Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Αναγκάστηκε σε παραίτηση από τον ΕΦΚΑ ο Μαρίνος μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου

Κυβερνητικό φιάσκο με τον «εκλεκτό» του υπουργείου Εργασίας για την διοίκηση του
πολύπαθου οργανισμού - Είχε στήσει «φάμπρικα» στην ΗΔΙΚΑ, λαμβάνοντας με απευθείας αναθέσεις έργα αρκετών χιλιάδων ευρώ ο ίδιος και συνεργάτης του σε ιδιωτική εταιρεία - Ο ίδιος απέδωσε την παραίτησή του σε... επικοινωνιακό πόλεμο!




Με την παραίτηση του Ευστάθιου Μαρίνου ολοκληρώθηκε η απόπειρα-φιάσκο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να τον τοποθετήσει διοικητή του πολύπαθου ΕΦΚΑ.


Ο κ. Μαρίνος, στην επιστολή παραίτησης προς την κυρία Εφη Αχτσιόγλου, επισημαίνει πως «για λόγους ευθιξίας και μετά τον επικοινωνιακό πόλεμο εναντίον μου από την αξιωματική αντιπολίτευση, αποσύρομαι από τη διαδικασία επιλογής διορισμού Διοικητή στον ΕΦΚΑ».

Ωστόσο, ο κατά τον κ. Μαρίνο «επικοινωνιακός πόλεμος» αφορά «φάμπρικα» που είχε στήσει στην ΗΔΙΚΑ, ως ειδικός σύμβουλος του οργανισμού, για να λαμβάνει με απευθείας αναθέσεις έργα αρκετών χιλιάδων ευρώ ο ίδιος και συνεργάτης του σε ιδιωτική εταιρεία. Οι αποκαλύψεις μάλιστα κατά την χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής ανάγκασαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν ισχυρές επιφυλάξεις για τον διορισμό του συγκεκριμένου προσώπου.

Πάντως, ακόμα και αν ο προτεινόμενος επέμενε στον διορισμό του, η έγκριση της πρόσληψης από την κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά την σημερινή συνεδρίαση ήταν αμφίβολη, καθώς τουλάχιστον τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσονταν για την ψήφο τους, ενώ και ο κ. Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι θα καταψηφίσει.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε πως «χρειάστηκε ένα εικοσιτετράωρο, για να καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου το αυτονόητο και να αντιληφθεί αυτό που από χθες είχαν καταλάβει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως φαίνεται, ο κ. Μαρίνος έδινε έργα στον εαυτό του», ενώ και ο κ. Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε «θρασείς» τους ισχυρισμούς του κ. Μαρίνου.



Υπενθυμίζεται ότι η παρουσίαση του υποψηφίου έγινε κατά την χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ΔΕΚΟ. Ωστόσο, η σχετική ψηφοφορία αναβλήθηκε για σήμερα, λόγω απουσίας της κυρίας Ευαγγελίας Καρακώστα. Επίσης, οι Γιώργος Βαρεμένος, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Μάκης Μπαλαούρας είπαν μεν πως ψηφίζουν θετικά, αλλά διατηρούν τα ερωτήματα αναφορικά με την ηθική διάσταση της υπόθεσης. Πλέον, η συνεδρίαση της Επιτροπής αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, έπειτα από σχετικό αίτημα του κ. Πετρόπουλου.

Δείτε την επιστολή παραίτησης:


epistoli-paraitisis01



Οι ερωτήσεις που υπέβαλε ο Γιάννης Βρούτσης

«Εμφανίζεστε στο ΓΕΜΗ ως διαχειριστής SAFECAPE ΕΠΕ. Με βάση το ΓΕΜΗ εμφανίζεστε στις 29/9/2017 να έχετε απόλυτη διαχείριση μεριδίων. Συνεχίζετε να είστε διαχειριστής εταίρος αυτής της εταιρείας;» ρώτησε αρχικά ο κ. Βρούτσης τον προτεινόμενο αποκαλύπτοντας την υπόθεση. Από την πλευρά του ο κ. Μαρίνος υποστήριξε ότι μόλις χθες προχώρησε σε μεταβίβαση των μετοχών του σε συνέταιρό του.

«Από την Διαύγεια εντοπίσαμε ότι στις 26/3/2018, δηλαδή πριν από δύο ημέρες, υπήρξε απευθείας ανάθεση από την ΗΔΙΚΑ, έργου ύψους 20.000 ευρώ στον κ. Γεώργιο Καρκάλη. Είναι ο συνέταιρός σας στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μαρίνος ήταν σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ και ταυτόχρονα έδινε δουλειές στην εταιρεία του» συνέχισε ο κ. Βρούτσης.

«Υπάρχει θέμα ηθικής τάξης» λέει ο Χατζηδάκης

«Δεν θα έπρεπε να επιμείνετε στον διορισμό σας για ηθικούς λόγους» πρόσθεσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στον προτεινόμενο με τον κ. Μαρίνο να υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ηθικό θέμα» και τον βουλευτή της ΝΔ να επανέρχεται «υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης. Φέρνετε σε δύσκολη θέση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Πολλοί άλλοι σήμερα θα είχαν παραιτηθεί αν ήταν στην θέση σας».

Κριτική Φίλη για την καθυστέρηση απονομής συντάξεων

Εκτός αυτών, αίσθηση προκάλεσε η κριτική του κ. Νίκου Φίλη προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίες για την καθυστέρηση απονομής συντάξεων. «Υπενθυμίζω την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιταχυνθεί – ήδη θα είχε επιτευχθεί – η απονομή των συντάξεων. Δυστυχώς διαπιστώνουμε βραδύτητα που δεν είναι γραφειοκρατικό πρόβλημα καθώς παράγει κοινωνικό πρόβλημα εις βάρος χιλιάδων ίσως πάνω από 100 χιλιάδων συνταξιούχων που είτε λαμβάνουν έναντι ή τίποτα» είπε ο κ. Φίλης καλώντας τον κ. Τάσο Πετρόπουλο να προχωρήσει σε «ρητή δέσμευση ότι η απονομή θα ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι».

Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος απέφυγε να δεσμευτεί για την ολοκλήρωση της απόδοσης συντάξεων ρίχνοντας την ευθύνη τον καθυστερήσεων «στα υπαρκτά προβλήματα του παρελθόντος. Το παρελθόν μας στοιχειώνει και με αυτό συγκρουόμαστε και ελπίζουμε να τελειώσουμε σύντομα αυτή η σύγκρουση».

Αναφορικά δε με την δέσμευση της κυβέρνηση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% είπε: «Η στόχευσή μας είναι να αποτραπούν οι μειώσεις συντάξεων και πιστεύω ότι θα πετύχουμε αποτροπή τέτοιων συνεπειών. Διατηρούμε επί 3 χρόνια το στόχο του 16,2% του ΑΕΠ για τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Αν το ρίξουμε στο 15%, θα έχουμε διαφορά 1,2%. Θα το δούμε. θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την προστασία των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων».

Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος απέφυγε να δεσμευτεί για την ολοκλήρωση της απόδοσης συντάξεων ρίχνοντας την ευθύνη τον καθυστερήσεων «στα υπαρκτά προβλήματα του παρελθόντος. Το παρελθόν μας στοιχειώνει και με αυτό συγκρουόμαστε και ελπίζουμε να τελειώσουμε σύντομα αυτή η σύγκρουση».

Αναφορικά δε με την δέσμευση της κυβέρνηση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% είπε: «Η στόχευσή μας είναι να αποτραπούν οι μειώσεις συντάξεων και πιστεύω ότι θα πετύχουμε αποτροπή τέτοιων συνεπειών. Διατηρούμε επί 3 χρόνια το στόχο του 16,2% του ΑΕΠ για τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Αν το ρίξουμε στο 15%, θα έχουμε διαφορά 1,2%. Θα το δούμε. θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την προστασία των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων».

Εν τω μεταξύ όπως προκύπτει από αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ προκύπτει ότι ο κ. Μαρίνος εκτός από ειδικός σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΔΙΚΑ και διαχειριστής εταιρείας που έπαιρνε με απευθείας αναθέσεις έργα από τον συγκεκριμένο κρατικό φορέα, ενέτασσε τον εαυτό του σε έργα από τα οποία ως αμοιβή πήρε περίπου 45.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για έργα με αναθέσεις που έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 2017, τις τρεις εργάσιμες ημέρες, δηλαδή, που μεσολαβούσαν ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με τίτλους:

- «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη του ψηφιακού πυλώνα του εθνικού μηχανισμού – συγκρότηση γεωπληροφοριακού συστήματος» από το οποίο θα λάβει 7.316,04€ και

- «Ανάπτυξη και παραγωγική λειτουργία του Πληροφοριακού συστήματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» από το οποίο θα λάβει 37.067,94€ .

Απάντηση στη ΝΔ από το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο εργασίας απάντησε στα πυρά της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τη ΝΔ για τεράστια σκάνδαλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες -σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείο εργασίας-η ΝΔ επιδόθηκε σε έναν πόλεμο λάσπης σχετικά με το διορισμό νέου Διοικητή στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος οδήγησε στην απόσυρση από τη διαδικασία τον κ. Ευστάθιο Μαρίνο για λόγους ευθιξίας.
Το κόμμα- πυλώνας ενός πολιτικού συστήματος που ταυτίστηκε με τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ, με τεράστια σκάνδαλα και απάτες σε βάρος του ελληνικού λαού, το κόμμα που έφτασε να μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιώντας το ΚΕΕΛΠΝΟ ως ταμείο μαύρου πολιτικού χρήματος, έχει το θράσος να αμφισβητεί την ηθική της κυβέρνησης με ανυπόστατα και χυδαία ψεύδη.
Το κόμμα που βύθισε στα χρέη και την ανυποληψία τα ασφαλιστικά ταμεία δεν δέχεται ότι το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ανασυντάσσεται και ανακτά την αξιοπιστία του. Για το λόγο αυτό δίνει διαπιστευτήρια με κάθε τρόπο σε ιδιωτικά συμφέροντα και υπονομεύει τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Η προσπάθειά του θα πέσει στο κενό.»
Αλλά και η ΗΔΙΚΑ ανέλαβε να υπερασπιστεί τον υποψήφιο διοικητή του ΕΦΚΑ Ευστάθιο Μαρίνο, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι ουδέποτε ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης έλαβε επιπλέον αμοιβή ( πλην του μισθού του) και ότι η εταιρία του συνέταιρού του επελέγη μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος λόγω εξειδικευμένης τεχνογνωσίας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ έχει ως εξής:
Σε απάντηση των ανυπόστατων κατηγοριών που εκτοξεύτηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης προς τον φορέα μας και προς το πρόσωπο του συνεργάτη μας σας ενημερώνουμε για τα εξής, προς αποκατάσταση της αλήθειας:

Η ΗΔΙΚΑ είναι φορέας που υλοποιεί έργα πληροφορικής και συνάπτει συμβάσεις με μια πληθώρα συνεργατών με κατάλληλη κάθε φορά εξειδίκευση και με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες των προμηθειών του δημοσίου.

Ο κύριος Μαρίνος αποτελεί έναν από τους εμπειρότερους και ικανότερους συνεργάτες του Φορέα στο ρόλο του συμβούλου για θέματα πληροφορικής. Αυτό αποδεικνύεται με την απόλυτα επιτυχημένη πλατφόρμα αιτήσεων της ΗΔΙΚΑ που σχεδιάστηκε από το μηδέν και αναπτύχθηκε, υπό την καθοδήγησή του, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, βασισμένη σε τελευταίες τεχνολογίες ανάπτυξης έργων πληροφορικής. Μέσω αυτής της πλατφόρμας εφαρμόστηκαν με απόλυτη επιτυχία κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης και άλλων φορέων (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Κοινωνικό Μέρισμα, Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) ως έργα υψηλών τεχνικών απαιτήσεων με μεγάλο κοινωνικό πρόσημο που άλλαξαν τον χάρτη επαφής του κράτους με τον Πολίτη.

Ξεκαθαρίζουμε εδώ ότι ο κ. Μαρίνος για όλες τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην ΗΔΙΚΑ τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει λάβει καμία απολύτως άλλη αμοιβή ή άλλου είδους αποζημίωση πέραν των νόμιμων απολαβών του για τη θέση του συμβούλου στη διοίκηση. Όλες οι αναφορές σε αμοιβές που δήθεν έχει (ή σχεδίαζε να) λάβει μέσω έργων που υποτίθεται ότι ανέθετε στον εαυτό του, καταδεικνύουν δυστυχώς απελπισμένη προσπάθεια σπίλωσης της υποψηφιότητάς του ως διοικητή του ΕΦΚΑ. Καθένας που ασχολείται με έργα ΕΣΠΑ γνωρίζει ότι η αυτεπιστασία με ίδια μέσα (την οποία επικαλούνται κύκλοι για δήθεν έξτρα αμοιβές (7.316€ και 37.067€) του κ. Μαρίνου στον εαυτό του) αφορούν σε κάλυψη της τακτικής μισθοδοσίας των υπαλλήλων του φορέα και όχι σε επιπλέον αμοιβές! Πρόκειται δηλαδή για κάλυψη του ίδιου του μισθού των υπαλλήλων από τα ΕΣΠΑ αντί από το δημόσιο προϋπολογισμό.

Αναφορικά με τον κ. Καρκαλή υπήρξε πράγματι συνεργασία για πρώτη φορά το 2017 στα πλαίσια ευρωπαϊκού έργου όπου ακολουθήθηκε η διαδικασία της ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιλογή υποψηφίων (για έργο ύψους 10.500€ ευρώ) και μόλις πριν λίγες μέρες (στις 26/3) του ζητήθηκε να αναλάβει συγκεκριμένη εργασία ύψους 20.000€ για συντήρηση και βελτιώσεις στην πλατφόρμα του ΚΟΤ (για την οποία σημειωτέον δεν έχει καν υπογραφεί ακόμα η σχετική σύμβαση). Η 2η αυτή συνεργασία βασίζεται στην εξειδικευμένη τεχνογνωσία που διαθέτει ο κ. Καρκαλής και στην αναμφισβήτητη ικανότητά του να φέρει σε πέρας ένα συγκεκριμένο έργο, με αρχή μέση και τέλος, με καθαρή και διάφανη διαδικασία η οποία αναρτάται και στην διαύγεια. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι καμία απολύτως προώθηση έργων ή χρηματοδότηση δεν υπήρξε προς την εταιρεία Safecape όπως επιχειρείται άστοχα να παρουσιαστεί.

Είναι σαφές, ότι η όποια προσπάθεια να θιγεί το κύρος τόσο του συνεργάτη μας όσο και της ίδιας της ΗΔΙΚΑ πέφτει στο κενό καθώς αποδεικνύεται (και μέσω της διαύγειας) πως ουδέποτε ανατέθηκε οποιοδήποτε έργο της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και με οποιονδήποτε τρόπο (είτε μέσω απευθείας ανάθεσης είτε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας) στην εταιρεία Safecape ενώ παράλληλα καμία επιπλέον αμοιβή δεν έλαβε ούτε επρόκειτο να λάβει ο κ. Μαρίνος.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καθίσταται πλέον σαφές πως τόσο η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ ΑΕ όσο και ο ίδιος ο κ. Μαρίνος υπερασπίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο συμφέρον. Σε καμία διαδικασία δεν υπήρξε αδιαφάνεια, ενώ παράλληλα οι όποιες επιλογές συνεργατών και υλοποιήσεις έργων, βασίστηκαν σε κριτήρια της μέγιστης λειτουργικής επάρκειας με το μικρότερο δυνατό κόστος, γεγονός που ενδεχομένως αντίκειται σε διάφορα συμφέροντα.



doc1


doc2




doc3
doc4



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου