σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ανέργων που παραμένουν σε αυτό το καθεστώς πάνω από ένα χρόνο, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr.
Από τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ οι άνεργοι που έλαβαν επίδομα ανεργίας τον Αύγουστο ανέρχονται, σε 111.789. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 11,46% των εγγεγραμμένων ανέργων του Οργανισμού.
Επίσης «άνθρακες ο θησαυρός», αποδείχτηκε το επίδομα μακροχρόνια ανέργων αφού χορηγήθηκε από τον ΟΑΕΔ μέχρι τον Ιούλιο, μόνο σε 7.000 δικαιούχους. Τα κριτήρια για το εν λόγω επίδομα είναι αυστηρά με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μένουν εκτός.
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου επιθυμεί διακαώς να αλλάξουν ο όροι χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, έτσι ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι. Με δήλωσή του που είχε κάνει πριν από λίγο διάστημα, ο κ. Αμπατζόγλου κάνει λόγο ότι αποτελεί «κεντρικό στόχο της διοίκησης του ΟΑΕΔ η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας».
Μάλιστα, ο διοικητής του Οργανισμού με τους περίπου 1.000.000 εγγεγραμμένους ανέργους, από τους οποίους οι περισσότεροι από τους μισούς είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή βρίσκονται χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, θεωρεί δεδομένο ότι, μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, «θα ανοίξει άμεσα μια συζήτηση προς την κατεύθυνση αυτή, αφού κυρίαρχη επιδίωξη μας είναι το επίδομα ανεργίας να φτάνει στα χέρια περισσότερων ανέργων που πραγματικά το έχουν ανάγκη στην καθημερινή «μάχη» που δίνουν για να καταφέρουν να επιβιώσουν, σε σχέση με σήμερα».
Στον αντίποδα όμως, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενδέχεται να υπάρξει μείωση «στο ύψος των δαπανών για επιδόματα ανεργίας, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων. Αυτό αποδικνύει ότι ίσως και να μην υπάρχει βούληση απο τον νέο χρόνο να υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια του επιδόματος. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα καλύψει ένα μέρος των ανέργων που δεν έχουν κανένα εισόδημα αλλά και αυτό έχει καθυστερήσει πολύ να υλοποιθηθεί
Πάντως αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης με διεύρυνση των δικαιούχων κρίνεται απαραίτητη αφού όλο και περισσότεροι άνεργοι μένουν χωρίς κανένα εισόδημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου