Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Γιατί σε κάποιες χώρες οδηγούν Δεξιά?

Περίπου 76 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν κρατήσει την οδήγηση στην αριστερή πλευρά
του δρόμου, όπως πχ. στη Βρετανία και την Κύπρο. Έχουμε μάθει να το αποδεχόμαστε και προσπαθούμε να μη... σκοτωθούμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μια χώρα σαν κι αυτή, ωστόσο ο λόγος που σε αυτές έχει κυριαρχήσει η οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου, ανάγεται πίσω στην αρχαία Ρώμη, σύμφωνα τουλάχιστον  με τα όσα διατείνεται το Business Insider.





Oι αρχαίοι Ρωμαίοι οδηγούσαν να άρματα και τα άλογά τους με το αριστερό χέρι, ώστε να έχουν ελεύθερο το δεξί και να μπορούν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους για να μπορούν να αμυνθούν αλλά και να επιτεθούν ενάντια στον εχθρό.
Αυτή η πρακτική εφαρμόστηκε και στη μεσαιωνική Ευρώπη και στα 1773 η βρετανική κυβέρνηση «πέρασε» μέτρα που καθιέρωσαν σε νόμο την οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Η μετεπαναστατική Γαλλία ωστόσο προτίμησε την οδήγηση από τα δεξιά. Ο Ναπολέων ήταν αριστερόχειρας και το να επιτίθεται από τα δεξιά αποδείχθηκε φοβερή στρατιωτική τακτική.
Βρετανία και Γαλλία μετέφεραν τις οδηγητικές τους συνήθειες στις αποικίες τους, γι' αυτό και πολλές πρώην βρετανικές αποικίες  (μεταξύ τους και η Κύπρος) έχουν καθιερώσει την οδήγηση από την αριστερή πλευρά.
Στις ΗΠΑ, η οδήγηση από τα δεξιά ανάγεται στον 18ο αιώνα. Οι άμαξες έλκονταν από ομάδες αλόγων και οι αμαξάδες οδηγούσαν το πίσω αριστερά άλογο χρησιμοποιώντας το δεξί τους χέρι ώστε να μπορούν να ελέγχουν όλα τα άλογα. Η κυκλοφορία μετατοπίστηκε προς τα δεξιά  ώστε οι οδηγοί να μπορούν πιο εύκολα να αποφεύγουν τις συγκρούσεις.
Τελικά, με την εισβολή του αυτοκινήτου και την αύξηση της παγκόσμιας κυκλοφορίας, πολλές χώρες άλλαξαν την οδήγηση προς τα δεξιά για να ταιριάζει το στυλ οδήγησης με τις γειτονικές τους χώρες. Στη Σαμόα, πχ., η οδήγηση άλλαξε από τα αριστερά προς τα δεξιά μόλις το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου