Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

«Τρεις σφαίρες για τον Λένιν»: Αντιδράσεις για το νόμισμα


Το κόμμα «Κομμουνιστές της Ρωσίας» ζητά με ανοιχτή επιστολή στη «Διερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας» να αποσυρθεί το νόμισμα που κυκλοφορεί για τα 100 χρόνια από την απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης
Στις 30 Αυγούστου του 1918 μια γυναίκα, η Φάνια Εφίμοβνα Καπλάν, αποπειράθηκε με τρεις σφαίρες να δολοφονήσει τον Λένιν καθώς εκείνος αναχωρούσε από εργοστάσιο της Μόσχας μετά από ομιλία. Ο ηγέτης της Ρωσικής Επανάστασης αρνήθηκε την μεταφορά του σε νοσοκομείο φοβούμενος μια δεύτερη απόπειρα εις βάρος του και επέλεξε να μεταφερθεί στο Κρεμλίνο. Οι δύο σφαίρες τον τραυμάτισαν στον λαιμό και στον ώμο ενώ η τρίτη του τρύπησε το κασκέτο. Οι θεράποντες γιατροί έκριναν επικίνδυνο να τις αφαιρέσουν και μετά από 10 ημέρες ο Λένιν επέστρεψε στα καθήκοντά του. Όμως, η υγεία του είχε κλονιστεί και το 1924 απεβίωσε με επίσημη αιτία θανάτου το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στη Ρωσία αναμνηστικό νόμισμα προς τιμήν της Καπλάν για τα 100 χρόνια από την απόπειρα δολοφονίας του Λένιν. Η Καπλάν από μικρή ηλικία είχε συνδεθεί με τους αναρχικούς και σε ηλικία μόλις 16 ετών συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια καταναγκαστική εργασία στη Σιβηρία επειδή συμμετείχε σε μια απόπειρα ένοπλης επίθεσης εναντίον αξιωματούχου του τσάρου, στο Κίεβο.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Λένιν η Φάνια Καπλάν συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Η δίκη της κράτησε τρεις ημέρες και στη συνέχεια η παρ' ολίγον δολοφόνος εκτελέστηκε ενώ η σορός της κάηκε μέσα σε ένα βαρέλι. Κατά την διάρκεια της δίκης εκείνη αιτιολόγησε την πράξη της λέγοντας πως ο Λένιν είχε απαγορεύσει το κόμμα της, τους Σοσιαλιστές - Επαναστάτες και τον θεωρούσε προδότη εις βάρος των εργατών.

Στη μία όψη του νομίσματος, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τίτλο «Τρεις σφαίρες για τον Λένιν», εικονίζεται η Καπλάν και στην άλλη όψη ένα όπλο και τρεις σφαίρες. Το κόμμα «Κομμουνιστές της Ρωσίας» ζητά με ανοιχτή επιστολή στη «Διερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας», η οποία είναι η κύρια ομοσπονδιακή διερευνητική αρχή στη χώρα, να αποσυρθεί το νόμισμα από την κυκλοφορία επειδή αποτελεί «τρομοκρατική προπαγάνδα» που «κηλιδώνει τη μνήμη του ιδρυτή του Σοβιετικού κράτους, του οποίου διάδοχος είναι η ρωσική ομοσπονδία» και να βρεθούν αυτοί που βρίσκονται πίσω από την κυκλοφορία του για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το μικρό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα «Κομμουνιστές της Ρωσίας» με επικεφαλής τον Μαξίμ Σουραϊκίν συμμετείχε στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου με στόχο να πάρει ψήφους από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Russia Today. Το νέο κόμμα διακηρύσσει πως πρωταρχικός στόχος του είναι «η επαναφορά της Σοβιετικής Ένωσης στα πρότερα σύνορά της» και «η επιστροφή του έθνους στο μονοπάτι του σοσιαλισμού με τον παλαιό κομμουνισμό ως απώτερο στόχο».

Εύα Παυλάτου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου