Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Βρετανία: Φυλάκιση 14 μηνών σε Αλβανίδα με πλαστή ελληνική ταυτότητα που έκανε μεταμόσχευση νεφρού

Πήγε στο Κάρντιφ με πλαστή ελληνική ταυτότητα για να ζήσει τη ζωή της με έναν άντρα
που γνώρισε μέσω διαδικτύου – Η πραγματική της ταυτότητα αποκαλύφθηκε μετά από μεταμόσχευση νεφρού που δεν δικαιούταν δωρεάν λόγω... ευρωπαϊκών προνομίων


Ένοχη για απάτη και κατοχή πλαστού δελτίου ταυτότητας με κακόβουλες προθέσεις κρίθηκε μια Αλβανίδα στη Βρετανία, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 μηνών.

Πρόκειται για την Φατμίρα Τάφα, 31 ετών, που κατάφερε να εισέλθει παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού κρύφτηκε στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Μάλιστα, εξασφάλισε μια πλαστή ελληνική ταυτότητα με όνομα «Ελένη Μανωλά», που της έδινε τη δυνατότητα να απολαμβάνει τα προνόμια του ευρωπαίου πολίτη.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η Αλβανίδα ταξίδεψε στη Βρετανία για να συναντήσει έναν άντρα που γνώρισε μέσω διαδικτύου και με τον οποίο σύναψε σχέση.

Υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού


Δύο χρόνια αφότου εγκαταστάθηκε στο Κάρντιφ, διαγνώστηκε με μια σοβαρή ασθένεια στα νεφρά. Ως εκ τούτου, υπεβλήθη τον Οκτώβριο του 2016 σε μεταμόσχευση νεφρού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουαλίας στο Κάρντιφ. Η επέμβαση κοστίζει για το βρετανικό σύστημα υγείας 72.469 λίρες, δηλαδή λίγο πάνω από 83.000 ευρώ.

Όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η γυναίκα δεν είχε νόμιμο δικαίωμα στη συγκεκριμένη θεραπεία, καθώς είναι υπήκοος Αλβανίας και δεν είχε νόμιμη άδεια διαμονής στη Βρετανία.

Μέσω της ταυτότητας είχε πρόσβαση στο σύστημα υγείας

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, ο συνήγορος κατηγορίας ανέφερε ότι η Τάφα πήγε στη Βρετανία για να συναντηθεί με το σύντροφό του, με τον οποίο είχαν σχέση από απόσταση.

«Όταν ήταν στη Βρετανία, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί μια πλαστή ταυτότητα στο όνομα μιας Ελληνίδας που λέγεται Ελένη Μανωλά και χρησιμοποίησε την ταυτότητα για να έχει πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες».

Αποκάλυψε την ταυτότητά της σε νοσοκόμα

Η απάτη αποκαλύφθηκε το Μάρτιο του 2017, όταν η ίδια παραδέχθηκε την πραγματική της ταυτότητα σε μια νοσοκόμα, όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο για προγραμματισμένο ραντεβού.
Σύμφωνα με τους κατηγόρους της, επανέλαβε την ιστορία της και σε γιατρό και υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε την πλαστή ταυτότητα με εντολή του φίλου της, ο οποίος στο μεταξύ είχε απελαθεί.

«Είπε ότι νόμιζε ότι ήρθε για ερωτικούς λόγους και πίστευε ότι ο φίλος της θα φρόντιζε να αποκτήσει νόμιμα έγγραφα», είπε ο κατήγορος.

Η γυναίκα κατέθεσε στην αστυνομία, παραδεχόμενη ότι χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα, ενώ μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας διαπιστώθηκε ότι η Ελένη Μανωλά είναι πραγματικό πρόσωπο.

Η Τάφα έχει κάνει αίτηση ασύλου στη Βρετανία, όμως βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

«Η επέμβαση της έσωσε τη ζωή»

Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισής της, η επέμβαση που έκανε της έσωσε τη ζωή, καθώς η Αλβανία δεν έχει δωρεάν σύστημα υγείας.

«Αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο θανάτου της. Εάν δεν αποφάσιζε να κάνει το χειρουργείο, ποιος ξέρει πού θα βρισκόταν τώρα», είπε.

Ο δικαστής την καταδίκασε «με βαριά καρδιά»

Ο δικαστής της επέβαλε 14 μήνες φυλάκιση, λέγοντας ότι είναι μια απόφαση που έλαβε «με βαριά καρδιά», αλλά η ποινή ήταν κατάλληλη γι' αυτό που κατηγορείται.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταδίκη, λέγοντας ότι «κάθε απάτη κατά του εθνικού συστήματος της Ουαλίας δεν θα γίνεται δεκτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου