλυσίδας και παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης εξωδικαστικής λύσης κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη. 

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση εκ μέρους του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη: «Κάθε προσπάθεια της ιδιοκτήτριας εταιρείας τού ως άνω καταστήματος να εκμεταλλευτεί τη φήμη, την αναγνώριση και την εκτίμηση που χαίρουν τα νομίμως καταχωρημένα δικαιώματα και προϊόντα της εταιρείας μας, καθώς και κάθε γραπτή ή προφορική αναφορά κατά την οποία το εν λόγω κατάστημα εμφανίζεται ότι αποτελεί μέλος των ζαχαροπλαστείων ‘‘Κωνσταντινίδης’’ συνιστά αθέμιτη ανταγωνιστική πρακτική και αποτελεί πράξη παράνομη και καταχρηστική για την οποία η εταιρεία μας έχει ήδη κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες.

Με στόχο να προστατεύσει τους πελάτες της ‘‘από ανάλογες πρακτικές παραπλάνησης’’ η εταιρεία υπενθυμίζει ότι δραστηριοποιείται στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης μέσω των συνολικά δώδεκα υποκαταστημάτων της (ζαχαροπλαστείων), όπου και δραστηριοποιείται υπό το διακριτικό γνώρισμα-σήμα ‘‘Κωνσταντινίδης’’».

pastry2
Ο Γρηγόρης Κωνσταντινίδης δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με δώδεκα καταστήματα. Με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους πελάτες ότι το κατάστημα της Νέας Ιωνίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη φίρμα «Κωνσταντινίδης»

pastry1
Η απόφασή του Θεόδωρου Κωνσταντινίδη να μεταφέρει το ένα ζαχαροπλαστείο από τον Βόλο στη Νέα Ιωνία Αττικής προκάλεσε την μήνιν του αδελφού του Γρηγόρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου