Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Με λαμπρότητα η εορτή του Αγίου Χαράλαμπου στο Τσεσμέ

Της Θείας Λειτουργίας προέστη, με ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Σμύρνης, Βαρθολομαίος Μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης, απόγονοι Τσεσμελήδων από την αντικρινή Χίο, αλλά και από τη Λάρισα, λειτουργήθηκαν σήμερα,
ανήμερα της μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους η, στον ομώνυμο ναό του στον Τσεσμέ (Κρήνη) της Μ. Ασίας. Το Τσεσμέ απέχει περίπου 75 χλμ από τη Σμύρνη.





Της Θείας Λειτουργίας προέστη, με ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Σμύρνης, Βαρθολομαίος, με συλλειτουργούς δύο πρεσβυτέρους, τον εφημέριο της Σμύρνης, πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο και έναν κληρικό από τη Χίο. Έψαλαν ιεροψάλτες από τη Χίο και τη Λάρισα.

Ο Μητροπολίτης μνημόνευσε τους κεκοιμημένους Μητροπολίτες Εφέσου και τους Επισκόπους Κρήνης, καθώς η Κρήνη (Τσεσμές) υπαγόταν στη Μητρόπολη Εφέσου.
Το «Πιστεύω» ανέγνωσε η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια, και το «Πάτερ ημών…» ο δήμαρχος Λάρισας , Απόστολος Καλογιάννης.

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής αποπερατώθηκε το 1832, χτισμένος πάνω σε παλαιότερο κτίσμα που καταστράφηκε το 1821.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή άλλαξε διαρρύθμιση καθώς κατεδαφίστηκε ο εξωνάρθηκας και έμεινε στο κενό η δυτική πρόσοψη του κυρίως ναού με τις τρεις εισόδους.

Από το 1992 στέγαζε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τσεσμέ, ενώ πριν από λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες αποκατάστασης του.

Λειτούργησε για πρώτη φορά ως εκκλησία μετά τη μικρασιατική καταστροφή τον Φεβρουάριο του 2016. Όπως είναι γνωστό, το Τσεσνμέ αποτελούσε ξεχωριστή Μητρόπολη, τη Μητρόπολη Κρήνης με έδρα τον Τσεσμέ και μητροπολιτικό ναό, εκείνον του Αγίου Χαραλάμπους, παλαιότερα δε, η περιοχή ανήκε στην Ιερά Μητρόπολη Εφέσου, στην οποία υπαγόταν ο Χωροεπίσκοπος Κρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου