Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ).
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το προτεινόμενο νομοσχέδιο έχει τα χαρακτηριστικά του νομοθετήματος για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων και συνθηκών που περνά η χώρα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο φορολογικής πολιτικής.
Από το νομοσχέδιο απουσιάζουν, σύμφωνα με το ΟΕΕ, βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν τα φορολογικά νομοσχέδια, όπως είναι η απλότητα, η αποτελεματικότητα και η σταθερότητα, πρροκειμένου να ικανοποιούνται οι βασικές αρχές άσκησης φορολογικής πολιτικής με αναπτυξιακό χαρακτήρα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοσιονομική σταθερότητα.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο ικανοποιεί απαιτήσεις των δανειστών για την αναγκαία δανειοδότηση της χώρας και τις παραμέτρους των οικονομετρικών εξισώσεων των σχεδιαστών του μνημονίου.
Αναλυτικά οι παρατηρήσεις του ΟΕΕ:
Άρθρο 1
Η προτεινόμενη κλίμακα συνεχίζει την αφαίμαξη των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων ενισχύοντας την άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών αφαιρώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.
Η αύξηση των κλιμακίων είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει η προοδευτικότητα της φορολογίας και προτείνουμε:
Κλιμάκια - Φορολογικός Συντελεστής
0 – 10.000 - 0%
10.000 – 15.000 - 10%
15.000 - 20.000 - 15%
20.000 - 25.000 - 20%
25.000 - 30.000 - 25%
30.000 – 45.000 - 35%
45.000 & άνω - 45%
Ετήσια τιμαριθμοποίηση κλιμακίων.
Η προτεινόμενη κλίμακα για μη μισθωτούς με τη μείωση ανώτατου συντελεστή στο 33% (από 45%) ευνοεί σκανδαλωδώς τα μεγάλα εισοδήματα και αφυδατώνει τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και επαγγελματίες. Προτείνουμε ενιαία κλίμακα όπως την έχουμε περιγράψει παραπάνω.
Διατήρηση και ενίσχυση του φορολογητέου εισοδήματος
i. Για πολύτεκνους
ii. Για δαπάνες υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλισης
iii. Για το μέτρο έκπτωσης δαπανών με προσκόμιση αποδείξεων από υπηρεσίες ελευθέρων επαγγελματιών με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από τα φοροδιαφεύγοντα επαγγέλματα.
Ειδική μέριμνα για την έκπτωση των δαπανών ασφάλισης στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης για να αποφευχθεί η ακύρωση στην πράξη της μεταρρύθμισης του Ν. 3029/2002.
Άρθρο 2
Η αυτοτελής φορολογία με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης αν δεν συνδέονται με αναπτυξιακά κίνητρα και στοχευμένες πολιτικές δε συμβάλλει στην κοινωνική διάσταση της φορολογίας.
Άρθρο 3 & 4
Ο Λογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματικών απαιτεί ακριβή προσδιορισμό των εκπεστέων δαπανών για την αποφυγή αυθαίρετων ερμηνειών από τα ελεγκτικά όργανα, στοιχείο διαμάχης και δικαστικών προσφυγών με αποτέλεσμα την μείωση των δημόσιων εσόδων, αυξημένες δαπάνες για τους φορολογούμενους. Η φορολόγηση Α.Ε. και Ε.Π.Ε πρέπει να συνδέεται με κριτήρια απασχόληση και ανάπτυξης.
Το ποσοστό παρακράτησης φόρου πρέπει να κινείται στα όρια του μέσου όρου που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα η δε προκαταβολή δεν πρέπει να δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Η φορολόγηση έτσι των αδιανέμητων και διανεμημένων κερδών πρέπει να ικανοποιεί τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων και να προστατεύει την παραμονή των κεφαλαίων στη χώρα δημιουργώντας κίνητρα για επενδύσεις.
Η φορολόγηση των αδιανέμητων κερδών να κινείται στα επίπεδα που ενισχύουν την τάση για επενδύσεις (15%- 25%) και των διανεμόμενων με προσαύξηση (5% - 10%) που να ενισχύεται η διάθεση παραμονής των κερδών στη χώρα.
Λοιπές παρατηρήσεις
Οι ψηλοί συντελεστές ΦΠΑ έχει αποδειχθεί ότι δεν ενισχύουν τα φορολογικά έσοδα, απεναντίας οδηγούν σε φοροκλοπή σε βάρος των καταναλωτών και του δημοσίου.
Η ταξινόμηση των ειδών ευρείας λαϊκής κατανάλωσης με χαμηλό συντελεστή συμβάλει στη φορολογική ελάφρυνση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.
Η διαδικασία της άμεσης καταβολής του ΦΠΑ στην Πολιτεία σε πραγματικό χρόνο κατά τη διενέργεια των οικονομικών πράξεων θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.
Ο ουσιαστικός έλεγχος του πόθεν έσχες για το σύνολο των φορολογουμένων είναι εφικτός με τη θέσπιση του ατομικού περιουσιολογίου και ταυτόχρονα ο περιορισμός των οικονομικών συναλλαγών εκτός τραπεζικού συστήματος θα δώσει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.
Το ΟΕΕ σταθερά κατά της φοροκλοπής και φοροδιαφυγής έχει προτείνει στην Πολιτεία την ολοκλήρωση της οργάνωσης και αξιοποίησης του πιστοποιημένου φοροτέχνη – λογιστή μέσα από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης καθιστά το λογιστή – φοροτεχνικό αποτελεσματικό εργαλείο στη μάχη κατά αυτής της κοινωνικής και οικονομικής γάγρενας.
Δύο επισημάνσεις:
1. Λογιστής – Φοροτεχνικός
Είναι το πλέον απελευθερωμένο επάγγελμα χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αποκλίσεις και προκαθορισμένες αμοιβές. Είναι στα όρια της αστειότητας οι αναφορές στις λίστες των προς απελευθέρωση επαγγελμάτων. Όταν η πρόσβαση των ενδιαφερομένων είναι ελεύθερη και ανάλογη των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που ορίζει ο νόμος.
Με το μνημόνιο η Πολιτεία προσδιόρισε και τροποποίησε ορισμένες διατάξεις του Π.Δ. 340/98. ΄Εκπληξη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου 10 ημέρες μετά, που γίνεται προσπάθεια ανατροπής των προβλεπόμενων από το ψηφισθέν μνημόνιο. Υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας νομικού προσώπου που εκτελεί Λογιστικές – Φορολογικές Εργασίες με μετόχους ή εταίρους άτομα χωρίς καμία σχέση με το επάγγελμα παρά μονάχα με ένα εξουσιοδοτημένο από τη Διοίκηση της Εταιρίας άτομο που έχει τα προσόντα του Λογιστή – Φοροτεχνικού.
Είναι ευνόητες οι ερμηνείες που μπορούν να γίνουν αν η Βουλή επικυρώσει αυτή την πρόταση.
Φαινόμενο σπόνσορα ποδοσφαιρικής ομάδας στη Θεσσαλία δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζονται σε επαγγελματικές δραστηριότητες που έχουν άμεση εμπλοκή στη φορολογική και φοροεισπρακτική λειτουργία της Πολιτείας.
2.Πιστοποίηση Λογιστή – Φοροτεχνικού
Με τις διατάξεις του Ν. 3842/10 η Πολιτεία θέσπισε τον πιστοποιημένο Λογιστή – Φοροτεχνικό ως ενδιάμεσο θεσμό ανάμεσα στον πολίτη και την Πολιτεία.
Το ΟΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει την πιστοποίηση
α) Με την έναρξη της διαπίστευσης από το Ε.ΣΥ.Δ. (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) και την εφαρμογή του διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου ISO 17024. Εκτιμούμαι ότι έως το τέλος του 2013 θα έχουν πιστοποιηθεί όλοι όσοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί διαθέτουν τα προσόντα χωρίς αποκλεισμούς.
β) Με την πιστοποίηση και την εφαρμογή του Κώδικα δεοντολογίας που έχει υποβληθεί στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μηταράκη και αναμένομε την έγκρισή του, η Ελληνική Πολιτεία θα έχει στα χέρια της ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό εργαλείο στον Πόλεμο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.
γ) Η υπάρχουσα οργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι ξεπερασμένη, αναποτελεσματική και στηρίζεται στα πρόσωπα και όχι σε σταθερές και αντικειμενικές δομές με βάση τη μηχανοργάνωση του συστήματος. Για την συμμετοχή μας στην επιτροπή της φορολογικής μεταρρύθμισης εργαζόμαστε με μόνιμη ομάδα δουλεύοντας για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φορολογικής πολιτικής στην χώρα μας.
Ενστάσεις Οικονομικού Επιμελητηρίου για το φορολογικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου