Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Ανοίγει ο δρόμος για την οικιστική αξιοποίηση 30 οικοδομικών συνεταιρισμών

Το δρόμο της οικιστικής αξιοποίησης ύστερα από πολύχρονη αδράνεια και απραξία
παίρνουν 30 οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Τα καλά νέα αφορούν συνεταιρισμούς σε Κρήτη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αργολίδα, Ιωάννινα και Εύβοια ενώ δεν είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την Αττική καθώς 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα συνεχίσουν να…αναμένουν στο ακουστικό τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες σε εκδήλωση για την Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσε η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών” από την κ. Σταυρούλα Αγρίου, σύμβουλο του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη , στο ΥΠΕΝ εκκρεμούν 88 αιτήματα ΟΣ και ιδιωτικών πολεοδομήσεων.
Σε προχωρημένο στάδιο είναι τρεις ομάδες οικοδομικών συνεταιρισμών ενώ ακολουθούν άλλοι 8, για τους οποίους ετοιμάζεται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Με εγκεκριμένο ΠΔ, το οποίο έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ είναι τέσσερις ΟΣ. Πρόκειται για τους συνεταιρισμούς «Έμποροι Ιωαννίνων» (έκτασης 214 στρεμμάτων), των υπαλλήλων υπουργείου Εσωτερικών
«Η Ανώπολης» στις Γούβες Χερσονήσου (80 στρέμματα), του παραθεριστικού οικισμού «Κανελλάκης» στην Ερμιονίδα Αργολίδας (114 στρέμματα) και του παραθεριστικού συνεταιρισμού Ιατρών στο Μαρμάρι Ευβοίας (14 στρέμματα).  Στο στάδιο της δημοσίευσης στο ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος είναι αντίστοιχα τρεις ΟΣ: Σύλλογος Πολυτέκνων Χανίων με 410 στρέμματα, Εργοληπτική Αναπτυξιακή «Όλυμπος» στη Λάρισα με 214 στρέμματα και ΟΣ Θεσσαλορουμελιωτών στο Ηράκλειο με 65 στρέμματα.
Έξι οικοδομικοί συνεταιρισμοί συνολικής έκτασης 1.434 στρεμμάτων σε Λασίθι, Ηράκλειο και Λάρισα έχουν υπογεγραμμένο ΠΔ από τον υπουργό Περιβάλλοντος και εκκρεμεί η συλλογή υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς. Σε δύο από αυτούς (υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ και ΔΕΗ) συντάσσεται η πράξη παραχώρησης.
Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί από τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου, όλες οι διαδικασίες για άλλους οκτώ συνεταιρισμούς σε Ηράκλειο, Λασίθι, Εύβοια, Ρόδο και Ρέθυμνο, συνολικής έκτασης περίπου 2.000 στρεμμάτων.
Πολεοδομικές μελέτες έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ή πρόκειται να προωθηθούν άμεσα προς έγκριση για 5 συνεταιρισμούς σε Χαλκιδική, Ηράκλειο, Αργολίδα, Θεσσαλονίκη και Χανιά ενώ για επιπλέον 4 χορηγήθηκε βεβαίωση οικιστικής καταλληλότητας στην περιοχή της Κρήτης.

Ο γόρδιος δεσμός της Αττικής

Πιο σύνθετη είναι η περίπτωση της Αττικής καθώς εδώ, οι  Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί έχουν παγώσει. Πολλές από τις συγκεκριμένες εκτάσεις υπάγονται σε περιοχές που είναι δασικές  ή δεσμεύονται από άλλες διατάξεις (π.χ. για τους ορεινούς όγκους κλπ).
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε η κυρία Αγρίου, εάν δεν ολοκληρωθεί συνολικά ο σχεδιασμός, δεν πρόκειται να επιλυθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Επί του παρόντος, το υπουργείο υπόσχεται ότι σύντομα, με τροπολογία στη Βουλή, θα δοθεί παράταση στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου  εναρμονίσουν τα καταστατικά τους, διαφορετικά θα πρέπει να διαλυθούν. Η πρώτη παράταση που πήραν, έληξε στις 4 Απριλίου. Στο Ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής, δεν προβλέπεται η ανάπτυξη συνεταιριστικής δόμησης και αντίστοιχα στα εγκεκριμένα Γενικά Πολεδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), στα οποία εμπίπτουν εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών δεν καθορίζονται περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης. Στελέχη του υπουργείου επισήμαναν ότι στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα μετά την έγκριση του νόμου 4280/2014 ενώ δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές διατάξεις που προβλέπουν ότι με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και την έκδοση του ΠΔ μπορεί να τροποποιούνται όροι και προβλέψεις του υπερκείμενου επιπέδου σχεδιασμού (ΓΠΣ κλπ.)

Έγιναν βήματα προόδου
Όπως υποστήριξε χθες, μιλώντας στην εκδήλωση, η πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας & Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών Γεωργία Ρωμαίου, “ο Συλλογικός Φορέας έχει κάνει άλματα την τελευταία πενταετία ωστόσο κατά γενική ομολογία τα θέματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών δεν είναι απλά. Έχουν να κάνουν με διαχείριση εκτάσεων, που σημαίνει ότι είναι ζητήματα που εντάσσονται στην πολεοδομική νομοθεσία και είναι εξ ορισμού δύσκολα”. Παραδέχτηκε όμως ότι στο διάστημα αυτό έγινε σημαντική πρόοδος και στη νομοθεσία.
«Έχουν γίνει νομοθετικές ρυθμίσεις στην πολεοδομική νομοθεσία όπου εντάσσονται και οι Ο.Σ. και προχώρησαν πολλά σοβαρά θέματα (ανάρτηση δασικών χαρτών, κτηματολόγιο, ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδιασμού οριοθέτηση παραλιών, κλπ) και έχουν δρομολογηθεί και προχωράνε και άλλα που επηρεάζουν ευνοϊκά και την εξέλιξη των Οικοδομικών Συνεταιρισμών».
Η κ. Ρωμαίου επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει παρθένο έδαφος για την αξιοποίηση εκτός σχεδίου περιοχών σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο που καλύπτουν επιφάνεια, περίπου 150.000 στρεμμάτων. Πρόσφατα, ο συλλογικός φορέας συναντήθηκε με τον κ. Σταθάκη, όπου έγινε εκτεταμένη συζήτηση γύρω από τα θέματα των Ο.Σ ενώ συστήθηκε στο ΥΠΕΝ ειδική επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση και επίλυση προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου