Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Ποιος θα γίνει βασιλιάς μετά την Ελισάβετ, ο Κάρολος ή ο Ουίλιαμ;

Ποιος θα γίνει βασιλιάς μετά την Ελισάβετ, ο Κάρολος ή ο Ουίλιαμ;
Καθώς το «βαρύ κρυολόγημα» της βασίλισσας Ελισάβετ την κράτησε μακριά από την χριστουγεννιάτικη και την πρωτοχρονιάτικη λειτουργία στο Σάντριγχαμ, ο βρετανικός Τύπος αναρωτιέται ποιος θα την διαδεχθεί, όταν εκείνη φύγει από την ζωή
Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία επί δεκαετίες για τους Βρετανούς και την Βρετανία και η απουσία της στην χριστουγεννιάτικη και την πρωτοχρονιάτικη λειτουργία στο Σάντριγχαμ, τον τόπο όπου περνά παραδοσιακά τις γιορτές κάθε χρόνο, πυροδότησε όργιο φημών για την υγεία της.




Το παλάτι του Μπάκιγχαμ σε μια λιτή ανακοίνωση έκανε λόγο για «βαρύ κρυολόγημα» από το οποίο αναρρώνει η 90χρονη βασίλισσα και η κόρη της, πριγκίπισσα Άννα, δήλωσε την Πρωτοχρονιά ότι η μητέρα της είναι καλύτερα.

Πάντως, ο βρετανικός Τύπος αρχίζει να αναρωτιέται ποιος θα διαδεχθεί την βασίλισσα, η οποία τον Απρίλιο έγινε 90 ετών, σε περίπτωση που αποβιώσει ή παραιτηθεί από τον θρόνο. Ο 68χρονος πρίγκιπας Κάρολος είναι ο πρώτος στην διαδοχή, αλλά και ο μεγαλύτερος σε ηλικία διάδοχος του θρόνου στην βρετανική ιστορία. Όμως, τα τελευταία χρόνια το διαζύγιό του από την αξέχαστη πριγκίπισσα Νταϊάνα και η εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς είχαν επηρεάσει αρνητικά την δημοτικότητά του.



Επίσης, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, έγινε η αφορμή να δημιουργηθεί σάλος στην Βρετανία, όταν δόθηκαν στην δημοσιότητα επιστολές του προς υπουργούς κατά τα έτη 2004 και 2005. Τις επιστολές μάλιστα ο βρετανικός Τύπος τις έχει βαφτίσει ως «επιστολές της μαύρης αράχνης» λόγω του κακού γραφικού χαρακτήρα του πρίγκιπα. Σε αυτές ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είχε υπογραμμίσει πως τα βρετανικά στρατεύματα δεν διέθεταν επαρκή αριθμό ανδρών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και έγιναν η αιτία να αναρωτηθούν πολλοί, αν ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ είναι πολιτικά ουδέτερος.

Ο βρετανικός Τύπος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Κάρολος να παραχωρήσει την θέση του στον θρόνο στον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς ο ο πρίγκιπας απολαμβάνει ποσοστά δημοτικότητας σχεδόν όμοια με αυτά της βασίλισσας Ελισάβετ. Όμως, ο Κάρολος δεν έχει ποτέ αναφέρει δημόσια ότι προτίθεται να παραχωρήσει τον θρόνο στον γιο του και, αν κάνει κάτι τέτοιο, «θα σπάσει το πρωτόκολλο», όπως αναφέρει η εφημερίδα Express.

Ο Βρετανός συγγραφέας και ιστορικός Vernon Bogdanor δήλωσε για το θέμα: «Δεν γίνεται απλά να παραλείψεις μια γενεά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». Δημοσκόπηση του 2016 έδειξε ότι το 79% των Βρετανών προτιμούν στον θρόνο τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, το 60% τον πρίγκιπα Κάρολο και το 81% την «αειθαλή» βασίλισσα Ελισάβετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου