Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Γιατί η Αμερική φοβάται τη Huawei

Γιατί η Αμερική φοβάται τη Huawei
Με ένα προεδρικό διάταγμα, στο οποίο επικαλείτο ανησυχίες εθνικής ασφαλείας, ο Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε πριν από λίγες μέρες τα σχέδια της Broadcom να εξαγοράσει την Qualcomm.

Σύμφωνα με το σχέδιο η Broadcom, με έδρα τη Σιγκαπούρη που παράγει τσιπ ήθελε να αποκτήσει την Qualcomm, με έδρα το Σαν Ντιέγκο, που θεωρείται κορυφαίος κατασκευαστής modems κινητής τηλεφωνίας για 117 δισεκατομμύρια δολάρια.




Ο Αμερικανός πρόεδρος όμως δήλωσε ότι ακύρωσε τη συμφωνία λόγω φόβου ότι η Broadcom «ενδέχεται να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Παρ' ότι η συμφωνία φαινόταν πως είχε όλα τα εχέγγυα για να επιτευχθεί τελικά δεν προχώρησε με τη συζήτηση να μετατοπίζεται εξαιρετικά γρήγορα από την Broadcom στην πραγματική ανησυχία της Ουάσιγκτον: τη Huawei.

Η Huawei Technologies είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της Κίνας κι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, παρά την de facto απαγόρευση για τις τέσσερις κυριότερες αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών - AT&T, Verizon, T-Mobile και Sprint – να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της. Επίσης, η εταιρεία αυξάνει συνεχώς το μερίδιο της στην αγορά smartphones στον κόσμο.

Ο Chuck Grassley από την Αϊόβα, ένας από τους μακροβιότερους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας, λέει ότι ανησυχεί για την προοπτική οι αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να εξαρτώνται από έναν κινεζικό κατασκευαστή του οποίου τα κίνητρα βρίσκει ύποπτα. «Δεν μπορώ να προφέρω το όνομά του» λέει ο Grassley, «αλλά ξεκινά με ένα H και τελειώνει με ένα W-E-I. Κάθε φορά που εμπλέκεται, με φοβίζει».

Αυτός ο φόβος, οφείλεται εν μέρει στην τεράστια ​​επιτυχία της Huawei. Εκτός από την ταχύτερη ανάπτυξή της σε σχέση με την Apple και τη Samsung Electronics, τους μοναδικούς κατασκευαστές τηλεφώνων με μεγαλύτερο παγκόσμιο μερίδιο αγοράς, η εταιρεία έχει πλέον την ικανότητα παραγωγής και την τεχνογνωσία για να ανταγωνιστεί την Qualcomm στην ανάπτυξη της πέμπτης γενιάς ασύρματης τεχνολογίας, η οποία υπόσχεται να καταστήσει δυνατές υπερσύγχρονες συνδέσεις δεδομένων για smartphones, αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης και ιατρικές συσκευές και βιομηχανικό εξοπλισμό τηλεχειρισμού.

Μια Huawei με μεγαλύτερη δύναμη στην αγορά 5G θα μπορούσε να απομυζήσει δισεκατομμύρια δολάρια από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές της κυριαρχώντας στην αγορά τηλεπικοινωνιών και να χρεώνει άλλες εταιρείες ακριβά για οποιαδήποτε πατέντα της. Όμως άνθρωποι όπως ο Grassley λένε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ασφάλεια δηλαδή ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί κρυμμένες πύλες εισόδου (backdoors) στο υλικό και το λογισμικό δικτύωσης της Huawei, επιτρέποντάς της να κατασκοπεύει τηλεφωνήματα, κείμενα και emails Αμερικανών.

Το μπλοκάρισμα της εξαγοράς της Qualcomm από τη Broadcom από τον Ντόναλντ Τραμπ συνδέεται με αυτές τις ανησυχίες καθώς ο Λευκός Οίκος ισχυρίστηκε ότι ο CEO της Broadcom, ο οποίος συνηθίζει να μειώνει τα κόστη οπουδήποτε πηγαίνει, πιθανόν να μείωνε τις δαπάνες της Qualcomm για έρευνα και ανάπτυξη, δίνοντας έτσι έμμεσα στη Huawei μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην ανάπτυξη ασύρματων προτύπων και εξοπλισμού 5G. Σε επιστολή της 5ης Μαρτίου, η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησε ότι η πιθανή συμφωνία θα οδηγήσει σε «αποδυνάμωση της θέσης της Qualcomm», αφήνοντας «ένα άνοιγμα για την Κίνα να επεκτείνει την επιρροή της στο πρότυπο 5G. «Η κυριαρχία της Κίνας θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια» ανέφερε η επιστολή.

Η Huawei απορρίπτει τους αμερικανούς φόβους για τις προθέσεις της ως εθνικιστικούς. Λέει ότι δεν έχει πλέον σύνδεση με την κινεζική κυβέρνηση και ότι η εγκατάσταση backdoors για τους κατασκόπους στο hardware ή το software της θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου