Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Γνωρίζουν οι γάτες τα ονόματα των άλλων γατών που ζουν μαζί στο σπίτι; Τι αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα

Οι γάτες μπορεί να φαίνεται ότι βρίσκονται στον κόσμο τους, ότι είναι λίγο απόμακρες και συμπεριφέρονται σαν να μην τους ενδιαφέρουν πολλά πράγματα, όμως η αλήθεια είναι ότι οι τετράποδες αυτές πονηρές κυρίες είναι πιο παρούσες από ό, τι νομίζουμε. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι οι γάτες συνδέονται πραγματικά βαθιά με τους ανθρώπους. Αυτά τα πολύπλοκα πλάσματα μπορούν και θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Επίσης παρακολουθούν μέσα στο σπίτι τα πάντα, ακόμη και τις κινήσεις μας. Πόσες φορές δεν έχετε δει τη γάτα σας να κοιμάται αλλά το ένα μάτι -ίσως και το μισό- να το έχει ανοιχτό;

Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι το ότι μπορούν να αναγνωρίσουν τα ονόματά τους (μια ικανότητα που την αποδίδουμε κυρίως στους σκύλους).


Και τώρα μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι ικανότητες αυτών των αιλουροειδών είναι πολύ περισσότερες από ό,τι νομίζουμε.

Τι λέει η νέα έρευνα

Στην έρευνα αυτή, που έγινε στην Ιαπωνία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι εκτός από το να γνωρίζουν τα ονόματά τους, οι γάτες φαίνεται επίσης να αναγνωρίζουν και τα ονόματα των άλλων γατών με τις οποίες ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι. Και το πιο απίστευτο από όλα; Μπορεί επίσης να γνωρίζουν τα ονόματα των ανθρώπων που ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, το να σκεφτούμε δηλαδή ότι η γάτα μας μπορεί να αναγνωρίζει το όνομά μας. Ίσως το πιο περίεργο από όλα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα απόμακρα, φαινομενικά στον κόσμο τους πλάσματα, μας ακούνε στο σπίτι όταν μιλάμε και καταγράφουν πολλά πράγματα, όπως τα ονόματα τόσο των άλλων γατών, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, όσο και τα δικά μας.

”Αυτό που ανακαλύψαμε είναι εκπληκτικό. Θέλω ο κόσμος να μάθει την αλήθεια. Τα αιλουροειδή δεν φαίνεται να ακούνε τις συνομιλίες των ανθρώπων, αλλά στην πραγματικότητα, το κάνουν”, αναφέρει στην εφημερίδα The Asahi Shimbun η ερευνήτρια Saho Takagi του Πανεπιστημίου Kyoto στην Ιαπωνία.


Πώς έγινε το πρώτο πείραμα

Η Takagi και οι συνάδελφοί της ερευνητές μελέτησαν γάτες που ζούσαν σε σπίτια με πολλές άλλες γάτες. Στο πείραμα παρουσίασαν σε μια γάτα μια εικόνα μιας γνωστής γάτας από το ίδιο σπίτι, δείχνοντας τη φωτογραφία της σε μια οθόνη υπολογιστή.

Την ώρα που εμφανιζόταν η εικόνα, ακουγόταν ηχογραφημένη η φωνή του κηδεμόνα που έλεγε δυνατά το πραγματικό όνομα της γάτας που φαινόταν στον υπολογιστή. Στη συνέχεια έλεγε ένα διαφορετικό όνομα για την ίδια γάτα.

Αυτό που διαπίστωσε η ομάδα ήταν ότι οι γάτες περνούσαν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή όταν παρουσιαζόταν η γάτα με λάθος όνομα. Γιατί όμως; Το πιθανότερο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν επειδή ένιωθαν μπερδεμένες από την αναντιστοιχία της εικόνας και του ονόματος της γάτας.






Καταλαβαίνουν οι γάτες το όνομά τους; Γιατί σας αγνοούν όταν τις καλείτε

Πόσες φορές έχετε καλέσει τη γατούλα σας να έρθει κοντά σας κι αυτή να σας αγνοεί επιδεικτικά;


Το δεύτερο πείραμα- Γνωρίζουν οι γάτες τα ονόματα των κηδεμόνων τους;


Οι ερευνητές μετά από αυτό θέλησαν να πάνε ένα βήμα πιο πέρα κάνοντας ένα παρόμοιο τεστ χρησιμοποιώντας στη θέση της γάτας που εμφανιζόταν στον υπολογιστή έναν άνθρωπο με τον οποίο η γάτα ζούσε στο ίδιο σπίτι. Επέλεξαν μάλιστα γάτες που ζούσαν με αρκετούς ανθρώπους στο σπίτι. Στη μία περίπτωση την ώρα που εμφανιζόταν ο άνθρωπος αυτός στον υπολογιστή ακουγόταν το πραγματικό όνομά του. Στη δεύτερη ακουγόταν για τον ίδιο άνθρωπο ένα διαφορετικό όνομα.

Τα αποτελέσματα και σε αυτή την περίπτωση ήταν τα ίδια. Οι γάτες-όχι όλες- όταν έβλεπαν έναν γνωστό τους άνθρωπο και άκουγαν άλλο όνομα από το κανονικό του, έμεναν περισσότερη ώρα στον υπολογιστή κοιτάζοντάς τον από όταν άκουγαν το σωστό του όνομα. Και αυτό γιατί φαινόταν ότι μπερδεύονταν από την αναντιστοιχία της εικόνας και του ονόματος του ανθρώπου.

”Η ερμηνεία μας είναι ότι οι γάτες που ζουν μαζί με περισσότερους ανθρώπους έχουν πιο πολλές ευκαιρίες να ακούσουν ονόματα που χρησιμοποιούνται από τις γάτες που ζουν με λιγότερους ανθρώπους. Και επίσης η διαβίωση με μια οικογένεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνει τις πιθανότητες μια γάτα να αναγνωρίζει ονόματα αλλά και να καταλαβαίνει εκφράσεις προσώπου”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Και μπορεί τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, όμως αυτή η έρευνα εξακολουθεί να είναι μια μάλλον μια μικρή μελέτη καθώς περιλάμβανε λίγες γάτες. Οπότε θα πρέπει να γίνουν και άλλες ανάλογες έρευνες στο μέλλον. Πάνω σε αυτό η ομάδα των ερευνητών θα πει: ”Αναγνωρίζουμε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για τους συγκεκριμένους μηχανισμούς πίσω από την κοινωνική μάθηση στις γάτες. Ενώ τα ζώα στη μελέτη φάνηκε να συσχετίζουν ονόματα και πρόσωπα (τόσο για γνωστούς τους ανθρώπους όσο και για άλλες γάτες), εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε πραγματικά πώς αναπτύσσουν αυτή τη συσχέτιση στο περιβάλλον διαβίωσής τους”.

Πώς μαθαίνουν οι γάτες ονόματα

Η ικανότητα εκμάθησης, αναφέρουν οι ειδικοί, των ονομάτων άλλων γατών θα μπορούσε να είναι ένας τύπος κοινωνικής μάθησης στον οποίο οι γάτες έχουν μάθει τα ονόματα από την παρατήρησή τους κατά τη χρήση. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη, όπως ανέφεραν οι ερευνητές και πιο πάνω, δεν διερεύνησε τον τρόπο που οι γάτες μαθαίνουν τα ονόματα αυτά, οπότε αυτό είναι ένα ερώτημα για μελλοντική έρευνα.

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο τι διευκρινίζουν οι συμμετέχοντες ερευνητές: ”Οι γάτες σε αυτή τη μελέτη δεν έλαβαν καμία εκπαίδευση σχετικά με τα ονόματα των άλλων γατών του σπιτιού ή των ανθρώπων του σπιτιού. Είχαν επίσης ζήσει στο σπίτι τους, μαζί με τις άλλες γάτες και τους ανθρώπους, για τουλάχιστον έξι μήνες. Πολύ πιθανόν αυτή η έρευνα να οδηγήσει τους ανθρώπους να μιλούν περισσότερο στις γάτες τους και ακόμη και να προσπαθούν να τους διδάξουν ονόματα και άλλες λέξεις. Σε κάθε περίπτωση, δείχνει ότι οι γάτες είναι πολύ πιο έξυπνες από ό, τι πιστεύουν πολλοί.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου