Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

NASA: Φαντασμαγορικό τοπίο του νεφελώματος Horsehead

Τα συνδυασμένα δεδομένα εικόνας από το τεράστιο τηλεσκόπιο VISTA με βάση το έδαφος και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν αυτή την εικόνα με ευρεία προοπτική του διαστειρωμένου τοπίου γύρω από το διάσημο νεφέλωμα της Horsehead.
Καταλυμένος σε μήκος κύματος κοντά στο υπέρυθρο, το σκονισμένο μοριακό σύννεφο της περιοχής ξετυλίγεται σε όλη τη σκηνή και καλύπτει μια γωνία περίπου δύο τρίτων του μεγέθους της πανσέληνος στον ουρανό.




Από αριστερά προς τα δεξιά, το πλαίσιο καλύπτει λίγο περισσότερο από 10 έτη φωτός στην εκτιμώμενη απόσταση του Horsehead για 1.600 έτη φωτός.

Επίσης γνωστό ως Barnard 33, το ακόμα αναγνωρίσιμο νεφέλωμα Horsehead βρίσκεται στην πάνω δεξιά πλευρά, η σχεδόν υπέρυθρη λάμψη ενός σκονισμένου στύλου που ολοκληρώνεται με τα νεογέννητα αστέρια.

Κάτω και αριστερά, το φωτεινό νεφέλωμα ανάκλασης NGC 2023 είναι το ίδιο το φωτισμένο περιβάλλον ενός ζεστού νεαρού αστέρα.

Τα σκοτεινά σύννεφα κάτω από τη βάση της Horsehead και στα περίχωρα του NGC 2023 δείχνουν την ενδεικτική πολύ κόκκινη εκπομπή ενεργητικών πίδακες, γνωστών ως αντικειμένων Herbig-Haro, που σχετίζονται επίσης με τα νεογέννητα αστέρια.

Composition and Processing: Robert Gendler

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου