Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Φόρο-σοκ: Πληρώνουμε πιο πολλά και χρωστάμε περισσότερα!

Σε 7 μήνες η κυβέρνηση ζητούσε φόρους 35 δισ. ευρώ, εισέπραξε 1 δισ. παραπάνω, αλλά φόρτωσε νέους φόρους τους πολίτες που τελικά χρωστούν και άλλα 7,5 δισ. ευρώ - «Μαύρη τρύπα» στις εισπράξεις από εταιρείες που βαράνε «κανόνια»
Στην ολοκληρωτική εξάντληση των φορολογουμένων οδηγεί η υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, την οποία έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση.




Τα κρατικά έσοδα αυξάνονται, αυξάνονται όμως - αντί να μειώνονται - και τα χρέη που αφήνουν απλήρωτα οι φορολογούμενοι στην εφορία, γεγονός που μαρτυρά τα τεράστια βάρη που τους επιβλήθηκαν το 2016 για το 2017 – και έπεται συνέχεια. Ακόμα χειρότερα όμως, η δυσκολία στην πληρωμή των φόρων, ανοίγει παράθυρο για να εφαρμοστούν και νωρίτερα τα μέτρα λιτότητας που ζητά το ΔΝΤ, από το 2019 αντί το 2020.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του κρατικού προϋπολογισμού αποκαλύπτουν τα  "κρυφά" νέα βάρη που επιβάλλει η κυβέρνηση στους φορολογουμένους:

- Τον Δεκέμβριο του 2016 που ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017, με βάση τα μέτρα που τότε ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προέβλεπε πως μέχρι τον Ιούλιο φέτος θα είχε εισπράξει φόρους 26,581 δισ. ευρώ. Πέρυσι ως τον Ιούλιο, χωρίς όλα τα νέα μέτρα του 2017, στα κρατικά ταμεία είχαν μπει 27,697 δισ. ευρώ. Δηλαδή η κυβέρνηση έπαιρνε νέα μέτρα υποστηρίζοντας πως... θα χάσει έτσι 1 δισ. ευρώ!

- Στα μέσα της χρονιάς, τον Μάιο όταν ψήφισε το  Μεσοπρόθεσμο, αποκαλύφθηκε ότι με τους φόρους που επέβαλε, ήθελε να εισπράξει έως τον Ιούλιο 27,556 δισ. ευρώ σε φόρους (+ 975 εκατ. ευρώ πάνω από όσα έλεγε τον Δεκέμβριο).

- Τρεις μήνες αργότερα, στα τέλη Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έως τον Ιούλιο έβαλε στα κρατικά ταμεία 27,593 δις. ευρώ, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο περισσότερους φόρους από ό,τι επισήμως αρχικά έλεγε πως θέλει να εισπράξει στο α΄ επτάμηνο! Σε σχέση με πέρυσι πάντως, πράγματι εισέπραξε 100 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.

Χθες όμως, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, αποκαλύφθηκε ότι αν και οι φορολογούμενοι πλήρωσαν περισσότερους φόρους από όσους θα ήθελε η κυβέρνηση ως τον Ιούλιο, βρέθηκαν να χρωστάνε και 7,4 δισεκατομμύρια επιπλέον «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, από τρέχοντες φόρους του 2017 που άφησαν απλήρωτους λόγω οικονομικής στενότητας!

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν μεν έως και τον Ιούλιο 27,6 δισ. ευρώ, αλλά δεν πλήρωσαν και άλλα 7,4 δισ. ευρώ, τα οποία επωμίστηκαν σαν χρέη για το μέλλον. Φαίνεται έτσι πως η κυβέρνηση αναζητούσε 35 δισ. σε 7 μήνες και ενώ κατάφερε μεν να εισπράξει 1 δισ. περισσότερα από όσα υπολόγιζε (27,6 αντί 26,6 δισ.), «φόρτωσε» στους φορολογουμένους 7,5 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους χρέη, στους επτά πρώτους μήνες του έτους.


Φόροι «με το στανιό»
Μάλιστα, η υπερείσπραξη αυτή σημειώθηκε παρότι τα έσοδα από μια σειρά φόρων «βούλιαξαν» σε σχέση με τα αναμενόμενα. Ενδεικτικά, μειωμένα έναντι του στόχου για το α΄επτάμηνο ήταν τα έσοδα στις βασικές κατηγορίες φόρων όπου είχαν επιβληθεί και σημαντικές αυξήσεις, πχ:

α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: - 338 εκατ. ευρώ ή -7,1%,
β) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων:  - 47 εκατ. ευρώ ή - 4,7%,
γ) Λοιποί άμεσοι φόροι:  - 101 εκατ. ευρώ ή - 8,2%,
δ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών:  - 25 εκατ. ευρώ ή - 2,3%,
ε) ΦΠΑ καπνού:  - 25 εκατ. ευρώ ή - 7,7%,
στ) Ειδικοί φόροι  καπνού  κλπ:  - 150 εκατ. ευρώ ή  - 9,8%,

Πώς καλύφθηκε το κενό αυτό των 686 εκατ. ευρώ;
α) από αυξημένους φόρους κατά 136 εκατ. ευρώ (+22,7% έναντι των επίσημων στόχων) στα ακίνητα
β) από αυξημένους άμεσους φόρους παρελθόντων ετών (δηλαδή με κατασχέσεις για παλαιά χρέη για απλήρωτους φόρους εισοδήματος) κατά 130 εκατ. ευρώ ή +10,7% πάνω από τον επίσημο στόχο
γ) από αυξημένους έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών (ΦΠΑ κλπ) κατά 106 εκατ. ευρώ (+17,9% από το στόχο),
δ) από άλλους φόρους συναλλαγών κατά 30 εκατ. ευρώ (+10,5%),
ε) από ΦΠΑ του 2017 (+234 εκατ. ευρώ)
στ) από το Τέλος ταξινόμησης νέων οχημάτων κατά 25 εκατ. ευρώ (+21,3%).


Χρωστάνε και οι «νεκροί»
Και ενώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν «με το παραπάνω» φόρους περιουσίας και εισοδήματος, την ίδια στιγμή (από Ιανουάριο έως και Ιούλιο 2017) η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πως οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων αυξήθηκαν κατά 7,483 δισ. ευρώ. Μόνο τον μήνα Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία αυξήθηκαν 1,44 δισ. ευρώ.

Από την ΑΑΔΕ εκδόθηκε ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι περίπου τα μισά από το ποσό αυτό προέκυψαν από ελέγχους και μεγάλα πρόστιμα σε τρεις πτωχευμένες επιχειρήσεις, που εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατον να εισπραχθούν.

Αν και δεν ανακοινώθηκε για ποιες εταιρίες πρόκειται, γίνεται φανερό και έτσι ακόμη, ότι τα «κανόνια» που σκάνε στην αγορά  μετατρέπονται σε «φέσια» στην εφορία. Το αποτέλεσμα είναι ότι περιορίζονται οι «ζωντανοί» φορολογούμενοι που επωμίζονται να πληρώσουν τα 51,274 δισ. σε φόρους που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση έως τέλος του έτους (αλλά ίσως να ξεπεράσουν τελικά και τα 53-55 δισ. ευρώ).

Αλλά και εάν ακόμα οι «νεκρές» εταιρίες αυτές λειτουργούσαν κανονικά και έβρισκε η εφορία να εισπράξει από αυτές τους φόρους που υπολόγιζε, τα χρέη όλων των υπολοίπων φορολογουμένων στο 7μηνο θα είχαν φτάσει και πάλι στα 6-6,5 δισεκατομμύρια ευρώ και, με τους ρυθμούς αυτούς, οι απλήρωτοι φόροι από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που περιέρχονται σε αδυναμία, θα όδευαν πάνω κι από τα 10 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου