Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Πάπας προς καθολικούς: Μην γεννάτε σαν κουνέλια

Πάπας προς καθολικούς: Μην γεννάτε σαν κουνέλια
Εν πτήσει ομιλία κατά την επιστροφή του από τις Φιλιππίνες
«Ο Θεός μας προσφέρει μεθόδους για να είμαστε υπεύθυνοι. Κάποιοι πιστεύουν ότι - συγχωρέστε μου την έκφραση - για να είναι καλοί Καθολικοί πρέπει να είναι σαν τα κουνέλια. Όχι. Η γονεϊκή ιδιότητα σημαίνει να είσαι υπεύθυνος» - Αντιδράσεις εκτροφέων κουνελιών στη Γερμανία
Να μην αποκτούν περισσότερα παιδιά από όσα μπορούν να συντηρήσουν, συμβούλεψε τους καθολικούς ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Επιστρέφοντας από τις Φιλιππίνες σε εν πτήσει ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι «ο Θεός μας προσφέρει μεθόδους για να είμαστε υπεύθυνοι. Κάποιοι πιστεύουν ότι - συγχωρέστε μου την έκφραση - για να είναι καλοί Καθολικοί πρέπει να είναι σαν τα κουνέλια. Όχι. Η γονεϊκή ιδιότητα σημαίνει να είσαι υπεύθυνος. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έφερε ως παράδειγμα μια γυναίκα που ήταν έγκυος στο όγδοο παιδί της μετά από επτά καισαρικές τομές, λέγοντας ότι πρόκειται για «ανευθυνότητα».

«Προκαλεί τον Θεό. Θέλει να αφήσει πίσω της επτά ορφανά;», φέρεται να σχολίασε ο πάπας Φραγκίσκος.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι οικογενειακού προγραμματισμού τους οποίους επιτρέπει η Εκκλησία, όπως η αποχή από το σεξ κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου της γυναίκας.

«Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι συνετή», πρόσθεσε αναφερόμενος στα όρια της ελευθερίας του λόγου με αφορμή την επίθεση προ ημερών κατά του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Αντιδράσεις

Το σχόλιο του Πάπα με αναφορά στα κουνέλια προκάλεσε την αντίδραση των εκτροφέων κουνελιών στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου της Ένωσης κτηνοτρόφων Γερμανίας, διευκρινίζοντας πως τα άγρια κουνέλια -και όχι όλα- είναι σεξουαλικά υπερδραστήρια.

Ο ίδιος συνέστησε στον Πάπα Φραγκίσκο ότι είναι προτιμότερο να υπογραμμίζει την ανάγκη αντισύλληψης από το να καταφεύγει στη χρήση κλισέ εκφράσεων για τα κουνέλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου