Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018

Αποκάλυψη - Στο στόχαστρο Ρώσων χάκερς το Φανάρι

Αυτό που θέλουν είναι να ελέγξουν και να αποτρέψουν την ανεξαρτητοποιήση της εκκλησίας της Ουκρανίας από αυτή της Ρωσίας
Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησε το Associated Press, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του, το Φανάρι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκονται στο στόχαστρο Ρώσων χάκερς .
Σε εκτενές ρεπορτάζ του, το πρακτορείο φέρνει στο φως της δημοσιότητας μία ιστορία ηλεκτρονικής κατασκοπίας που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει γνωστή στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με το AP, η ομάδα χάκερ «Fancy Bear», επιχειρεί εδώ και καιρό να υποκλέψει αρχεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ να υπάρξει έλεγχος και τελικώς να αποτραπεί η ανεξαρτητοποιήση της εκκλησίας της Ουκρανίας από αυτή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press ανάμεσα στις άλλες ενέργειες οι Ρώσοι χάκερς δημιούργησαν έναν λογαριασμό email με τα στοιχεία στελέχους του Πατριαρχείου με το οποίο επιχείρησαν να αποσπάσουν πρόσβαση σε μέλη του Πατριαρχείου και από εκεί τελικώς να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Οι χάκερς παρά την πιστή αναπαραγωγή των στοιχείων του στελέχους του Πατριαρχείου έκαναν λάθος στην υπογραφή του email και τελικώς η συγκεκριμένη προσπάθειά τους απέτυχε. Ωστόσο, η απειλή υφίσταται σύμφωνα με ανθρώπους που μίλησαν στους δημοσιογράφους του AP

Τα αποδεικτικά στοιχεία του AP προέρχονται από μια λίστα με 4.700 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρείχε πέρυσι η Secureworks, θυγατρική της Dell Technologies.

Το ζήτημα για τον έλεγχο της ουκρανικής εκκλησίας παραμένει ανοικτό, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να εκχωρήσει την επίσημα το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αυτό, όπως αναφέρουν ειδικοί, δεν είναι καθόλου θετικό για την Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας και τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με την επίθεση χάκερ και αρνήθηκε να σχολιάσει. Ρώσοι αξιωματούχοι παραπέμπουν το AP σε προηγούμενες αρνήσεις του Κρεμλίνου σχετικά με την Fancy Bear, παρά τα αποδεικτικά στοιχεία.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της εκκλησίας, που μίλησαν στο AP υπό τον όρο ανωνυμίας, ανέφεραν πως δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα ΜΜΕ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς αξιωματούχους, ωστόσο, οι βοηθοί του έχουν λογαριασμούς. Η Secureworks σημειώνει πως υπάρχουν διάφορες προσπάθειες να «σπάσουν» αυτούς του λογαριασμούς.

Να σημειωθεί πως το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και εκπρόσωποι της ρωσικής εκκλησίας δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο στο Associated Press αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τους ρώσους χάκερς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου