Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

1.250 Ελληνες στη γαλέρα των Ψηφιακών Νομάδων

Οι Ψηφιακοί Νομάδες είναι η νέα κατηγορία εργαζόμενων που αρνείται πεισματικά να εγκλωβιστεί στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου. Οι Digital Nomads, όπως έχει επικρατήσει ο όρος, ζουν τη ζωή που όλοι ονειρεύονται: ταξιδεύουν, έχουν τον πλήρη έλεγχο της
διαχείρισης του χρόνου τους, ενώ παράλληλα υπηρετούν με ζήλο το επάγγελμα που αγαπούν.






Το μόνο που χρειάζονται είναι γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο για να μη χάνουν κανένα επαγγελματικό email και έναν ανοιχτόμυαλο εργοδότη που να αντιλαμβάνεται ότι η απόδοση ενός εργαζόμενου είναι συνάρτηση της παροχής κινήτρων και της ελευθερίας κινήσεων.
Είναι εκατομμύρια στην Ασία, εκατοντάδες χιλιάδες στην Αφρική, ενώ αρκετές εκατοντάδες υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα. Η εξέλιξη της Ρομποτικής και η ψηφιοποίηση της εργασίας, η λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλάζουν εκ βάθρων τα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Δεν υφίστανται πλέον γεωγραφικοί περιορισμοί, αφού το 48% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι πλέον online. Για πρώτη φορά στην Ιστορία έχουμε μαζική μετανάστευση εργατικής δύναμης χωρίς απαραίτητα να μεταναστεύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Η ειδυλλιακή εικόνα όμως αρχίζει και θαμπώνει, καθώς όσο περνάει ο καιρός οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι Ψηφιακοί Νομάδες δέχτηκαν αναγκαστικά αυτό το καθεστώς απασχόλησης επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή.
Ψηφιακοί Νομάδες από χωριά της Κίνας μπορεί να δουλεύουν για το Γιβραλτάρ και την Ελλάδα χωρίς να δηλώνονται σε καμία διοικητική αρχή. Οι μισθοί είναι χαμηλοί και οι ώρες εργασίας εξοντωτικές. Μπορεί θεωρητικά να δουλεύουν όσο θέλουν, αλλά αν το deadline έχει οριστεί σε 5 ημέρες, θα πρέπει ο εργαζόμενος να δουλεύει έως και 18 ώρες την ημέρα για να βγει η δουλειά. Η απειλή του ανταγωνισμού είναι άλλωστε συνεχής.
Η αγορά εργασίας στο παγκόσμιο διαδικτυακό χωριό είναι εξίσου σκληρή με τον πραγματικό κόσμο. Ενας εργαζόμενος στην Κένυα γνωρίζει ότι αν διεκδικήσει υψηλότερο μισθό, ένας άλλος από την Ινδία ή τις Φιλιππίνες μπορεί εύκολα να τον αντικαταστήσει.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ψηφιακής ανάπτυξης έρχεται από την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική, περιοχές όπου τα εισοδήματα είναι χαμηλά και η καλά αμειβόμενη εργασία σπανίζει. Πολλοί άνεργοι στρέφονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες εργασίας για να βρουν μια δουλειά στον τομέα που αποκαλείται πλέον Gig Economy. Η τελευταία βασίζεται στη λογική ότι οι εργαζόμενοι έχουν προσωρινές δουλειές ή κάνουν διαφορετικά κομμάτια μιας δουλειάς και πληρώνονται χωριστά αντί να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.
Μελέτες προβλέπουν ότι πολύ γρήγορα, έως το 2020, το 40% των εργαζομένων στις ΗΠΑ θα απασχολούνται με τους όρους αυτού του μοντέλου ως ψευδοαπασχολούμενοι.
Μάλιστα η Gig Economy αρχίζει να επεκτείνεται και στη χώρα μας. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1.250 Ελληνες που προφανώς δουλεύουν ανασφάλιστοι με εξοντωτικά ωράρια για να φέρουν εις πέρας τα projects που τους αναθέτουν. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος δημιούργησε μάλιστα ειδικό τμήμα για τους Digital Nomads. Τα πρώτα μέλη που έχουν εγγραφεί είναι 37 εργαζόμενοι ή συνεργαζόμενοι με επιχειρήσεις κυρίως νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα προσπαθεί να ενημερώσει όσο το δυνατόν περισσότερους τηλεργαζόμενους για τα δικαιώματά τους έτσι ώστε να αποκτήσουν φωνή.
Ο κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ πιστεύει ότι πρέπει να μπουν κανόνες και στην τηλεργασία: «Ο συνδικαλιστής με την τραγιάσκα δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν στην εργασία, η οποία ακολουθεί τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας. Οι Ψηφιακοί Νομάδες τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν ποιος είναι ο εργοδότης τους. Δεν υπάρχει εργοδοτικός φορέας με τον οποίο θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η Ενωση” με στόχο την υπογραφή μιας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που να κατοχυρώνει ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας αυτών των ανθρώπων. Οι περισσότεροι είναι απροστάτευτοι και πολλές φορές ανασφάλιστοι, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Καλούμε λοιπόν την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου να εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων».
Ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης της εργασίας ξεκινάει με καθυστέρηση στη χώρα μας, αρχής γενομένης από τον τραπεζικό κλάδο. Η αλλαγή ταχυτήτων λόγω των νέων τεχνολογιών απασχόλησε και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΕ), η οποία όρισε συντονιστή για τη μετάβαση των ελληνικών τραπεζών στη νέα εποχή.
Από την πλευρά της, η ΟΤΟΕ εκπόνησε μελέτη με θέμα «Νέες τεχνολογίες στις τράπεζες και επιπτώσεις στην απασχόληση», αναζητώντας διεξόδους για τις επαπειλούμενες θέσεις εργασίας μέσα από την επανεκπαίδευση των υπαλλήλων και την ανάδειξη νέων δεξιοτήτων.
«Το θέμα της μελέτης αφορά στις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις και την ψηφιοποίηση τραπεζικών εργασιών που επηρεάζουν την απασχόληση των εργαζομένων», τονίζει η κυρία Βάσω Βογιατζοπούλου, γραμματέας Ασφαλιστικού της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, και συνεχίζει: «Στην Ευρώπη οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Ομως ακόμα και με την εξέλιξη της Ρομποτικής, οι εργαζόμενοι χρειάζονται. Το ρομπότ μπορεί να αντικαταστήσει μερικώς τον ανθρώπινο εγκέφαλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου