Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Πόσες ώρες κοιμούνται οι γάτες; Δείτε σε τι διαφέρει ο ύπνος τους από τον δικό μας

 Photo: Shutterstock





Share





Μπορεί εσείς να ξημεροβραδιάζεστε στο τρέξιμο και στη δουλειά, αλλά η αγαπημένη σας γατούλα δεν φαίνεται να σκοτίζεται και πολύ.

Την καμαρώνετε να χουζουρεύει μπροστά στο παράθυρο, να χασμουριέται και να τεντώνεται, χαμένη στην αγκαλιά του Μορφέα. Μα πόσες ώρες τέλος πάντων κοιμάται αυτό το μικρό ζωάκι; Δεν βαριέται άραγε;


Πράγματι, οι γάτες κοιμούνται πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Τίποτα δεν τις χαλαρώνει περισσότερο από τις ξάπλες σε ένα άνετο σημείο του σπιτιού σας, όπου νιώθουν ασφαλείς και ήρεμες. Πόσο κοιμάται, όμως, μια γάτα κατά τη διάρκεια μιας ημέρας;

Η μέση διάρκεια του ύπνου μιας γάτας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η φυλή και η ηλικία της. Παρόλα αυτά, μια υγιής ενήλικη γάτα κοιμάται περίπου 12-16 ώρες τη μέρα. Αυτό θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό, καθώς οι γάτες έχουν διαφορετικές συνήθειες ύπνου από τους ανθρώπους. Αν είστε νέος κηδεμόνας γάτας, μπορεί να σας πάρει λίγο καιρό να συνηθίσετε τη ρουτίνα της.

Είναι απαραίτητο για την υγεία μιας γάτας να κοιμάται αρκετά και καλά. Αν οτιδήποτε σχετικά με το ωράριο ύπνου της γάτας σας σάς ανησυχήσει, συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας.

Μέσος όρος ύπνου για γατάκια και ενήλικες γάτες

Ο χρόνος που περνά μια γάτα να κοιμάται διαφέρει ανάλογα με την ηλικία της. Γενικά, τα μικρά γατάκια τείνουν να κοιμούνται περισσότερες ώρες από τις ενήλικες γάτες. Μπορούν, μάλιστα, να φτάσουν ακόμα και τις 20 ώρες την ημέρα! Τις ώρες που είναι ξύπνια, είναι συνήθως εξαιρετικά δραστήρια και παιχνιδιάρικα.


Αφού ένα γατάκι ενηλικιωθεί, σταματά να χρειάζεται τόσο ύπνο, και ξεκινά να κοιμάται 12-16 ώρες. Ο αριθμός των ωρών αυξάνεται ξανά όταν η γάτα πλησιάσει την τρίτη ηλικία. Οι ηλικιωμένες γάτες τείνουν να κοιμούνται περισσότερο και να κινούνται λιγότερο, ειδικά καθώς ξεκινούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας και άλλα προβλήματα υγείας που έρχονται με την τρίτη ηλικία.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι γάτες δεν κοιμούνται πολλές ώρες συνεχόμενα. Συνήθως κοιμούνται για λίγο παραπάνω από μια ώρα και, ενδιάμεσα στους υπνάκους τους, τείνουν να απασχολούνται με κάποια δραστηριότητα. Ο ύπνος τους διακόπτεται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.






Πρέπει ή όχι να κοιμάται η γάτα σας μαζί σας στο κρεβάτι

Η επιλογή είναι δική σας!


Γιατί κοιμούνται τόσο πολύ οι γάτες;

Οι γάτες και οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά μοτίβα ύπνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται μονοφασικά, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό σημαίνει ότι κοιμούνται συνεχόμενα για πολλές ώρες. Αντίθετα, οι γάτες κοιμούνται πολυφασικά, δηλαδή για πολλά μικρότερα διαστήματα μέσα στη μέρα και στη νύχτα.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο πολυφασικός ύπνος είναι ωφέλιμος για την επιβίωσή τους, αφού τους επιτρέπει να ξεκουράζονται χωρίς να πέφτουν σε βαθύ ύπνο και να γίνονται εύκολα θηράματα για τους φυσικούς τους εχθρούς. Στη φύση, οι γάτες επίσης καταναλώνουν πολλή ενέργεια όταν είναι ξύπνιες, καθώς περνούν πολλή ώρα κυνηγώντας την τροφή τους, σκαρφαλώνοντας σε δέντρα και πηδώντας για να πιάσουν το θήραμά τους. Επομένως, είναι λογικό να χρειάζονται πολλή ξεκούραση ενδιάμεσα, ώστε να διατηρούν την ενέργειά τους μέχρι την επόμενη δόση κυνηγιού.


Ακόμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας είναι πιο δραστήρια τα χαράματα και το σούρουπο. Αυτές είναι οι ώρες κατά τις οποίες οι γάτες νιώθουν ότι έχουν αρκετή ενέργεια και είναι έτοιμες να κυνηγήσουν και να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους.

Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας

Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την ευζωία της γάτας σας, επομένως συνιστάται να παρατηρείτε προσεχτικά τις συνήθειες ύπνου της. Παρότι οι γάτες κοιμούνται περισσότερο απ’ τους ανθρώπους, είναι πιθανό η γάτα σας να παρα-κοιμάται. Κάποιες φορές, οι γάτες κοιμούνται παραπάνω αν βαριούνται ή αν δεν έχουν αρκετά ερεθίσματα στο περιβάλλον τους. Η ανία είναι σοβαρό πρόβλημα για τις γάτες, καθώς μια γάτα που βαριέται ενδέχεται να αναπτύξει σοβαρά συμπεριφορικά προβλήματα, όπως είναι οι καταστροφικές συμπεριφορές, το υπερβολικό γλείψιμο της γούνας της, και η κατάθλιψη. Μια γάτα πρέπει να ασκείται καθημερινά, να λαμβάνει πολλαπλά νοητικά ερεθίσματα, και να κοινωνικοποιείται συχνά για να παραμένει υγιής και χαρούμενη.

Κάποιες φορές, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να υποδεικνύει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή τραυματισμό. Οι τραυματισμένες γάτες κοιμούνται περισσότερο για να συνέλθει ο οργανισμός τους. Πολλά προβλήματα υγείας, όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η νεφροπάθεια, η καρδιοπάθεια, και η νόσος του ήπατος, μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικό ύπνο ή αλλαγές στα μοτίβα του ύπνου.

Αν παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές στα μοτίβα του ύπνου της γάτας σας, συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας, που θα μπορέσει να διαγνώσει κάποια υποκείμενη πάθηση, ή θα σας καθησυχάσει αν συμπεράνει ότι ο αυξημένος ύπνος οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου