Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Τι σημαίνει η έλλειψη λογοδοσίας από την πλευρά του δήμου;

Άννα Ραφτοπούλου anatakti.gr
Όπως είναι γνωστό, ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (Νόμος 3463/2006) είναι αυτός που περιγράφει με λεπτομέρεια τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους λειτουργούν σήμερα οι δήμοι στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το άρθρο 217 αυτού του Νόμου, προβλέπεται ότι όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα θα προβαίνουν σε ετήσιο
δημόσιο απολογισμό του έργου τους σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, το προαναφερθέν άρθρο 217 του Κώδικα προβλέπει:




1. Κάθε χρόνο γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης…
2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15), τουλάχιστον, ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε αυτή καλούνται οι κάτοικοι, καθώς και οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του Δήμου….
…4. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων.
5. Κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή…
Η παρούσα δημοτική αρχή του δήμου μας βρίσκεται ήδη στο τέταρτο έτος της θητείας της και, παρά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων της εκάστοτε δημοτικής αρχής, ουδέποτε προέβη σε ετήσιο απολογισμό. Γιατί άραγε;

Η απορία του γιατί η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει κάνει ποτέ ετήσιο απολογισμό γίνεται ακόμα εντονότερη αν αναλογιστούμε ότι όλοι οι δήμαρχοι θεωρούν και ζουν με την αγωνία ότι ‘δεν έχει γίνει γνωστό’ το έργο τους. Για το λόγο αυτό, όλοι σχεδόν οι δήμαρχοι της χώρας αναζητούν λόγο -ή ακόμα και πρόφαση- για να προβούν σε ένα είδος δημόσιου απολογισμού, ώστε να προβάλουν το έργο τους!

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (γνωστό ως ‘νόμος Καλλικράτη’) οι δήμοι της χώρας έχουν ένα τεράστιο πλήθος αρμοδιοτήτων σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες έργων και υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι τομείς της Κοινωνικής πολιτικής, της Πολεοδομίας και οργάνωσης της πόλης, η λειτουργία των ελεύθερων χώρων, το Περιβάλλον σε όλες τις διαστάσεις του Πράσινου, της Καθαριότητας, του θορύβου και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, οι υποδομές και οι λειτουργίες στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και Αθλητισμού, η εύρυθμη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημοτικές υπηρεσίες και εκατοντάδες άλλες αρμοδιότητες δίνουν την πραγματική διάσταση των αρμοδιοτήτων ενός Καλλικρατικού δήμου.

Με βάση τα παραπάνω, το πρόβλημα των σημερινών δήμων είναι τι να πρωτοπρολάβουν να κάνουν σήμερα! Μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά για πολλούς δημάρχους το πρόβλημα με τη διαδικασία λογοδοσίας είναι το τι να αφήσουν έξω από τον απολογισμό, ώστε να μη γίνει ο λόγος τους μια ανιαρή και κουραστική ανάγνωση μιας ατέλειωτης λίστας παρεμβάσεων που έκαναν κάθε χρόνο! 

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν άλλοι δήμοι στη χώρα μας που δεν έχουν κάνει ούτε ένα απολογισμό έργου μέχρι σήμερα. Ούτε και μας αφορά. Αυτό όμως που μας αφορά είναι ο δικός μας δήμος και τα πεπραγμένα αυτής της δημοτικής Αρχής. Το ερώτημα είναι καίριο: Για ποιο λόγο δεν έχει κάνει ούτε ένα ετήσιο απολογισμό η σημερινή δημοτική αρχή στο δήμο μας; Σίγουρα δεν το κάνει από σεμνότητα! Δύο είναι οι λόγοι για αυτή την απουσία απολογισμού και είναι ξεκάθαροι και αναμφισβήτητοι:

Ο πρώτος λόγος είναι η παντελής απουσία ουσιαστικού έργου επί τρία και πλέον χρόνια από την παρούσα δημοτική αρχή. Μια πόλη και ένας δήμος σε λήθαργο. Ούτε καν μικρά δειλά βήματα προόδου που προκαλούνται αυτομάτως από το γενικότερο κοινωνικό γίγνεσθαι. Από τους τομείς αρμοδιοτήτων που προανέφερα δεν μπορεί να κανείς να ανακαλύψει ούτε μία σημαντική αναβάθμιση και πρόοδο. Να κάνει απολογισμό η δημοτική αρχή και να αναφερθεί σε ποιές σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές και τη ζωή της πόλης; Αντιλαμβάνεται ακόμα και η ίδια ότι τα λαμπιόνια κάποιων ημερών πολύ δύσκολα αρκούν για να οργανώσεις και να παρουσιάσεις ετήσιο απολογισμό έργου.
Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος σημαντικός λόγος: Ο Κώδικας προβλέπει για τις διαδικασίες απολογισμού τη συμμετοχή του κοινού και των δημοτικών παρατάξεων με το δικαίωμα της υποβολής προτάσεων. Έχει κάθε λόγο να θέλει να αποφύγει μια τέτοια δοκιμασία ο σημερινός δήμαρχος. Αλλά για αυτό το θέμα θα επανέλθουμε εκτενέστερα, και με συγκεκριμένες αναφορές, σε επόμενο άρθρο.

Ραφτοπούλου Άννα
Δημοτική Σύμβουλος Σπάτων-Αρτέμιδος
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης αν.α.σ.σ.α.

Πηγή: "ανατολική ακτή" free press - 16.02.2018, φ.483 (Έντυπη)

6 σχόλια:

  1. Κυρία Άννα Ραφτόπουλού, άλλο ένα κείμενο που επιβεβαιώνει την απαξιωτική γνώμη που έχω για εσένα. Δεν είσαι στο σχολείο, ούτε στο πολυτεχνείο σήμερα.



    Είσαι η αρχηγός της τρίτης παράταξης του δημοτικού συμβουλίου στον δήμο μας, αλλά είναι σαν να γράφεις ανάλυση για εξεταστική εργασία.



    Αυτά που παρακαλάς να μας δώσει Ο ανύπαρκτος δήμαρχος έπρεπε να του τα είχες επιβάλλει από το πρώτο εξάμηνο της θητείας του, να τά κάνει. Είναι τρία χρόνια δήμαρχος και διοικεί το δήμο αυταρχικά και παράνομα με την ανοχή και την πλήρη συνενοχή σου.



    Σαν αρχηγός παράταξης αν εκτελούσες με τόση προσοχή τα καθήκοντά σου όσο με την κομμώτρια σου και την μανικιούριστά σου,

    Ο δήμαρχος θα ήτανε ήδη σε αργία μπορεί και μόνιμα.



    Έχεις εκείνο τον Μαρλαντη, που προκάλεσε σεισμό και καταποντισμό σε όλες τις συμμορίες που είσαι ανακατεμένη και τον ανάγκασες να μη μιλάει να μην κάνει μηνύσεις, γιατί έχεις συμφωνία εσύ, μετά το Δημήτρη να γίνεις εσύ δήμαρχος..



    Θα σε παρακαλούσα για να μείνεις μία ωραία ανάμνηση να ασχοληθείς με αυτό που ξέρεις καλά τα αυθαίρετα να τα κάνεις νόμιμα και να είναι ευχαριστημένοι οι πελάτες σου.



    Είσαι μεγάλο Μπεμπέκα, γεροντοκόρη και η ανάμειξη σου με την πολιτική είναι επιθυμία τον τρελογερου το μπαμπά σου



    Θέλεις να του δώσεις αυτή την χαρά, αλλά ούτε τη χαρά θα μπορέσεις να του δώσεις

    και μόνο θα καταστραφείς εσύ Κρίμα, γιατί είσαι καλό Παιδί, όχι πολιτικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΛΕΣ ΜΩΡΗ ΤΣΟΥΡΑΠΟ? ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΣΟΥΡΑΠΟ ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΦΑΚΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΠΑΚΕΤΟ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ ΚΟΡΥΔΑΛΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΑΠΑΤΕΩΝΑ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟ Ο ΚΑΡΦΑΚΙΑΣ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΝΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ? ΤΙ ΣΕ ΣΤΕΙΛΑΜΑΙ ΕΚΕΙ ΡΕ ΚΟΜΩΤΡΙΑ? ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΝ ΑΠΑΤΕΩΝΑ? ΕΣΥ Κ Η ΓΛΑΣΤΡΑ ΣΟΥ Η ΧΑΟΔΙΚΗΣ ΤΙ ΚΑΝΕΤΑΙ? ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποσο τραγικο ειναι το γεγονος οτι ενα μπλογκ που το διαχειριζεται μαλιστα μια ΓΥΝΑΙΚΑ ,επιτρεπει απαραδεκτα ,ρατσιστικα-φασιστικα σχολια που ξεφευγουν απο τα ορια της ευπρεπειας και της συγχρονης νοοτροπιας.Φυσικα κι ειναι δικαιωμα μας να κρινουμε οσους ασχολουνται με τα κοινα αλλα με ΗΘΟΣ και ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ την προσωπικη ζωη και τις ιδιαιτεροτητες που αφορουν ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ Η ενασχοληση με τα κοινα επιδεχεται κριτικης αλλα με επιχειρηματα και αποδειξεις Οι χυδαιοι χαρακτηρισμοι εκθετουν τους Ανωνυμους,δειλους υπογραφοντες αλλα και το μπλογκ.....δυστυχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή η δικη σας φασιστική λογική,του φεφινισμου συμμορία, αντίστοιχη του άκρατης φαλλοκρατίας θεωρεί νόμιμο και ηθικά αποδεκτό, να σβήνονται σχόλια επειδή αναφέρονται σε μια γυναίκα Πολιτικό πρόσωπο, που δεν έχει καθόλου Ιδιωτική Ζωή μονό Δημόσια.

      Οι Πολιτικοι πρέπει να ζούνε με την αίσθηση ότι 200 κάμερες τους ακολουθούν σε κάθε βήμα κάθε κίνηση έξω από το το άσυλο της οικίας των.

      Η Άννα έδινε και δίνει τα δικαιώματα για αυτά τα σχόλια, αν θέλει καλύτερο επίπεδο ψηφοφόρων να κατέβει για Δήμαρχος στην Πανεπιστημιούπολη.

      Τώρα μετάξι μας το άρθρο είναι να πάρεις βρεγμένη σανιδα και να την κτυπάς μήπως συνέλθει.

      Διαγραφή
  5. Η Άννα η κομμώτρια κ η Έλενα χασοδίκης, είναι διακοσμητικές γλάστρες στο Δ.Σ. αυτόν τον τίτλο τον κέρδισαν με την αξία τους κ τον αγώνα τους.

    Το φύλλο δεν παίζει κάποιο ρόλο στην αξιολόγηση, μόνο το συνολικό έργο κ προσφορά.


    Η Άννα δεν κρίνεται γιατί είναι κόρη του Ραφτόπουλου, σε αυτήν την περίπτωση αλλα για την στάση της σαν Αρχηγός Πολιτικής Παρατάξεως κ αφορμή είναι έδωσε βγαίνοντας από το κομμωτήριο, πήγε κ έδωσε μια συνέντευξη σε μια χάρτινη φυλλάδα των 200-300 φύλλων που κυκλοφορεί μονό στην Ραφήνα, βγάζει 3-4 εκδόσεις τον χρόνο όταν ο εκδοτης της είναι ταπί άφραγκος κ τρελαμένος που θα βρει κάποιο 50ευρω.

    Το κοριτσίστικο ποίημα κλάμα Μάρθα Κλάψα ΑΝΝΑ, μπορεί να το γράψει μια δημότης, που δεν έχει προσωπική συμμετοχή στην Διοίκηση.

    Σε οποίον ΔΣ δεν αρέσει κάτι κάτι το λέει μια φορά στο ΔΣ κ στην Περιφέρεια αμέσως. Την επομένη στον εισαγγελέα Διαφθοράς.

    Η Έλενα έρχεται στο ΔΣ να δείξει το νέο της λουκ, τίποτα παραπάνω. Η Έλενα σαν Νομικός έπρεπε να έχει στείλει τον Δήμαρχο στον Εισαγγελέα, για χιλιάδες παρατυπίες-παραβάσεις με πιο πρόσφατο το Πόθεν Έσχες του ψεύτη Δ.Μάρκου, δεν αναφέρει ούτε τον βεβαιωμένο κρατικό μισθό του.

    Όσο για εσένα τελειωμένο μεθυσμένο κουνούπι Ι.Τουντα αγόρασε ένα κινητό να γράφεις κ να μπορούμε να καταλάβουμε τις λέξεις που γράφεις γιατί συνολικό νόημα δεν έχουν.
    Τώρα από πρώιμος φασίστας, πιστό κουταβάκι του Απατεώνα που σε πέταξε μέσα σε σακούλα στα σκουπίδια να ψοφήσεις κ σε έσωσε αυτό το μπλοκ που αφήνει κάθε τρελό κ μεθυσμένο να γράφει, ό,τι θέλει τι μύγα σε τσίμπησε να υπερασπιστείς τις Γλάστρες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου