Τα ανέμελα σχολικά χρόνια, το οικογενειακό κρητικό πρωτόκολλο, τα παιδικά καλοκαίρια στο σπίτι της γιαγιάς Χρυσής Βαρδινογιάννη, οι μητρικές συμβουλές και η στενή σχέση
τύπου «μία για όλες και όλες για μία»: H Ολγα Κεφαλογιάννη φωτογραφίζεται πρώτη φορά με τις μικρότερες αδελφές της, Χριστίνα και Δανάη, και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της οικογενειακής τους ζωήςΑν και η υπουργός Τουρισμού αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας στην προσωπική της ζωή, για πρώτη φορά αποφάσισε να κάνει μια εξαίρεση και να συστήσει στο ευρύ κοινό τις δύο αγαπημένες της αδελφές, τη Χριστίνα και τη Δανάη. Στην καρδιά του καλοκαιριού, με τις υπουργικές υποχρεώσεις να βρίσκονται στο ζενίθ εν μέσω τουριστικής περιόδου, οι μνήμες από τα ανέμελα παιδικά καλοκαίρια στην Κρήτη γίνονται το αντίβαρο στο επιβαρυμένο πρόγραμμα της Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία μαζί με τις αδελφές της ξεδιπλώνει τα κοινά τους βιώματα από μια εποχή γεμάτη εικόνες ξενοιασιάς, αγαπημένα πρόσωπα και οικογενειακές συναθροίσεις. «Με τις αδελφές μου είμαστε πολύ στενά δεμένες», παραδέχεται χαμογελώντας και συνεχίζει: «Θυμάμαι ότι όταν ήμασταν παιδιά, εγώ και η Χριστίνα λέγαμε στους γονείς μας ότι θέλουμε ένα ακόμη αδελφάκι. Την ημέρα που εκείνοι έφεραν στο σπίτι τη Δανάη μέσα σε ένα μπλε πορτ μπεμπέ νιώσαμε για μία ακόμη φορά τι σημαίνει πραγματική ευτυχία».
Η Ολγα είναι η πρωτότοκη κόρη του γιατρού και μετέπειτα πολιτικού Γιάννη Κεφαλογιάννη και της δικηγόρου Ελένης Βαρδινογιάννη. Ακολουθεί η Χριστίνα ενάμιση χρόνο μικρότερη και, τέλος, η «μικρή» της οικογένειας, η Δανάη, με τρία χρόνια διαφορά από τη δεύτερη.
«Λόγω της κρητικής καταγωγής μας είμαστε μεγαλωμένες γνωρίζοντας την ουσία του όρου “αγαπημένη οικογένεια”. Από τον πατέρα μας κληρονομήσαμε το κρητικό τσαγανό και από τη μητέρα μας, η οποία θυσίασε την καριέρα της για να μας μεγαλώσει, τις αρχές που κουβαλάμε μέχρι σήμερα, όπως το να πατάμε γερά στα πόδια μας ποντάροντας αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις», συμπληρώνει η Χριστίνα.
«Η Ολγα, ως μεγαλύτερη και πιο δυναμική, μας οργάνωνε και στις δουλειές και στις σκανδαλιές. Ηταν η καλύτερη μαθήτρια και η μόνη που ξυπνούσε χωρίς ξυπνητήρι για το σχολείο. Μάλιστα ενεργοποιούσε τη Χριστίνα, τη στιγμή που το δικό μου πρωινό ξύπνημα ήταν ο μόνιμος πονοκέφαλος και για τις δυο τους. Δεν φτάνει που αργούσα να σηκωθώ, χουζούρευα κιόλας», λέει η Δανάη. «Εξαιτίας της κοντέψαμε να χάσουμε πολλές φορές το σχολικό», διηγούνται στο «thema people» η Ολγα και η Χριστίνα Κεφαλογιάννη γελώντας με νόημα. «Αυτή είναι η τύχη των πρωτότοκων σε σχέση με τους βενιαμίν», συμπληρώνει η υπουργός και συνεχίζει: «Τα πρώτα παιδιά αντιμετωπίζουν την υπέρτατη αυστηρότητα των γονιών τους, ενώ αργότερα τα πάντα είναι πιο χαλαρά. Ισως γι’ αυτό η Δανάη ήταν πάντοτε πιο cool σε σχέση με εμάς τις δύο».
Τα παιδικά καλοκαίρια και οι χωριστοί πανεπιστημιακοί δρόμοι
Η οικογενειακή ευτυχία της κοριτσοπαρέας Κεφαλογιάννη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα παιδικά καλοκαίρια στην Κρήτη. «Με το που τελείωναν τα σχολεία πηγαίναμε στο νησί», λένε και οι τρεις, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχουν ωραιότερες αναμνήσεις από αυτές που έχουμε στο σπίτι της γιαγιάς μας, Χρυσής Βαρδινογιάννη, στην Επισκοπή του Ρεθύμνου. Από τους γονείς μας υιοθετήσαμε την αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο και τις παραδόσεις του. Βρισκόμασταν όλη την ημέρα στη θάλασσα και τα μεσημέρια βιαζόμασταν να επιστρέψουμε στο σπίτι της γιαγιάς για να απολαύσουμε τα υπέροχα γεμιστά που μας είχε ετοιμάσει. Ευτυχία όμως μας περίμενε και το απόγευμα όπου, παίζοντας στην αυλή με το λάστιχο, πλατσουρίζαμε στα νερά με τις ώρες. Δεν υπήρχε ωραιότερη αίσθηση δροσιάς αλλά και απόλαυσης!».
Η πρώτη φορά που οι αδελφές Κεφαλογιάννη ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους είναι η εποχή των πανεπιστημιακών σπουδών. Η Ολγα φοιτά αρχικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, μετά πηγαίνει για μεταπτυχιακά στο King’s College του Λονδίνου και τέλος στο Tufts, το γνωστό πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ακολουθεί η Χριστίνα, η οποία μπαίνει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα μεταβαίνει στο Λονδίνο για να συνεχίσει τη φοιτητική ζωή παρακολουθώντας μεταπτυχιακά στη Διαχείριση Επενδύσεων. Η Δανάη θα φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο George Washington με σπουδές Μάρκετινγκ, για να συνεχίσει στο King’s College του Λονδίνου σπουδάζοντας Τουρισμό, Περιβάλλον και Ανάπτυξη. «Οταν φύγαμε για σπουδές η μητέρα μας, μαθημένη σε ένα σπίτι γεμάτο ζωή, έπεσε σε μελαγχολία. Μάλιστα εκείνη την εποχή έλεγε ότι το πατρικό μας άδειασε. Οπως και ότι έλειπε η μία στην άλλη», μας εξομολογείται η Χριστίνα, για να συμπληρώσει αμέσως η Ολγα: «Κάποια Χριστούγεννα, αν και σε διαφορετικές πόλεις η καθεμία, πήραμε την απόφαση να συναντηθούμε. Εφυγε η Χριστίνα από το Λονδίνο και ήρθε και με βρήκε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να πάμε μαζί να βρούμε τη Δανάη στην Ουάσινγκτον. Ομολογώ ότι ήταν από τα ωραιότερα και πιο διασκεδαστικά Χριστούγεννα της ζωής μας!».
Την εποχή εκείνη ο πατέρας τους, Γιάννης Κεφαλογιάννης, για να γεμίσει κάπως το κενό της απουσίας τους είχε βάλει πάνω στο γραφείο του κορνίζες με φωτογραφίες των τριών κοριτσιών. Σήμερα η Δανάη τον θυμάται να λέει: «Πόσο θα ήθελα να ήταν μικρούλες, όπως τότε!».
Το ίδιο βέβαια είπε όταν πρώτη η Χριστίνα εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία για να παντρευτεί τον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Κακλαμάνη. «Ναι μεν για εμάς ήταν ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά συγχρόνως ήταν και σοκ», λέει γελώντας η Δανάη, ενώ η Ολγα Κεφαλογιάννη τονίζει: «Ηταν δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε ότι ξαφνικά η παρέα μας θα έσπαγε. Το βράδυ του γάμου θυμάμαι ότι κοιμηθήκαμε με δυσκολία, με τη Χριστίνα να λείπει». Ακολούθησε ο γάμος της Δανάης με τον επιχειρηματία Αντώνη Στασινόπουλο και στη συνέχεια εκείνος της υπουργού με τον γνωστό κοσμηματοπώλη Μάνο Πενθερουδάκη, με τον οποίο ζει μια ευτυχισμένη ζωή μέχρι σήμερα.
«Ευτυχώς για εμάς, οι άνδρες μας ταιριάζουν μεταξύ τους και κάνουν παρέα», συμφωνούν και οι τρεις, συμπληρώνοντας με νόημα: «Οταν υπάρχει χρόνος, βγαίνουμε έξω όλοι μαζί. Ωστόσο δεν παραλείπουμε ποτέ να συναντιόμαστε και μόνες μας, μια που το έχουμε ξεκαθαρίσει στους συζύγους μας ότι οι αδελφές Κεφαλογιάννη θεωρούν ιερή τη “sisters day” που έχουν καθιερώσει, τη μέρα δηλαδή που αφιερώνουμε τον χρόνο μας αποκλειστικά σ τις τρεις μας».
Τηλεφωνιούνται πολλές φορές μέσα στην ημέρα και σαφώς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί η μία τη ζωή της μακριά από την άλλη. «Παρόλο που μεγαλώσαμε και κάναμε παιδιά, εξακολουθούμε να είμαστε στενά δεμένες», τονίζουν, διευκρινίζοντας ότι οι δυσκολίες που έχουν βιώσει, όπως όλες οι υπόλοιπες οικογένειες, απέδειξαν στον χρόνο τη δύναμη της σχέσης τους. «Οταν χάσαμε τον πατέρα μας, χάσαμε το στήριγμά μας», αποκαλύπτει η Χριστίνα και συμπληρώνει: «Εκτοτε θυμόμαστε πάντα τη συμβουλή του: να είμαστε ενωμένες σαν μια γροθιά».
Η Χριστίνα έχει τέσσερα παιδιά και η Δανάη τρία, τα οποία η υπουργός αδελφή τους λατρεύει. «Εχω μοναδική σχέση με τα ανίψια μου. Χάρη σ’ αυτά έχω νιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα. Εχουμε τέτοια σχέση αγάπης που, παρόλο που έχω βαφτίσει τα δύο από αυτά, αν ρωτήσεις και τα υπόλοιπα ποια είναι η νονά τους, θα σου αναφέρουν το όνομά μου. Θυμάμαι τη γέννηση της πρώτης μου ανιψιάς σαν τώρα: ήταν δύο ημέρες πριν από τις εκλογές στην Κρήτη, όπου κατέβαινα για πρώτη φορά ως υποψήφια βουλευτής. Εγκατέλειψα τα πάντα για μια μέρα προκειμένου να μη χάσω τη στιγμή και ομολογώ ότι δεν το μετάνιωσα καθόλου», λέει η Ολγα Κεφαλογιάννη.
Σήμερα οι αδελφές Κεφαλογιάννη συγκεντρώνονται στο πατρικό τους σπίτι στον Λυκαβηττό για να περάσουν ευχάριστες ώρες μαζί με τη μητέρα τους. «Είναι συγκινητικό ότι στα δικά μας παιδικά δωμάτια ξαποσταίνουν πια τα παιδιά μας, αφού η μητέρα μας κάνει συχνά τη baby sitter, ενώ στη Δεξαμενή που κάποτε παίζαμε εμείς τώρα παίζουν εκείνα», λένε η Χριστίνα και η Δανάη, οι οποίες μάλιστα δεν διστάζουν να αξιολογήσουν τις υπουργικές επιδόσεις της αδελφής τους λέγοντας: «Την ψηφίζουμε όχι γιατί είναι αδελφή μας αλλά γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος με όραμα που έχει προσφέρει έργο. Τη θαυμάζουμε για τον αγώνα που δίνει στον πολιτικό στίβο, όπως θαυμάζαμε κατά το παρελθόν και τον πατέρα μας».
Οσο για το τι επιφυλάσσει το πρόγραμμα για τις Ολγα, Χριστίνα και Δανάη το φετινό καλοκαίρι, «μα φυσικά Κρήτη!» λένε με μια φωνή και συνεχίζουν: «Δεν νοείται για εμάς χαλάρωση και διακοπές μακριά από τον ευλογημένο αυτόν τόπο!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου