Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

5 πράγματα που κάνει η γάτα σας όταν θέλει να σας πει κάτι

5 πράγματα που κάνει η γάτα σας όταν θέλει να σας πει κάτι Ως κηδεμόνες γάτας, σίγουρα κάποιες φορές θα έχετε κοιτάξει τη γατούλα σας και θα αναρωτηθήκατε τι περνάει εκείνη τη στιγμή από το κεφάλι της. Και παρόλο που δεν μπορεί να σας μιλήσει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Απλά πρέπει να μάθετε πώς να μιλάτε τη γλώσσα της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γάτες έχουν κάποιες εντελώς μυστηριώδεις συμπεριφορές. Και επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν είναι και τα ευκολότερα πλάσματα στον κόσμο. Αν όμως θέλετε να έρθετε πιο κοντά με τον αιλουροειδή φίλο σας, πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τι λέει η γλώσσα του σώματός του αλλά και γενικά η όλη συμπεριφορά του.


Οι κτηνίατροι και οι εκπαιδευτές πιστεύουν ότι το να μάθουμε να επικοινωνούμε με το κατοικίδιό μας είναι ζωτικής σημασίας. Και αυτό γιατί εκτός από το ότι ερχόμαστε πιο κοντά του, κάτι πολύ βασικό, παράλληλα μαθαίνουμε να κατανοούμε καλύτερα τι προσπαθεί να μας πει. Και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει στο να προσδιορίσουμε πότε μπορεί να πονάει ή να υποφέρει από κάποιο πρόβλημα υγείας.

Αν έχετε γατούλα και επιθυμείτε να τη μάθετε καλύτερα, θα σας πούμε μερικούς από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους εκείνη προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας αλλά και τι μπορεί να θέλει να σας πει.

1. Νιαούρισμα

Οι γάτες νιαουρίζουν για διάφορους λόγους. Τα γατάκια, για παράδειγμα, νιαουρίζουν στις μητέρες τους για να τις ενημερώσουν ότι πεινούν ή κρυώνουν. Οι ενήλικες τώρα γάτες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους με νιαουρίσματα. Νιαουρίζουν όμως στους ανθρώπους τους για τους εξής κυρίως λόγους:

-Για να ζητήσουν φαγητό


-Για να τους χαιρετήσουν

-Για να τους δώσουν προσοχή και να ασχοληθούν μαζί τους

Επιπλέον, οι ηλικιωμένες γάτες που πάσχουν από γνωστική δυσλειτουργία μπορεί να νιαουρίζουν λόγω σύγχυσης ή αποπροσανατολισμού. Η γνωστική δυσλειτουργία είναι παρόμοια με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, γι’ αυτό αν δείτε ότι η ηλικιωμένη γάτα σας φαίνεται μπερδεμένη ή φωνάζει περισσότερο από το συνηθισμένο, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας. Την επόμενη λοιπόν φορά που η γάτα σας νιαουρίσει, δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματός της. Τα δυνατά, απαιτητικά νιαουρίσματα πιθανότατα σημαίνουν ότι πεινάει και θέλει φαγητό, ειδικά αν σας οδηγεί στο μέρος που την ταΐζετε. Τα πιο μαλακά νιαουρίσματα, σε συνδυασμό με το τρίψιμο στα πόδια σας, πιθανώς σημαίνουν ότι η γάτα σας αναζητά λίγη στοργή.

2. Γουργούρισμα

Οι περισσότεροι κηδεμόνες θεωρούν ότι όταν μια γάτα γουργουρίζει, αυτό σημαίνει ότι είναι ευτυχισμένη. Σωστά; Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μόνο το ένα μέρος. Γιατί, ναι, οι γάτες γουργουρίζουν ως ένδειξη ικανοποίησης, όμως το κάνουν επίσης και ως αυτοκαταπραϋντική τεχνική όταν είναι άρρωστες, αγχωμένες ή τραυματισμένες.


Δεν πρέπει λοιπόν ποτέ να υποθέτετε ότι μόνο και μόνο επειδή η γάτα σας γουργουρίζει, είναι υγιής και ικανοποιημένη. Επομένως αν τη δείτε να γουργουρίζει αλλά δείχνει επίσης και σημάδια ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά, όπως να κρύβεται περισσότερο από το συνηθισμένο ή να αρνείται τροφή/νερό, να σκεφτείτε ότι σας λέει ότι είναι άρρωστη ή πονάει. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αναζητήσετε άμεση κτηνιατρική φροντίδα για να προσδιορίσετε τι συμβαίνει με την τετράποδη φίλη σας.

3. Αλλαγές στις συνήθειες της αμμολεκάνης

Η αλλαγή των συνηθειών της αμμολεκάνης είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η γάτα σας προσπαθεί να σας πει κάτι. Οι γάτες δεν αρχίζουν να αφήνουν την αμμολεκάνη τους και να κάνουν την ανάγκη τους σε άλλα μέρη χωρίς λόγο. Όταν λοιπόν δείτε ότι το κάνει, να ξέρετε ότι θέλει να σας πει ότι:

-Πονάει όταν προσπαθεί να ουρήσει/αφοδεύσει

-Δυσκολεύεται να μπει στην αμμολεκάνη. Αυτό συχνά συμβαίνει με τις ηλικιωμένες γατούλες ή εκείνες που πονάνε για κάποιο λόγο

-Δεν της αρέσει ο νέος άμμος υγιεινής που αγοράσατε

-Δεν έχετε αρκετές αμμολεκάνες για όλες τις γάτες στο σπίτι σας

-Ένα άλλο κατοικίδιο εμποδίζει τη γάτα σας να χρησιμοποιήσει την αμμολεκάνη

-Έχει άγχος από κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως μια φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη της

4. Στάση ουράς

Όπως και οι σκύλοι, έτσι και οι γάτες χρησιμοποιούν συχνά τις ουρές τους για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους γύρω τους. Εάν έχουν την ουρά τους ευθεία και χαλαρή τη γούνα τους, πιθανότατα να αισθάνονται χαρούμενες ή περίεργες για κάτι. Αλλά αν η γούνα τους στέκεται όρθια και η ουρά τους είναι όρθια, αυτό δείχνει φόβο ή θυμό. Όταν κρατούν την ουρά χαμηλά ή ανάμεσα στα πόδια, αυτό δείχνει ανασφάλεια ή υποταγή. Μια ουρά που πηγαίνει πέρα δώθε υποδηλώνει διέγερση, νευρικότητα.

Λάβετε υπόψη ότι αυτές είναι γενικές οδηγίες. Κάθε γάτα είναι διαφορετική και μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θέση της ουράς της διαφορετικά. Για αυτό αρχίστε να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στη στάση της ουράς και πιθανότατα θα καταλάβετε τι προσπαθεί η γατούλα σας να σας πει εκείνη τη στιγμή.






Γιατί νιαουρίζουν οι γάτες στους ανθρώπους

Αν μένετε μαζί με μία γάτα – ή με παραπάνω – τότε τα νιαουρίσματα κατέχουν σίγουρα εξέχουσα θέση στο soundtrack της ζωής σας.


5. Τρίψιμο

Τι γίνεται με το γνωστό τρίψιμο; Όταν η γάτα τρίβεται στα πόδια σας ή σας πάει τα οπίσθιά της προς το κεφάλι σας, σας λέει ότι σας αγαπάει. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα. Οι γάτες τρίβουν το σώμα και τα μάγουλά τους πάνω μας αλλά και σε αντικείμενα για να σηματοδοτήσουν το χώρο τους, την επικράτειά τους.

Οι γάτες έχουν αρωματικούς αδένες στα μάγουλα, στο πηγούνι, στο κεφάλι και στη βάση της ουράς τους. Αυτοί οι αρωματικοί αδένες περιέχουν φερομόνες. Όταν οι γάτες τρίβονται σε ανθρώπους ή σε άλλα ζώα ή σε διάφορα έπιπλα του σπιτιού, αφήνουν πίσω τους αυτή τη φερομόνη σαν ”μήνυμα”.

Οι γάτες είναι υπέροχα πλάσματα. Στο χέρι μας λοιπόν είναι να μάθουμε τι θέλουν να μας πουν. Αν τους δώσουμε λίγη περισσότερη προσοχή, ίσως διαπιστώσουμε ότι είναι πιο εύκολο να τις καταλάβουμε από ό,τι νομίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου