Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΕΣΑ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

Τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου 2017 συνοδεύονται μεταξύ άλλων από express διαδικασίες και προθεσμίες ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Ωστόσο, οι οφειλέτες δεν μένουν απροστάτευτοι μπροστά σε αυτή την κατάσταση και μπορούν με σωστούς νομικούς χειρισμούς να διασώσουν την περιουσία τους. Πιο αναλυτικά, παραθέτουμε τα μέσα που δύνανται να προστατεύσουν την περιουσία των οφειλετών από την ρευστοποίηση μέσω του αναγκαστικού πλειστηριασμού.




Υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3869/2010, γνωστός ως «Ν. Κατσέλη» στις οποίες εντάσσονται μόνο ιδιώτες και ελεύθεροι επαγγελματίες [δηλ. δεν έχουν εμπορική ιδιότητα], που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των χρεών τους και τα χρέη προέρχονται από ιδιώτες [τράπεζες, προμηθευτές κ.α.], από Δημόσιο [εφορία, Δήμοι] και από Ασφαλιστικά ταμεία [ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ]. 

Υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4469/2017 «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» στις οποίες εντάσσονται μόνο φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν ενεργή εμπορική ιδιότητα [ατομική επιχείρηση, προσωπικές εταιρείες και κεφαλαιουχικές εταιρείες], που έχουν τουλάχιστον μία (1) κερδοφόρα χρήση την τελευταία τριετία προ της υποβολής της αιτήσεως και αφορά χρέη ύψους άνω των 20.000€ που προέρχονται από ιδιώτες [τράπεζες, προμηθευτές κ.α.], από Δημόσιο [εφορία, Δήμοι] και από Ασφαλιστικά ταμεία [ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ] που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016. Βασική προϋπόθεση αποδοχής της αίτησης υπαγωγής είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων που θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες [μηχανικούς, λογιστές, ιατρούς, δικηγόρους κ.α.] για χρέη έως 20.000€ με διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων και ελάχιστη δόση καταβολής 50€. Αναμένεται να δοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2017 το πράσινο φως από τους δανειστές για την έναρξη της ρύθμισης αυτής.
  • Υπαγωγή στη πάγια ρύθμιση των 12 ή και κατά περίπτωση των 24 δόσεων που αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων με διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων.
  • Υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4224/2013 «Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών» που αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών των Τραπεζών ανεξαρτήτων ποσού χρεών, είτε με διαγραφή μέρους οφειλής και αποπληρωμής του υπολοίπου εφάπαξ ή σε δόσεις, είτε με επιμήκυνση και ευνοϊκό επιτόκιο κ.α.
  • Σε περίπτωση όμως που έχει καταγγελθεί το δάνειο [ καταναλωτικό, στεγαστικό, επιχειρηματικό, αλληλόχρεος λογαριασμός, πίστωση από πιστωτική κάρτα ] με έγγραφη ειδοποίηση που κοινοποιείται στον οφειλέτη με δικαστικό επιμελητή, στην συνέχεια η Τράπεζα θα κινηθεί να εκδώσει σε βάρος του οφειλέτη διαταγή πληρωμής [ το έγγραφο της διαταγής πληρωμής αναγράφει στο όνομα του ελληνικού λαού και συνιστά τίτλο εκτελεστό δυνάμει του οποίου αν ο οφειλέτης δεν κινηθεί άμεσα ξεκινά από την Τράπεζα η διαδικασία της εκτέλεσης – κατάσχεσης και πλειστηριασμού]. Οι προθεσμίες για ανακοπή και αναστολή της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει ήδη με την επίδοση της διαταγής πληρωμής στον οφειλέτη είναι πολύ σύντομες, για το λόγο αυτό απαιτείται η ΑΜΕΣΗ κινητοποίηση του οφειλέτη.
  • Εφόσον ο οφειλέτης έχει ήδη παραλάβει στα χέρια με δικαστικό επιμελητή κατασχετήρια έκθεση απαιτείται ΑΜΕΣΩΣ να απευθυνθεί σε νομικό προκειμένου να την προσβάλει με ανακοπή εντός 45 ημερολογιακών ημερών. Σε περίπτωση που η κατασχετήρια έκθεση έχει σφάλματα, ιδίως ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς [σημειωτέον ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης], ο οφειλέτης έχει την δυνατότητα να ασκήσει ανακοπή το αργότερο 20 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.
Κλείνοντας, δέον όπως επισημανθεί η σπουδαιότητα της ΑΜΕΣΗΣ κινητοποίησης του εκάστοτε οφειλέτη από την πρώτη στιγμή που θα λάβει στα χέρια του οιοδήποτε έγγραφο της Τράπεζας, του Δημοσίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων και λοιπών προσώπων με τα οποία συναλλάσσεται, απευθυνόμενος το ταχύτερο σε δικηγόρο. 


Στοιχεία επικοινωνίας:
Δικηγορικό γραφείο


ΜΑΡΙΑΣ Ν. ΦΡΑΓΚΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Λ. Μαραθώνος, 13 153 51 Παλλήνη,
Τηλ. 210.60.32.870 Κιν. 693 74 31 775

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου