Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Η αλήθεια για τις Γαλλικές επενδύσεις


«Οι Γαλλικές εταιρείες δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος σε Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες.
Και συνέχισε έχοντας στα αριστερά του τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Το θέμα είναι να δράσουμε τώρα. Μπορώ να σας εγγυηθώ τη στήριξη της Γαλλίας στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.




Οι όμιλοι που βρίσκονται στην Ελλάδα συνεχίζουν να επενδύουν ακόμα και όταν υπάρχουν πιέσεις να σταματήσουν». Παρά τις καλές προθέσεις και τις αγαθές διαβεβαιώσεις, ωστόσο τα γεγονότα κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τον κ. Μακρόν ότι οι Γάλλοι επιχειρηματίες στηρίζουν την ελληνική οικονομία, ιδίως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι Γάλλοι επενδυτές όχι μόνο δεν έρχονται, αλλά φεύγουν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2014 οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 173 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015, τη χρονιά που η κυβέρνηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» έπαιζε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας μας στα ζάρια, οι Γάλλοι τράπηκαν σε φυγή, καθώς τα γαλλικά κεφάλαια που επενδύονταν εδώ μειώθηκαν κατά 212,3 εκατ. ευρώ.

Η εισροή γαλλικών κεφαλαίων στην Ελλάδα σταμάτησε το 2013, τότε που η γαλλική τράπεζα Credit Agricole έβαλε περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για να στηρίξει την τότε θυγατρική της Εμπορική Τράπεζα, την οποία σχεδόν παραχώρησε δωρεάν στην Alpha Bank αφού είχε λάβει την απόφαση να αποσυρθεί από την ελληνική αγορά. Εκτός από την Credit Agricole, τον δρόμο της εξόδου από τη χώρα μας ακολούθησαν επίσης η Société Generale, η Carrefour και η BNP Paribas.

Oι συντηρητικοί Γάλλοι επιχειρηματίες ζητούν επενδύσεις ασφαλείας και με μικρό ρίσκο. Τη διάθεσή τους να αγοράσουν στην Ελλάδα την έδειξαν τελευταία φορά όταν παραχωρούνταν τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια και οι γαλλικές εταιρείες προσέφεραν τίμημα περίπου 400 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό με το οποίο η γερμανική Fraport πλειοδότησε στον διαγωνισμό. Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα αν ο κ. Μακρόν μπορεί να... διατάξει τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στη φθηνή Ελλάδα δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί.


Μάκης Πολλάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου