Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018

Σιωπή στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ...ανασχηματισμό της Παπακώστα

Απέφυγαν δημόσιες τοποθετήσεις τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  - «Απολογητικό» tweet Παππά - Αυγή: Διεύρυνση με γέφυρα προς το κοινωνικό κεντροδεξιό ακροατήριο με
την Κατερίνα Παπακώστα υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, ανανέωση με Μπόλαρη, Ξενογιαννακοπούλου, Ζορμπά - Φάμελλος: Οι νέες συνάδελφοι θα κριθούν από το έργο τους

Αμηχανία επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη του ανασχηματισμού, που κύριο χαρακτηριστικό έχει την υπουργοποίηση της πρώην βουλευτού της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα, αλλά και της εισόδου στην κυβέρνηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, τα περισσότερα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν σήμερα να μην κάνουν τηλεοπτικές εμφανίσεις, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να σχολιάσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο, υπενθυμίζεται, ανακοινώθηκε με καθυστέρηση ημερών, προκειμένου «να μη χαλάσουν τα μπάνια του λαού» όπως είχε αιτιολογήσει στέλεχος του Μαξίμου την απόβαση της αναβολής.

Ενδεικτικός της αμηχανίας πάντως, είναι και ο τρόπος που αποκωδικοποιείται ο ανασχηματισμός στο πρωτοσέλιδο της Αυγής: Υπό τον τίτλο «Μπροστά σε νέες μάχες», η Αυγή κάνει τέσσερις επισημάνσεις για τα «μηνύματα Τσίπρα με τις αλλαγές στην κυβέρνηση». Μιλά για:
1.Συνέχεια, αναφερόμενη στους αμετακίνους υπουργούς και την αιτιολογεί: «Σχεδιασμός με αποτελεσματικότητα για την οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη της κοινωνίας και της εργασίας με τη διατήρηση του επιτελείου στα (σ.σ. βασικά) υπουργεία.
2.Ανανέωση, και η εφημερίδα στον τομέα αυτό περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων) την Κατερίνα Παπακώστα, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Μάρκο Μπόλαρη και τη Μυρσίνη Ζορμπά.
3. Στην κατεύθυνση, μάλιστα, να απαντήσει στο κομματικό ακροατήριο για τις επιλογές των κυριών Παπακώστα, Ζορμπά και Ξενογιαννακοπούλου, η Αυγή μιλά για διεύρυνση και γράφει: «Ανοιγμα στον κόσμο της Κεντροαριστεράς με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τη Μυρσίνη Ζορμπά υπουργό Πολιτισμού. Γέφυρα προς το κοινωνικό κεντροδεξιό ακροατήριο με την Κατερίνα Παπακώστα υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Από τους ελάχιστους, πάντως, που σχολίασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το νέο κυβερνητικό σχήμα ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Με «απολογητική» διάθεση για τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν κυβερνητικά χαρτοφυλάκεια, όπως η κ.Παπακώστα, χωρίς όμως να τα κατονομάζει, ο κ.Παππάς λέει σε ανάρτησή του στο twitter ότι «το κλείσιμο των Μνημονίων μας καλεί να αντιληφθούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να διαφωνούμε για το μέλλον με αυτούς που διαφωνούσαμε για το παρελθόν.»

Στις εξαιρέσεις ανήκει και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ - ΜΠΕ και σε ό,τι αφορά την παρουσία της κ. Παπακώστα αλλά και των κ.κ. Ξενογιαννακοπούλου και Ζορμπά στο νέο σχήμα, σημείωσε πως δείχνει ότι "η κυβέρνηση αυτή έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και να κάνει συμμαχίες κοινωνικές και πολιτικές διότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν είναι ένα θέμα ενός κόμματος, είναι θέμα μιας κοινωνίας".

Ερωτηθείς για την κριτική που ακούστηκε σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση των κ.κ. Παπακώστα και Ξενογιαννακοπούλου, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι "και οι δύο νέες αυτές συνάδελφοι θα κριθούν από το έργο τους" και πρόσθεσε: "δεν περίμενα από την αντιπολίτευση να βγει να επικροτήσει, μιας και δυστυχώς η αντιπολίτευση τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα ασχολείται με κριτική, που δεν είναι επί του προγράμματος".

Σημειώνεται, πάντως, ότι με αφορμή την έκτακτη κατάσταση που προκάλεσε η φωτιά στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός «έσπασε» το εμπάργκο στον Σκάι που έχουν επιβάλει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα κυβέρνηση, πάντως, έχει προγραμματισθεί να ορκισθεί στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου