Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Cees 't Hart (Carlsberg): Μετά την αύξηση μεριδίου στη Μύθος ψάχνει νέα deals

O CEO της Carlsberg δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες εξαγοράς, αφότου η δανέζικη ζυθοβιομηχανία έχασε την ευκαιρία της στο πιο πρόσφατο κύμα ενοποιήσεων που συνέβη στην παγκόσμια αγορά μπύρας.
Ο Cees't Hart δηλώνει πως πλέον έχει λεφτά για... «ξόδεμα» και σκοπεύει να αναζητήσει για πιθανές συγχωνεύσεις σε χώρες όπου έχει ήδη επιχειρηματική παρουσία η εταιρεία. Σε τρία με πέντε χρόνια, το σχέδιο είναι να ψάξει και νέες αγορές, όπως ανέφερε σε συνέντευξη στην ε΄δρα της εταιρείας στην Κοπεγχάγη.

«Όταν έφτασα στην εταιρεία, δεν είχαμε το απαραίτητο κεφάλαιο. Πλέον το κεφάλαιο αυτό υπάρχει, επομένως κάτι άλλαξε».

Ο λόγος χρέους προς κέρδη της Carlsberg ήταν στο 1,29 στο τέλος Ιουνίου. Τρία χρόνια πριν, το νούμερο αυτό ήταν στο 2,75. Έκτοτε οι εισροές εκφαλαιών από δραστηριότητες της εταιρείας έχουν διπλασιαστεί στο 1,13 δισ. δολάρια. Ωστόσο, και παρόλο που ο Hart κατάφερε να μειώσει τα κόστη και να αυξήσει τα κέρδη από όταν εισήλθε στην εταιρεία τον Ιούνιο του 2015, δεν έχει καταφέρει ακόμη να ενισχύσει τα έσοδα.

graph1.png

Σε ότι αφορά τα εταιρικά deals, ο CEO αναφέρει πως «θέλουμε να κάνουμε deals, αλλά στην αγορά μπύρας δεν υπάρχουν και πολλές εταιρείες προς πώληση.

"Χάσαμε τις μεγάλες συγχωνεύσεις στην αγοράς ζυθοποιίας τα έτη 2010-2015. Η AB Inbev το έκανε, η Heineken το έκανε, εμείς όχι -υπήρχαν λόγοι- αλλά δεν το κάναμε".
Το 75% των πωλήσεων της Carlsberg αυτή τη στιγμή προέρχεται από μόλις 25 χώρες Ευρώπης και Ασίας. Αντίθετα με τους ανταγωνιστές της, δεν έχει μεγάλα εργοστάσια στην Αφρική, την Αυστραλία ή τη Βόρεια και Νότια Αμερική.

graph2.png

Από όταν ανέλαβε ο Hart, η Carlsberg πραγματοποίησε μόλις τρεις εξαγορές, και όλες μέτριου μεγέθους σε σχέση με τις αντίστοιχες συναλλαγές στον υπόλοιπο κόσμο. Δύο από αυτές έγιναν φέτος και αφορούσαν αύξηση του μεριδίου αγοράς σε Ελλάδα (στην Μύθος) και Καμπότζη όπου η Carslberg ήταν ήδη ιδιοκτήτης των εκάστοτε εταιρειών.

«Αυτή τη στιγμή, θέλουμε deals αλλά πρέπει να υπάρχει και ενδιαφερόμενος. Αν δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό, θα προβούμε σε επαναγορές μετοχών ή 'εξτρα μερίσματα.»
Η εταιρεία ενδιαφέρεται να επεκταθεί στο Βιετνάμ, όπου η Carslberg εδώ και χρόνια προσπαθεί να αυξήσει το μερίδιο της στην Habeco. Θα υπάρξει κι άλλη προσπάθεια», δήλωσε ο CEO.

Ακόμα αναμένει ανάπτυξη με καινοτομίες όπως το σύστημα Draughtmaster.
«Ελπίζουμε πως σε πέντε χρόνια, αυτο που θα δείτε είναι πως όπου μαχόμαστε, είτε είναι Ρωσία, Ινδία, Κίνα ή Δανία, η θέση μας θα γίνεται ισχυρότερη, τα κέρδη μας θα βελτιώνονται," δηλώνει ο CEO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου