Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ραφήνα.Άλογα που παρέχουν...ψυχολογική υποστήριξη!

Το παλιό οικογενειακό κτήμα της Μίνας Καραγιάννη στη Ραφήνα αξιοποιήθηκε από την ίδια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς δημιούργησε εκεί το πρώτο παράρτημα μικρόσωμων θεραπευτικών αλόγων του Gentle CarouselΤινάζει την αστραφτερή χαίτη της και αναζητά στο έδαφος φρέσκο χορτάρι, πριν με κοιτάξει με τα γαλάζια μάτια της. Η Καλλιόπη ζυγίζει 27 κιλά, έχει ύψος 67 εκατοστά και είναι ένα θεραπευτικό άλογο-μινιατούρα! Ήρθε μαζί με πέντε ακόμη μικροσκοπικά αλογάκια του Gentle Carousel από τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Τα αλογάκια αυτά δεν ιππεύονται, αλλά είναι εκπαιδευμένα, εδώ και πολλές γενιές, να επισκέπτονται παιδιά και ενήλικες που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης και να τους προσφέρουν στιγμές ανεκτίμητης χαράς, συντροφιά, ελπίδα και κίνητρο στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής τους. Η Καλλιόπη και τα φιλαράκια της φιλοξενούνται στο υπέροχο κτήμα Magic Garden στη Ραφήνα, που νομίζεις πως είναι βγαλμένο από κεφάλαια της Νάρνια.
Όπως στις περισσότερες όμορφες ιστορίες, όλα ξεκίνησαν τυχαία, ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι: «Πριν από τρία χρόνια, είχα πάει να δω την αγαπημένη μου θεία στην Καλλιθέα. Καθώς προσπαθούσα να παρκάρω μπροστά από ένα μισογκρεμισμένο σπίτι, από εκείνα τα παλιά καλλιθεώτικα, με το φοίνικα και τα πεσμένα κεραμίδια, κάτι κουνήθηκε πίσω από τα κάγκελα της εξώπορτας. Νόμιζα πως ήταν ένας μεγάλος σκύλος. Με έκπληξη είδα ένα μικρό, κοκκινωπό αλογάκι να με κοιτάζει ανάμεσα στις πολυκατοικίες, σε ένα βρόμικο και παρατημένο περιβάλλον» θυμάται η Μίνα Καραγιάννη. «Αυτό το αλογάκι μίλησε στην καρδιά μου. Άρχισα να ρωτάω στη γειτονιά πώς βρέθηκε εκεί και σε ποιον ανήκε. Ανακάλυψα πως ανήκε σε έναν ηλικιωμένο κύριο, που του πέταγε κάθε απόγευμα ξερά ψωμιά. Τον εντόπισα και του έδωσα το τηλέφωνό μου σε περίπτωση που το άλογο χρειαζόταν βοήθεια. Εκείνος, πράγματι, κατά καιρούς με καλούσε για διάφορους λόγους, μέχρι που λίγο καιρό αργότερα μου είπε πως το πουλάει. Καθώς δεν είχα ιδέα από άλογα, ζήτησα βοήθεια από ένα φίλο μου και πήγαμε και το πήραμε, με σκοπό να το χαρίσουμε σε κάποιον ιππικό όμιλο για να έχει καλύτερη ζωή. Δεν μου αποκάλυψε ποτέ πού το βρήκε».
Η συνέχεια θυμίζει ταινία. «Κανείς δεν δέχτηκε να κρατήσει τον Μπίλι, γιατί ήταν επιβήτορας και οι επιβήτορες δημιουργούν προβλήματα στους στάβλους. Είχε πια νυχτώσει και βρισκόμουν με ένα άλογο στο βανάκι. Το μόνο που μπόρεσα να σκεφτώ ήταν να το αφήσω προσωρινά στο οικογενειακό μας κτήμα, στη Ραφήνα, όπου όμως πια δεν κατοικούσε κανείς. Θα ήταν τουλάχιστον καλύτερα από εκεί που βρισκόταν μέχρι τότε».
Με το που πέρασε την εξώπορτα, ο Μπίλι άρχισε να καλπάζει και να κυλιέται στο χώμα. «Ποιος ξέρει πόσα χρόνια είχε να τρέξει ο καημένος... Τελικά έμεινε εδώ, ενώ όλη η οικογένεια άρχισε να έρχεται πιο συχνά στο κτήμα. Του αγοράσαμε βούρτσες, σαμπουάν, τροφή και ροκανίδια, για να κοιμάται στα μαλακά». Παρά το ταλαιπωρημένο του παρελθόν, ο Μπίλι είχε ευγενική καταγωγή, καθώς είναι ένα γνήσιο Shetland pony, οκτώ ετών και ολότελα υγιές, μιας και με όποιον τρόπο μπορούσε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του το τάιζε επαρκώς.
«Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσαμε να μοιραστούμε αυτή τη χαρά και την αγάπη που απολαμβάναμε με τον Μπίλι και έτσι ήρθαμε σε επαφή με παιδικά ιδρύματα και τους αφιερώσαμε μερικές ημέρες την εβδομάδα τη συντροφιά του. Έτσι, μετά από τρία σχεδόν χρόνια, ξεκίνησε, τον Ιούλιο του 2013, να λειτουργεί το Magic Garden». Κι ενώ όλα ήταν ιδανικά, ο Μπίλι ήταν πολύ μόνος. «Ρώτησα και έμαθα πως η καλύτερη παρέα για τα άλογα είναι οι κότες. Πήραμε μερικές πράγματι και φαινόταν να διασκεδάζει. Όμως δεν ήταν αρκετό. Θεώρησα ότι δεν θα ήταν άσχημα μια παρέα του είδους του, οπότε άρχισα να ψάχνω στο Google για να του βρω μια φιλεναδίτσα. Τυχαία ανακάλυψα το φανταστικό κόσμο του Gentle Carousel».
Τα αλογάκια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού των ΗΠΑ Gentle Carousel Miniature Therapy Horses επισκέπτονται 25.000 παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες το χρόνο. Τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Ακόμα και σε μεγάλες καταστροφές, τυφώνες, ατυχήματα, τα αλογάκια είναι στην πρώτη γραμμή. Όταν επαναλειτούργησε το δημοτικό σχολείο Sandy Hook, μετά το μακελειό του Δεκεμβρίου του 2012, που σκοτώθηκαν δώδεκα παιδιά, τα άλογα του Gentle Carousel κλήθηκαν να υποδεχτούν τα παιδιά στις τάξεις τους και να αποσπάσουν από τη σκέψη τους τις τραυματικές εμπειρίες. Τα αλογάκια μπήκαν μαζί με τους μικρούς μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας και έτσι ξεκίνησε η πρώτη μέρα στο σχολείο. Προηγουμένως, είχαν επισκεφτεί ακόμα και τα συνεργεία διάσωσης, τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες, που είχαν υποστεί το φορτίο των πρώτων εικόνων σοκ από το περιστατικό.
Η Μίνα Καραγιάννη δεν το σκέφτηκε πολύ. «Προσπάθησα αμέσως να επικοινωνήσω με τους υπεύθυνους στη Φλόριντα. Έστειλα δεκάδες email, άφησα αντίστοιχα μηνύματα στον τηλεφωνητή τους, όμως ποτέ δεν πήρα απάντηση. Για τέσσερις μήνες προσπαθούσα να έρθω σε επαφή. Εντελώς τυχαία βρέθηκα να μιλάω κατευθείαν με τον George Garcia, τον υπεύθυνο της οργάνωσης, και του είπα πόσο επιθυμώ να κάνω στην Ελλάδα ό,τι κάνουν και εκείνοι στην Αμερική. Μου εξήγησε πως δεν έχουν χρόνο, αλλά εγώ επέμενα».

Η επιμονή αυτή έκανε εντύπωση στον George, που το βράδυ στο σπίτι συζήτησε με τη σύζυγό του, Debbie, η οποία διάβασε και συγκινήθηκε από την ιστορία του Μπίλι». Δύο γυναίκες από δυο διαφορετικές ηπείρους άρχισαν να μιλάνε με τις ώρες, να ανταλλάσσουν φωτογραφίες, ιστορίες ζωής και την αγάπη τους για τα ζώα και τα παιδιά. Το επόμενο βήμα ήταν το ζεύγος Garcia να έρθει στην Ελλάδα. Εδώ, ανάμεσα στις εκδρομές στους Δελφούς και την Επίδαυρο, τη Μύκονο και τη Δήλο, η παρέα άρχισε να μιλάει για τους μύθους του Ηνίοχου και του Πήγασου, την ιστορική σημασία που είχε το άλογο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, το ρόλο του στη μυθολογία, αλλά και το ότι ένα από τα άλογα του Gentle Carousel, η Magic, συγκαταλέγεται, σύμφωνα με το Time, στα δέκα πιο ηρωικά ζώα στην ιστορία, με πρώτο τον Βουκεφάλα.
Η φιλία μεταφράστηκε σε εμπιστοσύνη και από τη Φλόριντα κανονίστηκε να έρθουν στην Ελλάδα έξι θεραπευτικά αλογάκια, για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα το πρώτο παράρτημα Gentle Carousel στον κόσμο. «Υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τη φιλοξενία τους. Καθώς τα άλογα επισκέπτονται νοσοκομεία και μικρά παιδιά, πρέπει να είναι πεντακάθαρα. Όταν φεύγουν από τις εγκαταστάσεις, τα άλογα μοιάζουν με λούτρινα κουκλάκια» λέει η Μίνα Καραγιάννη.

Η ξεχωριστή παρέα έφτασε έπειτα από μια πραγματική οδύσσεια, Νοέμβριο μήνα, στην Ελλάδα και στη Ραφήνα, και από την επόμενη κιόλας μέρα έπιασε δουλειά. «Τα παιδιά, ακόμα και εκείνα με βαριά νοητική υστέρηση, αντιδρούν με ενθουσιασμό στα άλογα. Στόχος μας είναι να συστηματοποιηθεί αυτό, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τη χαρά σε όσους το έχουν ανάγκη».

Τα παιδιά εκπλήσσονται, όταν στο περιβάλλον τους φτάνει ένα αλογάκι-κούκλα. Του μιλούν, το αγκαλιάζουν, το χαϊδεύουν, το χτενίζουν, αλλά κυρίως το περιμένουν να ξανάρθει... Περιμένοντάς το, με θαυματουργό τρόπο, προσπαθούν να γίνουν καλύτερα!

Ναι, η Μίνα Καραγιάννη είναι περήφανη για τα αλογάκια της. Και πώς να μην είναι άλλωστε; Προσφέρουν ανιδιοτελώς την αγάπη τους και ζωγραφίζουν χαμόγελα σε πληγωμένες παιδικές ψυχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου