Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Προβληματισμοί στη ΝΔ για την συνέχεια του προεκλογικού αγώνα

Προβληματισμοί στη ΝΔ για την συνέχεια του προεκλογικού αγώνα
Δυστοκία για τα ψηφοδέλτια - Μετά τον Π. Παυλόπουλο και τον Β. Αντώναρο και ο Γιάννης Ιωαννίδης δήλωσε ότι δεν θα κατέβει στην Θεσσαλονίκη, όπως και ο επί σειρά ετών βουλευτής Πρεβέζης κ. Δημήτρης Τσουμάνης.
Οι τριβές με την εταιρία που έχει αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ και η αλλαγή του σκηνοθέτη που είχε την ευθύνη για την κακή εικόνα του πρωθυπουργού στην πρώτη του εξόρμηση στην Λάρισα είναι ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί στο ηγετικό επιτελείο της ΝΔ.

Παράλλλα από διάφορες πλευρές στο εσωτερικό της ΝΔ διαπιστώνεται και διαμηνύεται προς το ηγετικό επιτελείο ότι ο φόβος ως βασικό πρόταγμα της προεκλογικής καμπάνιας έχει εξαντλήσει την όποια δυναμική του ενώ και η δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με επιθέσεις επί παντός έχει προκαλέσει κορεσμό. Σύμφωνα με αυτή την κριτική λένε “το 2015 δεν είναι 2012. Ακόμη και τότε ο φόβος από μόνος του δεν έφερε αποτέλεσμα στις εκλογές του Μαίου και οδήγησε τη ΝΔ στο 18,8%. Στην δεύτερη αναμέτρηση που η ΝΔ πρόβαλε την επαναδιαπραγμάτευση και ο κ. Σαμαράς εμπλούτισε τον προεκλογικό του λόγο με τα 18 σημεία και θετικές δεσμεύσεις σώθηκε η παρτίδα στο παρά πέντε”.

Πάντως μέλη του προεκλογικού επιτελείου λένε ότι “το μείγμα φόβου και θετικών μηνυμάτων έχει ήδη αλλάξει και ότι στις ομιλίες του κ. Σαμαρά μόνο ο μισός χρόνος αφιερώνεται στις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στα δεινά που θα επιφέρει στην χώρα η τυχόν επικράτησή του, ο υπόλοιπος χρόνος αφιερώνεται στην ανάδειξη του θετικού έργου της κυβέρνησης και της θετικής προοπτικής εφόσον επανεκλεγεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση συντείνουν και τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό, από θεσμικούς παράγοντες και τμήμα του διεθνούς Τύπου που δείχνει δυσφορία από τις επιπτώσεις που προκαλεί η διαρκής επίκληση του grexit από την ελληνική κυβέρνηση. Βεβαίως αν επικρατήσει η εντύπωση ότι οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν αποκλείσει το grexit και θα επιδιώξουν έναν έντιμο συμβιβασμό με όποιον κι αν εκλεγεί όπως αναφέρει τμήμα του γερμανικού και διεθνούς Τύπου θα είναι δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παντώς παρότι η οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται καθαρά ο πρωθυπουργός σε κάθε του δημόσια εμφάνιση υποστηρίζει ότι η διαφορά μειώνεται είναι ήδη στα όρια του στατιστικού λάθους και στις εβδομάδες που απομένουν θα ανατραπεί και η ΝΔ θα νικήσει. Είναι οι ενέσεις αισιοδοξίας και μία προσπάθεια να συσπειρώσει έναν απογοητευμένο και ηττοπαθή κομματικό μηχανισμό. Ο πρωθυπουργός πάντως φέρεται αποφασισμένος να σηκώσει μόνος του μέχρι τέλους το βάρος της αναμέτρησης γι αυτό και η  προεκλογική καμπάνια έχει σχεδιαστεί ως παράσταση για έναν ρόλο. Η κακή εικόνα του πρωθυπουργού όμως στις πρώτες περιοδείες παρά την θετική στάση των ΜΜΕ δημιουργεί γκρίνιες για το κλειστό επικοινωνιακό επιτελείο.

Δυστοκία εν τω μεταξύ εμφανίζει η προσπάθεια για την συμπλήρωση των ψηφοδελτίων παρότι σε σημαντικό βαθμό είχε γίνει προεργασία από την λεωφόρο Συγγρού πριν καν προκηρυχθούν οι εκλογές. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο που δεν κατεβαίνει στην Α’ Αθήνας και τον κ. Βαγγέλη Αντώναρο στην Β’ Αθηνών και ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης δήλωσε ότι δεν θα κατέβει στην Θεσσαλονίκη όπως και ο επί σειρά ετών βουλευτής Πρεβέζης κ. Δημήτρης Τσουμάνης. Παρομοίως ο κ. Γιώργος Αμυράς που είχε κατέβει με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα πολιτευθεί με το Ποτάμι.

Στο Επικρατείας φημολογείται για την θέση του επικεφαλής ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης ενώ κακές εντυπώσεις έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι για τις άλλες εκλόγιμες θέσεις προορίζεται το γραφείο του πρωθυπουργού ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης για δεύτερη φορά και οι κ.κ. Δημήτρης Σταμάτης και Σταύρος Παπασταύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου