Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Αντιδράσεις για τον νέο επικεφαλής του ΕΦΚΑ που επέλεξε ο Πετρόπουλος

marinos-efka 
Η ΝΔ καταγγέλλει ότι ο κ. Μαρίνος διατελούσε έως πρόσφατα σύμβουλος του διευθύνοντα
συμβούλου της ΗΔΙΚΑ η οποία έδινε με απευθείας αναθέσεις δουλειές στον συνέταιρό του - Γκρίνια και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ







Πρόσωπο με προβληματική δράση σε κρατικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς επέλεξε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να τοποθετήσει στην διοίκηση του πολύπαθου ΕΦΚΑ προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και την δυσφορία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος εισηγήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον διορισμό του κ. Γιώργου Μαρίνου ως επικεφαλής του ΕΦΚΑ με το επιχείρημα ότι κατέχει την τεχνογνωσία που θα επιταχύνει τις διαδικασίες απονομής συντάξεων. Ωστόσο, αυτό που αποδείχθηκε από επίσημα εγγραφα που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία είναι πως ο κ. Μαρίνος διατελούσε εως πρόσφατα σύμβουλος του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΗΔΙΚΑ η οποία έδινε με απευθείας αναθέσεις δουλειές στον συνέταιρό του.

Οι καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν αμηχανία στα στελέχη της πλειοψηφίας που εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον διορισμό του κ. Μαρίνου.

Ειδικότερα, οι Γιώργος Βαρεμένος, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Μάκης Μπαλαούρας είπαν πως ψηφίζουν θετικά αλλά διατηρούν τα ερωτήματα αναφορικά με την ηθική διάσταση της υπόθεσης.

Eπίσης, η κυρία Ευαγγελία Καρακώστα αποχώρησε από την συνεδρίαση πριν την διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας με αποτέλεσμα η γραμματεία της επιτροπής να την αναζητεί προκειμένου να ψηφίσει έστω τηλεφωνικά. Το γεγονός δε ότι δεν την βρήκαν ανέβαλε για σήμερα την σχετική διαδικασία καθώς η δική της ψήφος θα καθορίσει εάν ο διορισμός του κ. Μαρίνου θα γίνει αποδεκτός.

Οι ερωτήσεις που υπέβαλλε ο Γιάννης Βρούτσης

«Εμφανίζεστε στο ΓΕΜΗ ως διαχειριστής SAFECAPE ΕΠΕ. Με βάση το ΓΕΜΗ εμφανίζεστε στις 29/9/2017 να έχετε απόλυτη διαχείριση μεριδίων. Συνεχίζετε να είστε διαχειριστής εταίρος αυτής της εταιρείας;» ρώτησε αρχικά ο κ. Βρούτσης τον προτεινόμενο αποκαλύπτοντας την υπόθεση. Από την πλευρά του ο κ. Μαρίνος υποστήριξε ότι μόλις χθες προχώρησε σε μεταβίβαση των μετοχών του σε συνέταιρό του.

«Από την Διαύγεια εντοπίσαμε ότι στις 26/3/2018, δηλαδή πριν από δύο ημέρες, υπήρξε απευθείας ανάθεση από την ΗΔΙΚΑ, έργου ύψους 20.000 ευρώ στον κ. Γεώργιο Καρκάλη. Είναι ο συνέταιρός σας στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μαρίνος ήταν σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ και ταυτόχρονα έδινε δουλειές στην εταιρεία του» συνέχισε ο κ. Βρούτσης.

«Υπάρχει θέμα ηθικής τάξης» λέει ο Χατζηδάκης

«Δεν θα έπρεπε να επιμείνετε στον διορισμό σας για ηθικούς λόγους» πρόσθεσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στον προτεινόμενο με τον κ. Μαρίνο να υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ηθικό θέμα» και τον βουλευτή της ΝΔ να επανέρχεται «υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης. Φέρνετε σε δύσκολη θέση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Πολλοί άλλοι σήμερα θα είχαν παραιτηθεί αν ήταν στην θέση σας».

Κριτική Φίλη για την καθυστέρηση απονομής συντάξεων

Εκτός αυτών, αίσθηση προκάλεσε η κριτική του κ. Νίκου Φίλη προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίες για την καθυστέρηση απονομής συντάξεων. «Υπενθυμίζω την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιταχυνθεί – ήδη θα είχε επιτευχθεί – η απονομή των συντάξεων. Δυστυχώς διαπιστώνουμε βραδύτητα που δεν είναι γραφειοκρατικό πρόβλημα καθώς παράγει κοινωνικό πρόβλημα εις βάρος χιλιάδων ίσως πάνω από 100 χιλιάδων συνταξιούχων που είτε λαμβάνουν έναντι ή τίποτα» είπε ο κ. Φίλης καλώντας τον κ. Τάσο Πετρόπουλο να προχωρήσει σε «ρητή δέσμευση ότι η απονομή θα ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι».

Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος απέφυγε να δεσμευτεί για την ολοκλήρωση της απόδοσης συντάξεων ρίχνοντας την ευθύνη τον καθυστερήσεων «στα υπαρκτά προβλήματα του παρελθόντος. Το παρελθόν μας στοιχειώνει και με αυτό συγκρουόμαστε και ελπίζουμε να τελειώσουμε σύντομα αυτή η σύγκρουση».

Αναφορικά δε με την δέσμευση της κυβέρνηση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% είπε: «Η στόχευσή μας είναι να αποτραπούν οι μειώσεις συντάξεων και πιστεύω ότι θα πετύχουμε αποτροπή τέτοιων συνεπειών. Διατηρούμε επί 3 χρόνια το στόχο του 16,2% του ΑΕΠ για τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Αν το ρίξουμε στο 15%, θα έχουμε διαφορά 1,2%. Θα το δούμε. θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την προστασία των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου