Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή για την Ιερουσαλήμ: Διαδηλώσεις, επεισόδια και ιντιφάντα

 
Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε ο Τραμπ - Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου του ΟΗΕ - Την παρέμβαση της ΕΕ ζητά η διεθνής κοινότητα - Να μην εφαρμοστεί η απόφαση των
ΗΠΑ, ζητούν οι μουσουλμανικές χώρεςΤραυματίες σε διαδηλώσεις σε Βηθλεέμ, στην Ανατολική Λωρίδα της Γάζας αλλά και στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Σε ιντιφάντα καλεί η Χαμάς. Δεν πρόκειται για ειδήσεις και εικόνες βγαλμένες από την δεκαετία του 1960 στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, αλλά για την ανάφλεξη της μπαρουταποθήκης της περιοχής που αποφάσισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύσσοντας ολόκληρη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ





Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ρωσία και την Κίνα, αλλά και από περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει για να αξιολογήσει την κατάσταση στην περιοχή, καθώς όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου ζητούν αυτοσυγκράτηση από τις εμπλεκόμενες πλευρές.




Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου 
Η πανίσχυρη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στηρίζει τις εκκλήσεις για μια νέα Ιντιφάντα και παρότρυνε τους υποστηρικτές της να στηρίξουν την «αντίσταση».

«Στηρίζουμε την έκκληση για μια νέα παλαιστινιακή Ιντιφάντα (εξέγερση) και την κλιμάκωση της αντίστασης που είναι η μεγαλύτερη, σημαντικότερη και πιο σοβαρή απάντηση στην αμερικανική απόφαση» είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Hassan Nasrallah, σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ ανέπτυξε ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή.

Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, μέλη της Χαμάς, εκτόξευσαν ρουκέτες από την Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να πλήξουν ισραηλινό έδαφος. Οι ρουκέτες δεν βρήκαν τον στόχο τους, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, ωστόσο, η κίνηση και μόνο ήταν ικανή για να δώσει σύνθημα χρήσης αληθινών σφαιρών εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις στρατιωτικές Δυνάμεις του Ισραήλ.  Σύμφωνα με το Τελ – Αβίβ, ένα τεθωρακισμένο και ένα στρατιωτικό αεροσκάφος του Ισραήλ στοχοθέτησαν «δύο στρατιωτικές θέσεις» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο  να διευκρινίζει ποιος ελέγχει αυτές τις «θέσεις».




Ζητείται η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 
Την ίδια στιγμή χιλιάδες ανθρώπων διαδήλωναν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στην Ιορδανία αλλά και στην Τυνησία, ενώ οκτώ χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν να μεσολαβήσουν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αρθεί το αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα τα οκτώ αυτά κράτη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν από την Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, εμφανίζεται έτοιμη να ασκήσει πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, το Κοινοβούλιο της Τυνησίας καλεί όλες τις μουσουλμανικές χώρες «να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη τους, ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση των ΗΠΑ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου