Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Υπάρχει λόγος που λιγουρεύεσαι σοκολάτα όταν έχεις περίοδο… Από: Βίκυ Χριστοπούλου | 02.02.2018 | Υγεία & Διατροφή sokolata 0 SHARES Share to Facebook FacebookShare to Twitter TwitterShare to Google+ Google+Share to Pinterest PinterestShare to Print PrintShare to Email Email Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές εμείς οι γυναίκες, χρησιμοποιούμε την περίοδό μας ως δικαιολογία για να καταβροχθίσουμε τη σοκολάτα… με το κιλό! Μήπως τελικά αυτή η λιγούρα μας δεν αποτελεί μόνο ένα κλισέ που χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι ρομαντικές κομεντί, αλλά πραγματική ανάγκη του οργανισμού μας; sokolata Και ναι και όχι. Το σώμα μας δεν λιγουρεύεται την ίδια τη σοκολάτα, αλλά τα θρεπτικά συστατικά που αυτή περιέχει, το συνδυασμό δηλαδή ασβεστίου, ζάχαρης και υδατανθράκων. Τείνουμε να επιζητούμε σοκολάτα κατά τη διάρκεια των πρώτων μερών του εμμηνορροϊκού κύκλου μας, λόγω των υψηλότερων επιπέδων των ορμονών μας. Αυτές οι ορμόνες ενεργοποιούνται από την αύξηση της ινσουλίνης, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και voila- το σώμα σου στην ουσία σε παρακαλά για ένα κομμάτι σοκολατένιου κέικ ή μερικά τρουφάκια. kopela-pou-ponaei-i-koilia-tis Πόσο βοηθά όμως τελικά με τον πόνο; Λιγότερο από όσο νομίζεις. Η σοκολάτα στην πραγματικότητα περιέχει ένα διεγερτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη, το οποίο μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε αυξημένο πόνο και δυσφορία. Και πιο συγκεκριμένα, η απίστευτα γλυκιά σοκολάτα, δηλαδή εκείνη με χαμηλή περιεκτικότητα σε κακάο, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ευαίσθητη (ξέρεις, δηλαδή να σε κάνει να κλαις συνέχεια και χωρίς λόγο) εξαιτίας του συνδυασμού ζάχαρης, καφεΐνης και θεοβρωμίνης που περιέχει. Η μαύρη σοκολάτα με πάνω από 70% κακάο, από την άλλη, μπορεί να χαλαρώσει τους μύες και να σε ανακουφίσει λίγο από τον πόνο. Μπορεί επίσης να σού φτιάξει και τη διάθεση, χάρη στην περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. kopela sokolata Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον πόνο, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει σε ψυχικό και ψυχολογικό επίπεδο. Αν μάς ρωτάτε, αυτό και μόνο είναι αρκετό για να έχουμε πάντα μία σοκολατίτσα στην τσάντα μας. Η συμβουλή μας; Μην την καταβροχθίζεις μονομιάς και απολαυσέ την κομμάτι κομμάτι για να εκτιμήσεις τη γεύση και τη γλυκύτητά της. Εξάλλου από κάπου πρέπει να βρεις και εσύ τη χαρά τις δύσκολες αυτές ημέρες του μήνα!

Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές εμείς οι γυναίκες, χρησιμοποιούμε την περίοδό
μας ως δικαιολογία για να καταβροχθίσουμε τη σοκολάτα… με το κιλό! Μήπως τελικά αυτή






η λιγούρα μας δεν αποτελεί μόνο ένα κλισέ που χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι ρομαντικές κομεντί, αλλά πραγματική ανάγκη του οργανισμού μας;
sokolata
Και ναι και όχι. Το σώμα μας δεν λιγουρεύεται την ίδια τη σοκολάτα, αλλά τα θρεπτικά συστατικά που αυτή περιέχει, το συνδυασμό δηλαδή ασβεστίου, ζάχαρης και υδατανθράκων. Τείνουμε να επιζητούμε σοκολάτα κατά τη διάρκεια των πρώτων μερών του εμμηνορροϊκού κύκλου μας, λόγω των υψηλότερων επιπέδων των ορμονών μας. Αυτές οι ορμόνες ενεργοποιούνται από την αύξηση της ινσουλίνης, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και voila- το σώμα σου στην ουσία σε παρακαλά για ένα κομμάτι σοκολατένιου κέικ ή μερικά τρουφάκια.
kopela-pou-ponaei-i-koilia-tis
Πόσο βοηθά όμως τελικά με τον πόνο;
Λιγότερο από όσο νομίζεις. Η σοκολάτα στην πραγματικότητα περιέχει ένα διεγερτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη, το οποίο μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε αυξημένο πόνο και δυσφορία. Και πιο συγκεκριμένα, η απίστευτα γλυκιά σοκολάτα, δηλαδή εκείνη με χαμηλή περιεκτικότητα σε κακάο, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ευαίσθητη (ξέρεις, δηλαδή να σε κάνει να κλαις συνέχεια και χωρίς λόγο) εξαιτίας του συνδυασμού ζάχαρης, καφεΐνης και θεοβρωμίνης που περιέχει. Η μαύρη σοκολάτα με πάνω από 70% κακάο, από την άλλη, μπορεί να χαλαρώσει τους μύες και να σε ανακουφίσει λίγο από τον πόνο. Μπορεί επίσης να σού φτιάξει και τη διάθεση, χάρη στην περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.
kopela sokolata
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον πόνο, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει σε ψυχικό και ψυχολογικό επίπεδο. Αν μάς ρωτάτε, αυτό και μόνο είναι αρκετό για να έχουμε πάντα μία σοκολατίτσα στην τσάντα μας. Η συμβουλή μας; Μην την καταβροχθίζεις μονομιάς και απολαυσέ την κομμάτι κομμάτι για να εκτιμήσεις τη γεύση και τη γλυκύτητά της. Εξάλλου από κάπου πρέπει να βρεις και εσύ τη χαρά τις δύσκολες αυτές ημέρες του μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου