βρίσκονται μερικά «κλικ» μακριά.
Για εκείνους που αναζητούν μια πιο «διαχειρίσιμη αγορά» υπάρχουν ακόμη βόες, κολιμπρί, δηλητηριώδη βατράχια κ.ά.
Το εμπόριο ζωικών προϊόντων είναι έντονο. Κυριαρχεί το ενδιαφέρον για ελεφαντόδοντο, αλλά για όσους ενδιαφέρονται υπάρχουν ακόμη χαλιά από πολικές αρκούδες, δόντια από λεοπαρδάλεις χιονιού και φλιτζάνια από κέρατα ρινόκερου.
Η έκταση που έχει λάβει αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο του «διαδικτυακού εμπορίου της άγριας ζωής» αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο παρουσίασης της πιο ολοκληρωμένης ανάλυσης αγοράς, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει δημοσιευτεί ποτέ, αναφέρει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.
Το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW) συνεργάστηκε με ειδικούς και ανέλυσε τις διαδικτυακές συναλλαγές σε 16 χώρες-στόχους, για χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, νωρίτερα φέτος.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πάνω από 33.000 ζώα και αντικείμενα, συνολικής αξίας 11 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα έπρεπε να προστατευθούν από διεθνείς νόμους.
Πολλές από τις διαδικτυακές αγγελίες που αναγνωρίστηκαν, ερευνώνται ήδη από τις αρμόδιες Αρχές, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.
«Καθώς η λαθροθηρία φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα, τα εγκλήματα που συντελούνται στον κυβερνοχώρο κατά της άγριας ζωής αποτελούν μια σοβαρή, σιωπηρή απειλή για τα απειλούμενα είδη, που επιτρέπουν στους εγκληματίες να συνεχίζουν τις αποτρόπαιες επιχειρήσεις τους ανώνυμα» σχολίασε ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, Azzedine Downes.
Το ετήσιο κόστος από τα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 19 δισ. δολάρια, καθιστώντας το, το 4η πιο επικερδές παράνομο εμπόριο, μετά από αυτό των ναρκωτικών, πλαστών προϊόντων και της εμπορίας ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου