Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Οι «φωτιστές» των πόλεων!

Η ομάδα Beforelight έχει υπογράψει τις παρεμβάσεις στο Πάρκο του «Νιάρχος» και σε οδούς της Θεσσαλονίκης Η Ελίζα Αλεξανδροπούλου, η Δήμητρα Αλουτζανίδου, η Χριστίνα
Αμπατζίδου, η Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, η Κέλλυ Εφραιμίδου, ο Δημήτρης Θεοχαρούδης, η Μαρία Λαζαρίδου, ο Βασίλης Ντόβρος και η Ειρήνη Στείρου αποτελούν μέλη μιας πολύ δραστήριας ομάδας δημιουργικών παρεμβάσεων στο δημόσιο χώρο που έχει την έδρα της στην Αθήνα. Το όνομα της, Beforelight.





Η ομάδα που μεταμόρφωσε το 2012 την οδό Πιττάκη (χρησιμοποιώντας φωτιστικά που λες και βγήκαν από τα σαλόνια της αστικών περιοχών της Αθήνας του ’50 και του ’60) , φέτος ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη να ασκήσει καθήκοντα «φωτιστή» και να φωτίσει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού για τα Χριστούγεννα.

Η δράση των Beforelight ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην Πιττάκη. Όπως διαβάζω σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της ομάδας: «Η ομάδα που σχηματίστηκε για να πειραματιστεί με το φως έχει κάνει φωτιστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο πόλεων όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Χανιά, το Ρότερνταμ και το Μαάστριχτ. Επιπλέον, έχουν παρουσιάσει το έργο τους στη 2η και στη 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, στο Video Art Athens, στο Street Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Νύχτα Μουσείων του Ρότερνταμ, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης. 

Το διάστημα 2013-2015 πραγματοποίησαν το project Urban Lightscapes, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετοχής και δημιουργικής δράσης για τη διαμόρφωση του αστικού νυχτερινού τοπίου των ευρωπαϊκών πόλεων, με την υποστήριξη του European Cultural Foundation, στο πλαίσιο του προγράμματος των συνεργατικών υποτροφιών με θεματικό άξονα "Connecting Culture, Communities and Democracy".

Τα μέλη της ομάδας έχουν καταπιαστεί με τον αρχιτεκτονικό και το θεατρικό φωτισμό, αλλά οι Beforelight αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσουν τη δυναμική εμπειρία του φωτός, έχουν ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα. Το έργο τους περιλαμβάνει τη σύλληψη, το σχεδιασμό και την εφαρμογή φυσικού και τεχνητού φωτισμού, με στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη διάδραση του κοινού με το φως, σε μια διαδικασία όπου η ιδιαιτερότητα του τόπου και ο πειραματισμός στην χρήση φωτιστικών μέσων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες».

Αλλά, ας γυρίσουμε στα φετινά: οι Beforelight αναλαμβάνουν δύο εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη (στις οδούς Φιλικής Εταιρείας και Μητροπόλεως ) και τη μεγάλη εγκατάσταση στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Βασίλης Ντόβρος, αρχιτέκτονας, εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για το «είδος» της εγκατάστασης στο Πάρκο του «Νιάρχος»: «Όλες οι εγκαταστάσεις μας είναι διαδραστικές. Αυτό σημαίνει ότι με την ενεργοποίηση ενός κουμπιού το οποίο θα πατούν οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ, θα δημιουργείται μία άλλη φωτιστική συνθήκη από την ήδη υπάρχουσα. Η προσέγγισή μας στις εγκαταστάσεις αυτές είναι κυρίως μινιμαλιστική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα λείψει το χρώμα. Η παρέμβαση που αναφέραμε και παραπάνω είναι επίσης διαδραστική. Πρόκειται για φωτεινά κάδρα όπου ο κόσμος μπορεί να σταθεί από πίσω τους και να βγάλει φωτογραφία με φόντο το Κέντρο.











Θεωρούμε ότι όλες μας οι παρεμβάσεις, και του ΚΠΙΣΝ αλλά και αυτές τις Θεσσαλονίκης, μπορεί να γίνονται με αφορμή την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά μπορούν να σταθούν και πέρα από αυτή, πάντα με εορταστική διάθεση δηλαδή, αλλά όχι απαραίτητα χριστουγεννιάτικη. Τα φωτάκια, αυτή η μικρή επαναληπτική φωτιστική μονάδα, χρησιμοποιείται ευρύτερα για εορτασμό, δημιουργεί ένα ζεστό φωτισμό».

Με λίγα λόγια, η ομάδα των Beforelight επιχειρεί να πραγματοποιεί φωτιστικές παρεμβάσεις στη πόλη με σκοπό τόσο την αισθητική απόλαυση του φωτός όσο και τη λειτουργική διάσταση των παρεμβάσεων/εγκαταστάσεων.

Οι φωτογραφίες από την εγκατάσταση στο Πάρκο του «Νιάρχος» ανήκουν στον Αρη Καμαρωτό. Οι δύο φωτογραφίες από τις παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη ανήκουν στην ομάδα Beforelight.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου