Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μόσχα για το μπλόκο στο Telegram

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία – Θέμα ελευθερίας στο διαδίκτυο θέτει ο ιδρυτής του Telegram, Πάβελ Ντούροφ
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθούν για το μπλοκάρισμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Αν και η αστυνομία κάνει λόγο για 7.500 διαδηλωτές, εφαρμογή που επικαλείται η εφημερίδα Vedomosti κάνει λόγο για 12.500 άτομα, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την αστυνομία και τους διοργανωτές μιλά για 8.000 συγκεντρωμένους.

Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση είχε το Κόμμα της Ελευθερίας της Σκέψης της Ρωσίας, που έλαβαν άδεια από τις αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Έκκληση από τον ιδρυτή της εφαρμογής

Παρέμβαση στο ζήτημα πραγματοποίησε μια μέρα πριν τη συγκέντρωση και ο ιδρυτής του Telegram, Πάβελ Ντούροφ. Ο Ντούροφ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Μόσχας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

«Κάποιοι θα πουν ότι η συγκέντρωση δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν είναι όμως έτσι. Η Ρωσία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πλήρης λογοκρισία δεν έχει επιβληθεί ακόμη. Εάν μείνουμε ανενεργοί, η Ρωσία θα χάσει το Telegram και άλλες δημοφιλείς υπηρεσίες. Η ενεργός σας συμμετοχή μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας», έγραφε ο Ντούροφ στο ρωσόφωνο Telegram κανάλι, το οποίο ο ίδιος δημιούργησε στις 29 Απριλίου.

Με πανό και συνθήματα υπέρ του Telegram

Στη συγκέντρωση μετείχαν κυρίως νέοι, οπαδοί του Κόμματος της Ελευθερίας, που παρευρέθηκαν κρατώντας πανό και σημαίες με συνθήματα κατά της απαγόρευσης του Telegram. Πολλοί συγκεντρωμένοι κρατούσαν χάρτινες σαΐτες αεροπλάνων παρόμοιες με το σήμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τις οποίες πέταξαν στον αέρα μόλις ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση.

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν και νέες συγκεντρώσεις.

Το δικαστήριο Ταγκάνκα της Μόσχας στις 13 Απριλίου έκανε δεκτή την προσφυγή της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής Roskomnadzor κατά της ηλεκτρονικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μέσω της οποίας ζητούσε το μπλοκάρισμα της εφαρμογής στην Ρωσία, επειδή δεν δέχθηκε να παραδώσει στην FSB (ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) τα κλειδιά αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων των χρηστών της εφαρμογής. Στις 16 Απριλίου οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών άρχισαν να μπλοκάρουν την εφαρμογή.


Πηγές:TASS,AFP, Vedomosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου